„Să nu fiu complice la trădare, Azi îl voi vota pe Tata Mare Cât veşnicia e al său avut, E singurul pe lume… necorupt.” (Dumitru Dănău)

ue-russia

sursă foto: http://www.schrankartoons.com/

Pentru prima oară de la reforma constituţională din anul 2000, când s-a stabilit ca  alegerea şefului statului să se facă în Parlament, moldovenii cu drept de vot au putut să-și aleagă direct un nou președinte.

Cu un număr de 24 de candidați înscriși inițial în cursa electorală, alegerile de duminică s-au desfășurat doar între nouă canditați: Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Dumitru Ciubașenco, Maia Sandu, Igor Dodon, Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu şi Valeriu Ghilețchi.

collage

 

 Astăzi, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a făcut publice rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale de duminică. Datele  confirmă diferenţa de sub 10 procente dintre primii doi clasaţi, Igor Dodon  şi Maia Sandu . Rezultatele acestea confirmă sondajele de opinie făcute încă din luna martie a acestui an, în care cetățenii au fost întrebați pe cine ar alege președinte, în eventualitatea unor alegeri viitoare. Încă de pe atunci, cei doi aleși s-au clasat pe primele locuri, atît pentru funcția de președinte cît și în ceea ce privește încrederea acordată de către cetățeni.

rezultate

După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Igor Dodon al Partidului Socialiștilor (PSRM) a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu – 38,71%,.

Personaje și strategii

Două figuri controversate ale peisajului politic de peste Prut, Igor Dodon și Maia Sandu sunt poate la fel de discutați ca și alți doi candidați  faimoși, Donald Trump și Hillary Clinton.

Igor Dodon, cu baze în economie și fost comunist, a preluat puterea Partidului Socialiștilor din republica Moldova în 2011. Cariera sa politică a fost marcată de o influență pro-rusă, singurul lui deziderat fiind unirea Moldovei cu Rusia și îndepărtarea de Occident. Liderul PSRM militează pentru securitatea statului, neutralitate si identitate moldovenească. El promite o economie puternica, dreptate sociala si relatii de prietenie cu Rusia.

Campaniile sale electorale anterioare au fost presărate cu ipostaze în care se regăsește cu președintele rus Vladimir Putin, însă cea prezentă este dominată de aparițiile sale alături de Patriarhul Chiril I al Moscovei și întregii Rusii.

„Din acest an incepe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hoții de la guvernare vor să-l pună pe spatele cetațenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relațiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea acțiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale și anti-nationale”, a declarat într-o conferință de presă Igor Dodon.

Pe lîngă partizanatul său pro-rus, canditatul PSDRM este puternic asociat cu  Vladimir Plahotniuc, cel mai influent oligarh din Republica Moldova. Acesta, prin acțiunile sale vădite sau nu, se încadrează perfect în definiția unui oligarf: duble identități, procese penale, filat de către Interpol Italia, influențe media și averi nejustificate.

f99cbb208226f0d06188cae252fa015b.jpg

sursă foto:http://moldova-suverana.md/article/caracatita-plahotniuc-radiografia-afacerilor-si-averii-unuia-dintre-principalii-oligarhi-de-peste-prut-2_10333

Văzut ca un personaj important din mediul afacerilor de către politicieni, aparițiile sale în media au  început încă din 2001, cînd era asociat cu familia Voronin. Cunoscut sub mai multe pseudonime,  “cardinalul din umbra”, “eminenta cenusie” sau “omul-fanoma”, pare că „taie și spînzură” în Moldova.
În această campanie, Vlad Plahotniuc a ales să-l susțină pe Marian Lupu, candidat al Partidului Democrat, ale cărei frîie îi aparțin. Asta până miercurea trecută, când candidatul a ales să se retragă din cursa electorală, în detrimentul candidatului pro-european, Maia Sandu, care are șanse să îl învingă pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Lupu era cotat pe locul trei în sondaje, dupa Dodon și Maia Sandu.

