Punct și de la capăt?!

AAEAAQAAAAAAAAhyAAAAJGFjNWI2Y2RmLTBhNGQtNDI2NS04ZDZmLTZmMWFjMmNlYjFkOA.jpg

Dacă aș fi scris textul înainte de a afla rezultatele alegerilor din SUA, cu siguranță mi-ar fi fost mai ușor și aș fi reușit să mă detașez, adoptînd  un ton neutru, pasiv. Dar în momentul de față simt cum carnea dîrdîie pe mine și îmi atîrnă greu, de parcă mușchii ar putea lua forma tuturor contradicțiilor din jur. Îmi e greu, pentru că simt cum se repetă tainic, dar foarte evident, un model pe un fundal plin de schimbări. În America s-a pierdut o luptă, a cărui rezultat părea cunoscut și analizat pe toate părțile. A venit direct ca o furtună într-o zi frumoasă de primăvară. Unii dintre cei mai zguduiți de rezultat sînt cei care se ocupă de întocmirea sondajelor, care pînă atunci părea la fel de sigure ca o ecuație matematică cu două necunoscute.

În Republica Moldova avem  doi mari jucători, cu un profil asemănător celor de peste ocean. Menționez că este pentru prima oară în ultimii 16 ani cînd poporul își alege conducătorul prin vot direct.  Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate este candidatul care vrea să aducă schimbare prin raportare la nou (Europa). Igor Dodon, președintele Partidului (PSRM), în unele cercuri nu este văzut cu ochi prea buni, pentru că este în mod evident susținător pro Rusia.

Turul al doilea de alegeri va fi pe data de 13 octombrie. Pînă atunci, rămîn la loc de cinste intrigile și jocurile de scenă. În Moldova situația sondajelor pare să fie clară, conform unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 1-5 noiembrie, pare să se confirme supremația relativă a lui Dodon, 56,6% din totalul chestionaților care s-au declarat deciși cu privire la persoana pe care o vor vota, au spus că îl vor alege pe Igor Dodon, iar restul de 44,4% pe Maia Sandu.

Imaginea publică a Maiei este murdărită prin tot felul de tertipuri, un episcop zice că e stearpă și din această cauză nu ar merita președinția (?), alții sugerează că Angela Merkel e decisă să o ajute în alegeri, doar că trebuie în același timp să aducă și 30 000 de refugiați sirieni în țară. Igor Dodon, în schimb, dă bomba cea mare. Dacă va fi ales ca președinte, va avea el grijă să scoată examenul de bacalaureat, răul suprem al țării.

Printre atîtea umbre și jumătăți de adevăr, vor reuși oare moldovenii să facă o alegere mai bună decît americanii? Și dacă nu, ce înseamnă, de fapt, acest lucru?

Sursă foto: https://www.linkedin.com/pulse/change-game-chess-recruiting-dev-sharma-trend-setter-dev-sharma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s