Republica Moldova: derivă între est și vest

Moldova a votat. Dorințele și aspirațiile oamenilor s-au concretizat prin voturile către cei doi candidați  care vor merge în turul doi: socialistul Igor Dodon, care a obținut 48,5% din voturi și pro-europeana Maia Sandu, cu un procent de 38.2. Doi poli care, în funcție de contextul socio-politic și economic, pot desemna o campanie echilibrată între doi contracandidați despre care electoratul și-a format preferințe clare sau o societate scindată și dominată de corupție pusă în situația de a alege răul cel mai mic.

Din păcate, situația în care se află Republica Moldova  ilustrează cel de al doilea caz. Dacă facem o comparație putem da ca exemplu alegerea făcută de romîni între Victor Ponta și Klaus Iohannis în 2014. Dacă este să ignorăm nuanțele și să simplificăm cît mai mult posibil, cetățenii Republicii Moldova trebuie să aleagă între Europa și Rusia. E un război al speranțelor.

Sărăcia și disperarea oamenilor se reflectă în satele gri și mohorîte ale bătrînilor pe care fii și nepoții le-au părăsit pentru un trai mai bun în străinătate. Situația este oarecum bizară. Deși sărăcia este accentuată în zonele de periferie, acestea sunt zonele „roșii”, pro-ruse. A fi pro-rus sau pro-european este desigur un mod simbolic de ați arăta simpatia politică pentru unul din cei doi candidați la președinție. Igor Dodon și-a lansat campania electorală sub sloganul „Moldova are viitor” propunîndu-și să lupte pentru securitatea națională, neutralitatea și identitatea moldovenească. Printre promisiunile sale se numără o economie puternică, dreptate socială și relații de prietenie cu Rusia. Oare să fi uitat memoria colectivă de perioada influenței ruse asupra spațiului moldovenesc?

În mod paradoxal, majoritatea tinerilor-cei cu o memorie a istoriei moderne mai scurtă- și locuitorii capitalei par să îmbrățișeze galbenul pro-european al candidatei Maia Sandu. Dar orientarea politică spre Europa este o speranță care a creat deja unele dezamăgiri. Înființat în 2015, Partidul pro-european din Moldova a adus un aer de schimbare însă fără a se ridica la așteptările oamenilor. Mai mult decît atît, în momentul în care Marian Lupu s-a retras din cursa electorală în mod neașteptat, cu o săptămînă înainte de alegeri, arătîndu-și susținerea pentru Maia Sandu, s-a pus problema dacă a fost constrîns să renunțe în favoarea acesteia. Această teorie este legată de numele omului de afaceri basarabean Vlad Plahotniuc- „omul negru” din opinia publică moldovenească despre care se zvonește în tîrg că trage sforile politicii basarabene. Asocierea cu numele acestuia, bineînțeles, nu este una norocoasă pentru Maia Sandu. Dacă această conspirație s-ar adeveri, ideea transparenței scenei politice basarabene ar deveni ceva oniric întrucît nici Igor Dodon nu scapă de suspiciunea unei prietenii de interes cu Vlad Plahotniuc.

Miza politică a acestor alegeri prezidențiale este puterea de a genera speranță pe de o parte, iar pe cealaltă parte capacitatea de a dezinforma și corupe.  După dispariția miliardului de dolari din Moldova ai cărui vinovați nu s-au găsit și despre care s-a spus că ar fi furtul secolului face ca spațiul politic basarabean să semene din ce în ce mai mult cu Maestrul și margareta lui Mihail Bulgakov. O putere din umbră tulbură desfășurarea normală a lucrurilor față de care autoritățile sunt neputincioase. Tot ce putem spera este că ghinionul se va rupe pentru moldoveni într-o zi de 13.

Surse: https://republica.ro/alegeri-prezidentiale-in-republica-moldova-igor-dodon-pro-rusia-si-maia-sandu-pro-europa-vor-intra-inhttp://www.romanialibera.ro/actualitate/international/marian-lupu-se-retrage-din-competitia-pentru-presedintia-republicii-moldova-si-o-sustine-pe-maia-sandu-431482https://republica.ro/obiectivul-rusiei-in-moldova-un-maidan-pe-dos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s