Deși Codul electoral interzice această retragere, în politică, calculele pe termen lung sunt esențiale. Şi sunt elaborate pornind de la un scop major: perpetuarea la guvernare.Maia Sandu a avut o reacție în mediul online, reacție ce a confirmat suspiciunea multora, aceea că retragerea lui Marian Lupu și așa-zisa susținere a dânsei în campanie, nu e altceva decât o altă mascaradă a lui Plahotniuc, ce are ca scop cîștigarea alegerilor de către Dodon.

maia-sandu

sursăfoto: https://www.facebook.com/maia.sandu/

Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a confirmat că retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală l-a avantajat pe liderul PSRM.

Conform Unimedia.info, Diacov spune că această decizie a fost luată în urma consultării sondajelor care arătau că in urma unei retrageri a candidatului PDM, peste 40% din electoratul democraților ar fi votat pentru Igor Dodon și doar 1/3 din aceștia și-ar fi dat votul pentru Maia Sandu.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc și-a canalizat toate eforturile pentru a-l scoate învingător pe candidatul socialiștilor, Igor Dodon, la prezidențiale. Decalarația a fost făcută de liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV. Prim-vicepreședintele PD nu a fost de găsit pentru comentarii. Anterior, Igor Dodon a respins acuzațiile potrivit cărora Plahotniuc l-ar susține în alegeri.
Astfel, în urma acestor mutări de culise, în turul doi lupta electorală se va desfășura între Igor Dodon și Maia Sandu. Cea care se clasează pe locul doi, Maia Sandu, s-a făcut remarcată în viața politică în iulie 2012, atunci cînd a fost  numită ministru al educației în Guvernul condus de Vlad Filat – funcție pentru care a renunțat la postul de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC (SUA). Ca ministru a luptat împotriva copiatului la Bacalaureat, prin dotarea cu camere de luat vederi a centrelor de examinare.

În iulie 2015, Partidul Liberal Democrat este desemnată candidat la funcţia de prim-ministru. Nu a putut forma cabinetul de miniștri pentru că liderii Partidului Democrat și cei ai Partidului Liberal au refuzat orice interacțiune cu dînsa. În urma acestui conflict,  Sandu s-a declarat dezamăgită de clasa politică și a fondat Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) pe care-l conduce din funcția de președinte.

Avînd ca  deziderate lupta împotriva corupției, independența presei și scoaterea Procuratorii din sfera politică, Maia Sandu se declară 100% pro-europeană și promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. De altfel, are și susținerea liderilor europeni.

Mass-media, pilon al campaniei electorale

Mass-media din Republica Moldova a reflectat neechilibrat și părtinitor campania electorală pentru alegerile prezidențiale, potrivit unui raport de monitorizare prezentat miercuri, 2 noiembrie, la Chișinău și realizat de două organizații de media.

Raportul arată faptul că numeroare televiziuni private au favorizat unii candidați politici în ultima săptămînă dinaintea scrutinului, în detimentrul altora. Cea mai periclitată imagine a fost cea a Maiei Sandu, care apare în contexte negative și este lipsită de un drept la replică, la cel puțin cinci televiziuni din cele 12 monitorizate. Acestea l-au favorizat în schimb fie pe  pe Marian Lupu, fie pe Igor Dodon.

Puține au fost televiziunile care au reflectat relativ neutru și fără mari abateri de la principiile jurnalismului și de la legislația audiovizuală campania electorală din Republica Moldova. Celelalte au transmis informații tendențioase, manipulatorii și fără să ofere candidaților vizați în context negativ dreptul la replică, arată raportul Asociației Presei Independente și Centrului Pentru Jurnalism Independent care cuprinde perioada 21- 28 octombrie.

