Drama Republicii Moldova. De la agonie la extaz şi viceversa

La 30 octombrie 2016 au avut loc alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, iar pentru prima dată în ultimii 20 de ani au votat aproximativ 1,43 milione de cetățeni. Acest lucru s-a datorat faptului că după ce printr-o hotărîre a Curții Constituționale, s-a revenit la votul universal în locul alegerii șefului statului în parlament.

În tot acest timp, Republica Moldova s-a aflat într-o situație limită. Socialiștii erau bucuroși pentru procentul de peste 55% a lui Igor Dodon, în timp ce susținătorii Maiei Sandu erau triști și dezamăgiți, deoarece aceasta acumulase un procent de 30%. Însă pînă seara totul a luat o întorsătură radicală pentru că procentele Maiei Sandu au crescut considerabil față de cele ale lui Dodon. În final, la sfîrșitul primului tur, Maia Sandu a ieșit cu 549,152 voturi și cu un procent de 38,71%, iar Igor Dodon cu 680,550 cu un procent de 47,98%. Acest lucru a dus la apariția celui de-al doilea tur de voturi care va avea loc la 13 noiembrie 2016.

Moldova trăiește din nou „pe muchie de cuțit”. Deși acum, înaintea celui de-al doilea tur Igor Dodon vrea să pară că ține la moldoveni și la soarta acestora, nu poate ascunde faptul că este un socialist desăvîrșit și prorusia. Nu este de mirare că ar fi promis o întoarcere în trecut a țării și să nu ne întrebăm de ce Republica Moldova va fi acaparată în totalitate de Rusia prin intermediul lui Dodon interzicîndu-se limba română în Republică si parăsirea acesteia pentru altă țară cu excepția Rusiei și ajungîndu-se chiar la o blocadă economică, în cazul în care Dodon va ajunge președinte.

Acestea sînt doar o parte din pericolele cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova. Ele sînt reale și nu doar iluzii, de aceea victoria în alegeri a candidatului antioligarhic (împotriva monarhiei) și proeuropean este esențială pentru salvarea Moldovei și pentru dreptul cetățenilor de a-și decide soarta și libertatea.

Sursă imagine: http://www.platzforma.md/politica-externa-a-rusiei-si-viitorul-moldovei/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s