Moldova o noua stea în Uniunea Europeană?

După 16 ani moldovenii au putut votat în mod direct președintele țării, aceștia ieșind într-un număr destul de mare la vot.

Pe data de 30 octombrie 2016, au avut loc alegerile prezidențiale din Republica Moldova. La candidatură s-au înscris peste 20 de doritori la președinție. Printre candidați se află Igor Dodon și Maia Sandu, aceștia fiind de la început printre favoriții oamenilor, dar pe parcurs, din diferite probleme, s-au mai restrîns din candidații ce doreau sa ocupe locul președintelui.

În primul tur de scrutin, Igor Dodon a obținut 47,98% din voturi, iar Maia Sandu a cîștigat 38,71%, urmînd ca învingătorul să fie decis în cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc la 13 noiembrie. Totodată, potrivit rezultatelor sondajului, din totalul celor deciși, 55,6% au afirmat că vor vota pentru Igor Dodon, iar 44,4%, pentru candidata (PAS), Maia Sandu, informează Radio Chișinău. Candidatul de stînga pro-rus în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, președintele Partidului Socialist  (PSRM), ar acumula 49,8% din sufragii în cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în timp ce contracandidata sa pro-europeană de dreapta, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar obține 39,7% din totalul de voturi, relatează luni Unimedia.

Cîstigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, vrea să pună capăt apropierii țării sale de Uniunea Europeană și să o reorienteze către Rusia, pe fondul nemulțumirii publice profunde față de prooccidentalii aflați la putere, deoarece statul s-a confruntat cu tulburări economice, pe cînd Maia Sandu vrea să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Bineînțeles că lucrurile rele nu au încetat să apară, un preot o acuză pe Maia Sandu că este „stearpă”, că nu este creștină și că ar face parte dintr-o minoritate sexsuală. Lui Igor Dodon i se aduce acuza că numele lui ar apărea în niște paradisuri fiscale.

Acum totul depinde de cetățenii țării ce viitor vor alege și pe cine vor alege drept conducătorul lor. Turul al doilea cu siguranță o să fie cu mari emoții, atît din partea cetățenilor moldoveni, cît și din partea celor doi candidați, Igor Dodon și Maia Sandu.

 

Sursă:  http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_moldova_2016-21386230-noul-presedinte-republicii-moldova-decis-peste-doua-saptamani-socialistul-igor-dodon-pro-europeana-maia-sandu-vor-confrunta-turul-lea-alegerilor.ht

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s