Încăierare peste Prut

La data de 4 martie 2016, Curtea Constituțională a Republicii Moldova declară că modificările art.78 din Constituție, infăptuite in 2000, sunt neconstituționale.

La ce face referire articolul 78? la alegerea președintelui, prin urmare, pe 30 octombrie 2016 au avut loc alegeri prezidențiale in R.M,  pentru prima oară în ultimi 16 ani președintele este ales prin vot direct de către cetățeni.

Candidați s-au gasit, de la deputați pînă la jurnaliști și activiști, cu mic cu mare, s-au urcat în ring și au început să-și care pumni, pana la urma titlul de campion nu-i chiar așa ușor de obținut.

Aproximativ 1,4 milioane de moldoveni au participat la vot, adica un pic peste 50 %, primul tur a fost validat însă, conform aceluiași articol din constituție, viitorul președinte trebuia să întrunească cel puțin jumătate din voturile alegătorilor.

Igor Dodon, președinte al Partidului socialist din Republica Moldova  obține 48 de procente in timp ce, Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate obține 38 % din numărul de voturi, fapt ce conduce spre un al doilea tur, programat la data de 13 noiembrie.

Diferența de 10 % dintre cei doi se traduce într-un număr de aproape 140 de mii de voturi, o situație precară pentru Maia Sandu în condițiile în care, în ultimii 20 de ani, o singură dată candidatul poziționat pe locul doi în primul tur a reușit să obțină majoritatea în cel de-al doilea. Vorbim aici despre prezidențialele din 1996, cînd Petru Lucinshi înclină balanța în favoarea sa în contextul în care contracandidatul său, Mircea Snegur, obținea cu 10 procente mai mult în primul tur.

Moldovenii nu s-au înghesuit la vot, au fost mai puțini decît la parlamentarele din 2014, după 16 ani nici nu-i de mirare, e cam greu sa reanimezi o națiune pentru care s-a decis din umbră pentru mai bine de un deceniu.

Cît despre candidați, ei bine strategia lui Dodon spune tot, acesta o acuză pe Maia Sandu că este responsabilă pentru 400 de cazuri si tentative de suicid deoarece, în perioada în care a fost ministru al Educației, a dispus instalarea de camere de supraveghere la bacalaureat.

Exact, din cauza că n-au putut copia, săracii copilași au intrat în depresie și e numai vina stimatei doamne. Vorba aia… mai zi ceva !

Șapte zile rămase pînă în turul doi și vecinii noștrii de peste Prut se confruntă cu o alegere grea, dar să privim partea bună, cel puțin ei sunt cei care aleg.

Cat despre vulturul rusnac ce așteapă să-și înhațe prada, asta-i cu totul o altă poveste.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s