Moldova „s-a trezit din somn de moarte”

Versul  prea cunoscutului imn al Republicii Moldova, exprimă perfect momentul  de “maximă” luciditate în care se află  moldovenii, alegerea preşedintelui.

După 16 ani de somn adânc, ani  în care cetăţenii Republicii Moldova au fost nevoiţi să stea în umbra corupţiei,  a sosit vremea în care  preşedintele statului va fi ales de cetăţeni şi nu de Parlament.

Vor ştii oare ce să aleagă?

Corupţia, problema actuală a Moldovei rămâne în continuare destul de evidentă şi  îngreunează participarea alegătorilor la vot.

Cele două poluri pro-rus şi pro-european,  promit. Unul va întării  relaţia cu Rusia, iar celălalt va uni Moldova de Europa.

Cetăţenii  şi-au exprimat  parţial dorinţa în 30 octombrie , când a avut loc primul tur de scrutin, iar rezultatele înclină balanţa  spre Rusia. Igor Dodon, candidatul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se află  în fruntea clasamentului,  iar locul secundar este ocupat de Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Conform unui sondaj realizat de AgerPress, pe categorii de vârstă, cele mai active au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, respectiv 29,06%, iar cei mai pasivi au fost tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani,  aproximativ 10%.

Pentru scrutinul din 13 noiembrie, se fac pregătiri majore, cel puţin în sectorul de vârstă între 18 şi 25 de ani, astfel că la trei zile de la rezultatele primului scrutin, România vine în ajutorul elevilor şi studenţilor moldoveni cu o gratuitate a bitelului de tren dus-întors către secţiile electorale deschise pe teritoriul acesteia. Inţiativă care va încuraja, se pare, implicarea tinerilor în problemele serioase ale Republicii Moldova. Această iniţiativă  este susţinută, în mod surprinzător şi de fruntaşul clasamentului din 30 octombrie, Igor Dodon care doreşte să rupă legăturile cu Europa.

Până se va aşterne deznodământul peste Prut, promisiunile candidaţilor rezistă.

Sursa foto: http://www.dcnews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s