Republica Moldova evoluează sau stagnează?

 

Odată cu venirea anului 2016, Republica Moldova a adoptat votul direct. Prin această schimbare au apărut şi problemele în alegerile prezidenţiale. Alegerile de anul acesta din 30 octombrie au avut 10 candidaţi pentru rolul de preşedinte. Odată cu finalizarea primului tur, lucrurile s-au mai clarificat şi au rămas doar doi candidaţi. Cei doi „ finalişti”, Igor Dodon (47,98%) și Maia Sandu (38,71%) vor urma să se confrunte în turul II la data de 13 noiembrie 2016.

Cei doi candidaţi promit lucruri total diferite, Igor Dodon doreşte să fie aproape de Rusia şi să lupte pentru securitatea statului, în polul opus se afla candidata Maia Sandu care luptă pentru apropierea Moldovei de Europa şi că totul se va concentra pe binele ţării.

„ Da, sunt pentru parteneriat strategic şi relaţii bune cu Federaţia Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piaţa rusă şi trebuie să rezolvăm problemele migranţilor, care sunt sute de mii în Federaţia Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue’, a indicat Igor Dodon.

În acest stat oamenii sunt împărţiţi în două mari tabere, cei ce vor apropiere de Rusia şi cei care doresc să evolueze spre Europa. Consider că Igor Dodon poate să câştige doar dacă primeşte mai multe voturi de la cei peste 40 de ani care încă doresc legături cu Rusia şi care au rămas pe vechile concepţii. Cei care doresc o evoluţie spre Europa vor vota cu Maia Sandu, aici se încadrează tinerii care mereu vor vota spre mai bine şi mai constructiv pentru viitor. Maia Sandu beneficeaza şi de cei din diaspora, care au văzut diferite schimbări în ţările în care sunt plecaţi şi doresc şi ei acelaşi lucru pentru ţara lor. Maia Sandu poate avea norocul care l-a avut şi Klaus Iohannis în România, deoarece l-au votat foarte mult tinerii şi cei din diaspora.

Sursa  declaratie: http://www.stiripesurse.ro/

Sursa foto: http://www.romanialibera.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s