”Constatăm că la Marian Lupu, aproape de două ori au fost mai multe materiale care l-au favorizat decât cele care l-au defavorizat. Același raport am observat și în cazul lui Igor Dodon, în timp ce la Maia Sandu raportul este invers proporțional. Maia Sandu a fost defavorizată de două ori mai mult în știri decât favorizată. La posturile Canal 2, Canal 3, Prime și Publika TV după 26 octombrie (ziua în care Marian Lupu a anunțat că se retrage din cursă) a fost în continuare defavorizată Maia Sandu, și favorizat indirect Igor Dodon, un soi de manipulare mai subtilă”, a constatat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Totodată unii radiodifuzori, cu acoperire națională, deși obligați de lege, nu au organizat în perioada de referință dezbateri electorale, sau le-au organizat în intervale de timp nerelevante.Aceleași abateri, prin reflectare neechilibrată și neechidistantă a concurenților electorali, au fost observate și în politica editorială a portalurilor online și a ziarelor monitorizate.

De exemplu, pe platformele online deschide.md și timpul.md, prin titluri se observă încă de pe prima pagină o antipatie față de candidatul Igor Dodon.

deschide-md

timpul-prima-pagina

 

 

Pe lîngă aceste influențe interne, ale mogulilor din  presă, Center for International Media Assistance (CIMA) susține că Rusia încearcă să influențeze presa din fostele republici sovietice, în ciuda faptului că URSS nu mai există de ceva vreme.

Studiul arată că, „mass-media din Republica Moldova este deschisă influenței Rusiei din cauza unei afinități culturale cu Rusia și, într-o măsură oricare, din cauza prestigiului scăzut al rețelelor naționale de televiziune. În Republica Moldova, atitudinea față de Rusia este în general favorabilă. Rusia se poate baza pe influența mass-media ruse, urmărite pe scară largă în această republică”.

„Scopul Federației Ruse este să manipuleze mass-media din fostele republici pentru a promova dependența de Moscova și neîncredere în Occident, precum și de a ajuta Rusia să-și atingă obiective politice și comerciale, a convinge fostele republici sovietice de a adera la Uniunea Vamală, sau să promoveze ideile ostile față de Statele Unite și NATO”, spun cercetătorii.

CIMA scrie că Rusia promovează ideea unui „vector pro-estic” de dezvoltare pentru Republica Moldova. Ca și în alte foste republici sovietice mici, spațiul informațional este dominat de mass-media rusă. Deși limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa domină multe aspecte ale vieții de zi cu zi și divertisment, precum cinematografe, cluburi de noapte și mall-uri, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj.

 

Există viață și după prezidențiale

Alegerile electorale nu sunt de fapt adresate unui candidat sau altul, ci unei zone geo-politice sau alta. Cei care au votat majoritar în primul tur nu sunt neapărat militanți ai ideei pro-Rusia, ci sunt mai degrabă oameni dezamăgiți de Europa. Istoricul guvernărilor ne arată că si cele pro-europene și cele pro-ruse au furat cam în aceeași măsură Moldova.

Pe de altă parte, miza acestor alegeri nu ar trebui să fie atît de mare, avînd în vedere faptul că, la fel ca în România, atribuțiile președintelui sunt modeste. Esența constă în alegerile parlamentare, unde aleșii vor avea o influență mult mai mare asupra orientării Moldovei.  În același timp, președinția este una dintre instituțiile puterii, care generează mari așteptări printre cetățeni. Această mentalitate permite unor forțe politice să folosească problemele din societate pentru acapararea capitalului politic. În turul doi, totuși,  votul va fi mai rațional, moldovenii încercînd să  voteze răul cel mai mic.

Singurul lucru care pare că va fi influențat de rezultatele scrutinului este finanțarea de către FMI. Dacă câștigă pro-europenii, lucrurile vor sta cît de cît mai bine însă dacă cîștigă Dodon, traiul decent și așa tras de păr, va fi intens afectat. Dar asta nu se menționează în campaniile electorale că de, pentru ei nu există viață și după prezidențiale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s