Încurcate-s alegerile din Republica Moldova

Asondaj-batalia-pentru-prezidentiale-se-va-da-intre-igor-dodon-si-maia-sandu-1473926069legerile prezidenţiale din Republica Moldova se doresc a fi primele alegeri libere din 2000 încoace. Alegeri în care cetăţenii votează universal, direct, egal, secret şi liber exprimat în funcţie de propriile convingeri. Da, aşa s-ar dori să fie, însă în zilele noastre, peste Prut, lucrurile nu coincid.

Înainte de a-ţi forma o opinie despre viitori candidaţi, trebuie să fii martor la circul politic care are loc între doi candidaţi, de obicei, iar în care ceilalţi asistă, ocupînd şi ei alte poziţii, sau eliberîndu-se de ele spontan. Tabăra PAS întruchipează poziţia apărătorului poporului şi promite mereu
că o schimbare se va întîmpla după alegerea Maiei Sandu. Aceasta, deşi îşi asumă mereu responsabilităţi, eliberarea de oligarhii, dizolvarea vechiului Parlament,  invocă mereu sintagma „Împreună vom învinge”.

De pe frontul de est, Igor Dodon conduce în sondajele de opinie. Marian Ghimpu doreşte şi el totodată alianţa cu Maia Sandu, doar dacă „idealul unirii” cu România va fi împlinit. În cele din urmă, toţi aceşti candidaţi semnificativi care au rămas, se presupun a fi fiecare în parte, în contexte şi cu o implicare diferită,  umbra lui Vladimir Plahotniuc.

Acesta fiind un alt mister pe care am încercat să îl desluşesc. Cine este marioneta lui Plahotniuc? În primă fază am crezut că e Igor Dodon, ca mai apoi să aflu că e de fapt Maia Sandu, care de fapt s-a aliat în final cu Angela Merkel pentru a primi 30 000 de refugiaţi în Moldova.

Nu doar scena politică îi induc pe cetăţenii în eroare, ci chiar presa însăşi. Dînd de pe un site pe altul, găsesc informaţii care nu se potrivesc contextului actual. De la plagiatul lui Dodon, la boicotarea Maiei Sandu cu Europa, la coaliţia dintre Năstase şi Dodon şi lista poate continua. În final, cum ştim că adevărul este relativ, acesta ar putea un nou principiu in presă.

Sursă foto: unimedia.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s