Mai aproape de Rusia sau de Europa?

În anul 2016, alegerile prezidențiale din Republica Moldova au luat o altă direcție; cetățenii țării se bucură de alegeri libere. La 30 octombrie a.c. aproximativ jumătate din populație a ieșit la vot pentru a-și susține candidatul favorit. Deși inițial erau 10 candidați înscriși, după primul scrutin au rămas în cursa prezidențială Igor Dodon- președintele Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) cu 48% și reprezentatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu 38%.

În nordul țării unde cetățenii sunt pro Rusia, prezența la vot a fost mai mare. Alexandru Solcanu, analist politic: „Tradiţional, nordul republicii reprezintă votul pro-rus, dar care coincide cu eşichierul de stânga, iar tinerii votează pro-Europa. Am văzut o participare mai anemică a tinerilor şi o participare masivă la vot în nordul ţării. De aceea, rezultatele erau aşteptate.”

Maia Sandu dorește apropierea de Uniunea Europeană, vrea o țară pro Europa, comparativ cu Igor Dodon care promite apropierea de Rusia ce va duce din punctul său de vedere la o Moldovă „independentă, pașnică și modernă”.

În 13 noiembrie va avea loc al II-lea al alegerilor. Un tur care va fi decisiv pentru Republica Moldova. Pentru cel de-al doilea tur nu s-a stabilit un prag minim de participare. Cetățenii sunt însă cei care mai pot aduce o schimbare în țara lor. Dar participarea la vot este și ea destul de dificilă; presa îi duce mai mult în eroare pe unii alegători. Se poate observa cum mass-media este controlată de partide.  Pe un site, un candidat este afișat ca cel mai bun personaj, pentru ca pe alt site acesta să fie defăimat.

Rămâne de văzut cum vor alege cetățenii și ce îi va convinge să meargă la vot într-un număr mai mare. Vom vedea dacă promisiunile celor doi candidați se vor concretiza pe perioada mandatului. Învingătorul va mai ține cont de ce a spus atunci cînd își dorea să ajungă la putere?

sursă foto: www.canal2.md
sursă declarație: digi24

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s