Pămîntul moldav alege între Est şi Vest

1-scrie-scriitorul-despre-traiasca-romania-dodoloaa-si-alegerile-din-republica-moldova

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova au avut loc pe data de 30 octombrie 2016, fiind pentru prima dată după o perioadă de 16 ani, unde cetăţenii Republicii Moldova şi-au putut vota conducătorul ţării prin vot direct.

Pentru alegerile prezidenţiale s-au înscris 24 de candidaţi iar după primul scrutin au rămas în cursa prezidențială Igor Dodon- președintele Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și reprezentatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

În urma primelor alegeri din data de 30 octombrie, niciun candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a avut majoritatea absolută a voturilor alegătorilor iar candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi sunt Igor Dodon (pro Rusia) 48,5% din voturi şi Maia Sandu (pro Europa) 38,2%. Aceştia vor concura în turul II de scrutin care va avea loc la 13 noiembrie 2016.

În mediul online se găsesc speculaţii, sondaje şi anumite păreri despre cel care va ieşi cîştigător după turul al II-lea. Spre exemplu, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, candidatul de stânga prorus în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, președintele Partidului Socialist (PSRM), ar acumula 49,8% din voturi în cel de-al doilea tur de scrutin, în timp ce contracandidata sa proeuropeană de dreapta, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar obține 39,7% din totalul de voturi. De asemenea, Radio Chişinău relatează că „potrivit rezultatelor sondajului, din totalul celor deciși, 55,6% au afirmat că vor vota pentru Igor Dodon, iar 44,4%, pentru candidata PAS, Maia Sandu” iar această consultare sociologică nu a luat în considerare și voturile din diaspora.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, aproape jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au mers la vot, fiind suficient pentru a considera alegerile valabile. Deşi se arătau dornici de schimbare şi cu speranţele la ei, cealaltă jumătate se presupune că ar fi mulţumită de starea actuală a ţării şi indiferenţi de viitorul acesteia, fără nicio acuzaţie subtilă deoarece noi nu suntem nici pe departe mai interesaţi sau implicaţi.

Cei doi candidaţi au promis lucruri esenţiale pentru viitorul Republicii Moldova. Igor Dodon, candidatul prorus a declarat că: „din acest an începe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hoţii de la guvernare vor să-l pună pe spatele cetăţenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relaţiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea acţiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale şi anti-naţionale” iar candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate a pornit în campanie cu promisiunea că va lupta împotriva corupţiei, afirmînd că este cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Ea spus că vrea să promoveze în toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de corupţie. Maia Sandu se declară 100% proeuropeană şi promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. Aici tind să mă gîndesc că după atîţia ani de rusificare dacă nu se schimbă ceva urgent, toţi vor cînta în limba rusă şi vor fi la un nivel educaţional şi mintal total prorus. Rămâne de văzut ce vor alege cetățenii şi dacă vor fi convinşi să meargă la vot într-un număr mai mare.

 

sursă foto 1: pprm.md

sursă foto 2: botosaneanul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s