Ce vor alege moldovenii? Corupție sau onestitate?

alegeri

După 16 ani, Curtea Constituțională din Republica Moldova a permis cetățenilor să-și exercite dreptul la vot în vederea alegerii noului președinte al statului. Ca urmare, la secțiile de votare s-a prezentat aproximativ jumătate din populația Republicii Moldova, mai exact, 1.440.734 de alegători.

Inițial, pe lista electorală s-au înscris 24 de candidați. O bună parte dintre ei, fie s-au retras, fie au fost respinși de Comisia Electorală Centrală. Astfel, în primul tur al scrutinului au intrat 9 candidați. Dintre aceștia, în urma voturilor liber exprimate duminică, 30 octombrie, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) cu un procent de 47,98% și candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu cu un procent de 38,71%, au fost aleși pentru a se lupta în turul al doilea de vot.

moldova-mai-aproape-de-uniunea-europeana-inca-un-stat-a-ratificat-acordul-de-asociere-rm-ue-1427373119

Sursa foto: zdg.md

Ca niște politicieni desăvîrșiți, candidatura fiecărui competitor vine cu promisiunile aferente. Pentru Igor Dodon viitorul „independent, pașnic și modern” al Moldovei este realizabil doar prin apropierea față de Rusia. Pe de altă parte, Maia Sandu își dorește o țară proeuropeană, de aceea susține cu tărie apropierea față de Uniunea Europeană.

În al doilea tur de vot, conform unui sondaj de opinie efectuat recent de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, candidatul de stînga prorus, Igor Dodon ar obține 49,8% din voturile cetățenilor moldoveni, în timp ce candidata proeuropeană, Maia  Sandu ar acumula 39,7% din totalul de voturi .

Dacă sondajele de opinie îl dau cîștigător pe Igor Dodon, pe social media situația stă altfel. Luînd în considerare numărul aprecierilor de pe facebook, Maia Sandu este apreciată de 85.697 de persoane, iar domnul Dodon are 35.407 de like-uri. Astfel, ai crede că Maia Sandu ar putea cîștiga funcția de președinte.

 

Un număr mare de știri susțineau că cea mai mare parte a cetățenilor aflați în diaspora au votat-o pe Maia Sandu pentru funcția de președinte. Cel mai probabil, la fel vor face și în cel de-al doilea tur. Șansele de a-și schimba votul sunt foarte mici. Astfel, pot spune că situația alegerilor din Republica Moldova este destul de asemănătoare cu situația alegerilor de la noi, alegerile prezidențiale din 2014. Atunci românii aflați în afara granițelor țării au pus ștampila pe Klaus Iohannis în ambele tururi de vot. Așadar, în ciudat tuturor sondajelor de opinie, totul este posibil, fie că președintele Republicii Moldova va fi Igor Dodon, fie că va fi Maia Sandu, situația este incertă.

Totuși, viitorul Republicii Moldova stă în mîinile cetățenilor. Cu siguranță, cu toții își doresc un viitor mai bun pentru țara lor și vor alege persoana pe care o consideră potrivită.  Moldova a suferit foarte mult din cauza corupției, drept dovadă situația de la sate este una foarte gri. Acum, principala dorință a cetățenilor este combaterea definitivă a acesteia. Oare cum vor vota moldovenii? Vor pune punct corpupției sau îi vor oferi continuitate?

Pe de altă parte, rămîne să aflăm dacă 13 noiembrie va fi o zi cu ghinion pentru Igor Dodon și una cu noroc pentru Maia Sandu sau invers.

alegeri_moldova_72529700

Sursa foto: dcnews.ro

Sursa foto: moldovacrestina.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s