Nu (S-a)r î(ndu)ra Dodon să renunțe

I-a luat 20 de ani Republicii Moldova să poată avea președinte prin vot direct, dar cam cît le va lua moldovenilor să aleagă persoana potrivită pentru acest post?

Într-o vreme în care alegerile sunt despre promisiuni gîndite de echipa de PR din spatele candidatului , bannere de [insert a random number here] metri și zîmbete exersate în oglindă, cetățenii sunt puși în fața unei decizii: A sau B, dreapta sau stînga, Europa sau Rusia, Sandu sau Dodon. 

Să fie oare, și aici, cazul de acum doi ani, când, în România, lumea a votat cu Klaus Iohannis, ca să nu fie Victor Ponta la putere? La fel ca atunci, lumea pare să nu își fi „făcut temele”, iar motivele votului sunt o poveste în cheie tragicomică: Dacă ajungeți la președinție, angajați-vă un stilist, vă rog… Doamna Sandu, vă uitați în oglindă cînd ieșiți din casă? Oamenii sunt disperați s-o votezeze pe Sandu , pentru că n-avem pe cine alege. Ea n-are experiența de-a conduce un stat!, este răspunsul unei doamne indignate, la un filmuleț postat de candidată. Un lucru e cert: moldovenii îi îndeamnă pe moldoveni să fie „împreună împotriva trădătorilor”, trădătorul fiind, prin deducție, Igor Dodon.

maia-sandu
Comentariile de pe contul de Facebook al Maiei Sandu

Acum, era digitală ne permite să „judecăm” faptele, în funcție de popularitatea unor persoane pe rețelele de socializare. Astfel că, din ce se poate vedea pe Facebook, pagina Maiei Sandu are 81, 013 de like-uri, pe cînd cea a lui Igor Dodon are 35, 221 de like-uri. Am putea crede că ea are toate șansele să cîștige alegerile din această toamnă, dar să nu ne lăsăm păcăliți de lumea virtuală în care mulți dintre noi se pierd foarte ușor. Sondajele după primul tur vorbesc de la sine: Dodon — 47,98%, Maia Sandu — 38,71%; vi se pare familiar? După primul tur al alegerilor prezidențiale, Victor Ponta avea 39,57% din voturi, iar Klaus Iohannis 30,19%.

igor-dodon_censored
Comentariile de pe contul de Facebook al lui Igor Dodon

”Our victory is inevitable.”, îi asigură Dodon pe susținătorii săi, conform BBC News. La fel ca în cazul Maiei Sandu, cetățenii sunt împărțiți în două tabere: cei care cred în viitorul alături de Dodon și cei care sunt împotriva acestuia. Dacă în Republica Moldova, Igor Dodon pare să o depășească pe Maia Sandu în alegeri, diaspora votează masiv cu candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.

Maia Sandu, candidata PAS: „Domnule Dodon, oamenii nu mai vor să fie divizaţi în stânga şi în dreapta, ei vor să scape de voi, de hoţi şi mincinoşi. Nu eu vă voi învinge pe dumeavostră, ci oamenii, împreună. Toată Moldova va învinge.”

Dacă ar fi să comparăm declarațiile celor doi candidați, domnul pare foarte sigur pe finalul acestor alegeri, pe cînd doamna se axează mai mult pe mobilizare și mai puțin pe vorbărie.

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist: „Stimată oponentă politic, doamnă Maia Sandu. Pregătiţi-vă să pierdeţi aceste alegeri, încă nu aţi crescut pentru a câştiga lupta în aceste prezidenţiale.”

Next on Dallas: al doilea tur de scrutin pare să fie într-o zi de 13: or fi Igor sau Maia superstițioși? Dar moldovenii?

sursă fotografie: http://www.benjerry.com/

surse declarații candidați: http://www.digi24.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s