Un vot: un leu

Aruncînd o privire peste comentariile apărute în online pe tema alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, îmi atrage atenția graficul celor de la Unimedia care prezintă cheltuielile pentru un vot ale candidaţilor aflaţi pe listele din 11 octombrie.

La prima vedere eşti tentat să apreciezi că, asta e! Unii au mai mult, alţii mai puţin…

Dar, între 830 de lei (moldoveneşti) pentru un vot, cît a cheltuit, potrivit sursei menţionate, Silvia Radu şi zero lei cheltuieli raportate de Maia Laguta, ambele candidînd fără susţinerea vreunui partid politic, se distinge, ca un reper de eficienţă cea care a obţinut al doilea loc în opţiunile electoratului, reprezentanta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu: un leu pentru fiecare vot.

Din enunţul anterior se desprind deja suspiciuni asupra corectitudinii raportării, cel puţin în ceea o priveşte pe perpetua protestatară pe orice temă, Maia Laguta, care nu a considerat cheltuială de campanie nici măcar contravaloarea benzinei sau biletelor de tramvai pentru deplasarea la locul de lansare a candidaturii, şi modul de  cheltuire a unei cincimi din salariul mediu lunar pentru fiecare din cele 5635 voturi de către Silvia Radu, demisionara preşedintă a companiei Gas Natural Fenosa. Însă mediile, sociale şi mai ales financiare, în care şi-au trăit existenţele cele două reprezentante ale extremelor listei pot explica rezultatul.

Depăşind promiscuitatea exotică a unor astfel de personaje/personalităţi, ignorînd ca nereprezentativi, din punctul de vedere al analizei, independenţii şi trecînd cu vederea eforturile financiare ale partidelor politice pierzătoare, ne oprim asupra primilor doi clasaţi în opţiunile electorale: Igor Dodon şi Maia Sandu.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM, stânga, pro-rus), clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, a obţinut 48,23% din voturi pentru care a cheltuit, potrivit unimedia.info, peste 6.400.000 lei (moldoveneşti) adică 9,5 lei pe vot.

Pentru cele 38,42% din voturi Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta, pro-european), a raportat cheltuirea a circa 540.000 lei reprezentînd aproximativ un leu pentru un vot.

O analiză minimalistă pune în evidenţă eficienţa celor două candidaturi rămase în cursa prezidențială

Şi de aici ne putem gîndi la ce ar putea urma.

Cheltuielile mari din campanie ale lui Igor Dodon, ca ale celorlalţi candidaţi, au fost, desigur, finanţate de persoane interesate să investească “fără număr” mizînd pe recuperarea înzecită. Dar eficienţa cheltuirii banilor spune ceva şi despre profesionalismul şi calificarea echipei, a oamenilor care sprijină sau consiliază candidatul. Dacă din acest punct de vedere eficienţa echipei Maiei Sandu este 9,5 la 1 faţă de cea a lui Igor Dodon se poate presupune că ce va urma după alegeri ar putea fi la fel?

Nu am văzut vreo astfel de analiză sau asociere ideatică aşa că înclin să cred că turul doi al alegerilor prezidenţiale din Moldova va avea destinul alegerilor din toată lumea ultimilor ani: manipulări exercitate prin enunţuri discrete ale liderilor unor oficiali, fie prin campanii de denigrare a adversarilor, fie prin poleire a reprezentanţilor proprii.

Totuşi, pentru Maia Sandu, există speranţe, cel puţin făcînd asociere cu alegerile din România din noiembrie 2014. Ca în cazul României, Republica Moldova are mare parte din alegătorii activi social şi de vîrstă medie în diaspora. Așă că poate Facebook + mobilizare + pro Europa= victorie!

 

sursă foto: http://www.protv.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s