A doua oară va fi cu noroc?

Cetăţenii din Republica Moldova vor avea ocazia să voteze din nou, în data de 13 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Confruntarea va avea loc între socialistul Igor Dodon şi candidata proeuropeană Maia Sandu. În primul tur, Igor Dodon a reuşit să acumuleze 47,98% din voturi, în timp ce canditata forţelor de dreapta Maia Sandu a acumulat 38,71%. În ceea ce o privește pe Maia Sandu, diaspora a reprezentat un procent considerabil din numărul total de voturi. De asemenea, și pe rețelele de socializare aceasta se află printre favoriții susținătorilor. Conform news.ro anul acesta s-a prezentat ca fiind anul în care prezenţa la vot a fost cea mai scăzută din istoria alegerilor prezidenţiale. Tocmai din această cauză, s-au luat măsuri pentru ca cetățenii să se prezinte la vot în număr cât mai mare.

Pentru a spori prezenţa cetăţenilor la vot, Membrii Comisiei Electorale Centrale împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au identificat soluţii pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea scrutin. Printre ele se numără şi majorarea numărului de membri ai birourilor electorale până la plafonul maxim stabilit de lege, pînă la 11 membri. O altă soluție propusă constă în majorarea tirajului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate, până la 3000 exemplare, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

O a treia îmbunătăţire este reprezentată de faptul că tinerii moldoveni care studiază în România vor putea călători gratis cu trenul în ziua în care vor avea loc alegerile, pentru a se prezenta la vot. Conform unui sondaj realizat recent, Igor Dodon, va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova. În 25 de ani Republica Moldova a avut patru șefi de stat: doi aleși direct de popor şi doi votați în Parlament, potrivit Publilka.md. Într-o dezbatere realizată recent la pro tv intitulată “Eu vreau să fiu președinte”, cei doi adversari au făcut un schimb de replici acide, punându-și întrebări incomode și acuzându-se unul pe altul. Eu cred că Republica Moldova are nevoie de mai mult de atât. Are nevoie de niște reprezentanți demni, cu onoare, care să-și rezolve problemele în afara ecranului, arătând cât de puternici și patrioți sunt prin alte mijloace, dovedind prin fapte, nu prin punerea adversarului într-o lumină greșită. De scandal e plină lumea. Dar hai să fim optimiști și să sperăm la o schimbare și un viitor mai bun. La cât mai multe voturi în cel de-al doilea tur de scrutin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s