Alegeri prezidentiale in Republica Moldova : Rusia sau UE?

Republica Moldova are dreptul de a-si alege presedintele, prin vot, dupa 16 ani, astfel generand valuri de indignare, scepticism, euforie intre locuitorii care spera la o schimbare, in bine pentru tara lor.

Primul tur de alegeri a avut loc in data de 30 octombrie a.n., avandu-i castigatori detasati pe Igot Dodon, care a reusit sa adune voturile a 48,23% dintre alegatori si pe Maia Sandu care a avut un punctaj de 38,42%. Astfel in data de 13 noiembrie a.n., va avea loc cel de-al doilea tur, unde va fi ales presedintele Republicii Moldova.

Candidatul Igor Dodon promite sa lupte pentru securitatea statului, neutralitatea si identitatea moldoveneasca, o economie puternica, dreptate sociala si relatii de prietenie cu Rusia.

„Din acest an incepe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hotii de la guvernare vor sa-l puna pe spatele cetatenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relatiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea actiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale si anti-nationale”, a declarat canditatul pro-rus, Igor Dodon.

In schimb candidata Maia Sandu promite in campania sa ca va lupta impotriva coruptiei, promovarea in structurile de stat doar oameni integri, apropierea Republici Moldova de Uniunea Europeana (EU), crearea locurilor de munca, transparenta in activitatile institutiilor statului, presa independenta si scoaterea Procuraturii de sub influentele politice. Candidata se declara 100% proeuropeana, avand sustinerea mai mult lideri europeni.

Datorita problemelor severe in economie si furtul unui miliard de dolari din disteria statului au redus drastic sustinerea populatiei cu privire la integrare in EU, numarul lor scazand de-al lungul anilor.

Poporul Republicii Moldove are de facut o alegere nu intre cei doi canditati, ci intre Rusia sau Uniunea Europeana. Tind sa cred ca alegatorii cu varste de peste 40 de ani vor alege in favoarea candidatului prorus, pe cand tineretul va alegere sa evolueze cu ajutorul UE. Citind mai multe stiri si opinii ale locuitorilor Moldovei, am vazut aceasta diferenta, evidentiata de catre poporul care este plecat in strainatate si votand in favoarea candidatei Maia Sandu.

Cred ca Republica Moldova are nevoie de cineva tanar la conducere, care sa reuseasca sa scoata tara de sub coruptie si influenta rusa. Sa ii aduca posibilitatea unei noi oportunitati de dezvoltare economica si sociala, sa ofere libertatea de gandire si de liber arbitru, mai ales in media. Astfel tara ar putea sa se ridice la adevarata ei valoare si sa ofere noi oportunitati tineretului.

 

Sursa foto : unimedia.info

Sursa declaratie : stirileprotv.ro

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s