Republica Moldova – Comunismul este cu un pas înaintea capitalismului și pasul ăla e groapa

La Chişinău, politica pro-europeană pare să fi intrat în impas. Politica, nu publicul, cu toate că şi acesta e dat peste cap de propaganda de seducţie ce s-a împrăștiat în spaţiul mediatic, în rusă dar şi în română.

Dacă timp de 20 de ani, cetățenii Republicii Moldova au stat cuminți în fața deciziei Parlamentului, de această dată lucrurile au fost puse în mișcare de votul direct de care s-au bucurat aceștia. Președintele va avea, însă, aceleași atribuții constituționale ca antecesorii săi aleşi de către Parlament. Rezultatul alegerilor dorește a ridica cîteva semne de întrebare asupra viitorului graniței de facto a Occidentului pe Prut.

Cetățenii Republicii Moldova au votat duminică, 30 octombrie 2016, în primul tur al alegerilor prezidențiale, avînd la baza unele nemulțumiri față de clasa politică, inclusiv față de liderii proeuropeni care au condus țara în ultimii ani, la care se adaugă și lipsa de încredere într-un viitor mai bun, după scandalurile de corupție care au fost dublate de furtul unui miliard de dolari din bănci.

Conform datelor, niciun candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a acumulat majoritatea absolută a voturilor alegătorilor. Favoriții în sondaje sunt Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Campania electorală a subliniat vădita neadecvare a candidaților la prezidențiale. Igor Dodon, pro-rus, om al sistemului, prins în mrejele compromisurilor interne cu actorii de prim plan, inclusiv Vladimir Plahotniuc, mult contestatul oligarh, dar și în valurile compromisurilor cu Moscova, cusute în ultimii 13 ani, de când are în vedere o reorientare strategică a Republicii Moldova. De partea cealaltă a baricadei, Maia Sandu, un personaj diferit, mai degrabă împotriva sistemului, reprezentativă pentru societatea civilă.

bybvh

sursă foto: http://www.alegeri.md

Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 50.95%, ceea ce a fost suficient pentru a considera alegerile prezidenţiale valabile. Prezenţa la vot a fost cu circa 7% mai mică decît la parlamentarele din 2014, cînd au participat 58.89% dintre alegători.

“Înseamnă că avem un tur II, un element important, în condițiile în care ultimele zile electorale din Republica Moldova au fost destul de confuze. A existat o serie de retrageri de candidați, în favoarea Maiei Sandu, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu ba s-au retras, ba nu s-au retras. O confuzie a electoratului care a făcut ca foarte multă lume să rămînă în continuare acasă. Și spun acest lucru pentru că, dacă ne uităm la prezența la vot, există un procent de 7-8% mai puțini votanți decît la alegerile generale”, a explicat Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

Igor Dodon și Maia Sandu se vor lupta pentru funcția de președinte, pe 13 noiembrie, în turul doi al alegerilor. După ce aproape toate voturile au fost numărate clasamentul este clar. Candidatul PSRM, Igor Dodon, a cîștigat primul tur cu puțin peste 48 % și este urmat de candidatul PAS, Maia Sandu, care a beneficiat de votul de încrederea a peste 38 % dintre alegători. La mare distanță s-au clasat candidatul independent Dumitru Ciubașenco pe locul trei, apoi fostul premier Iurie leancă și liberalul Mihai Ghimpu.

Dodon a fost la un pas de a-și asigura locul pe fotoliul prezidențial din primul tur, însă după numărarea a 95% din voturi, candidatul socialist câștigase doar 49,4 % din voturi. Pentru a fi declarat câștigător din primul tur, ar fi trebuit să obțină cel puțin 51% din voturi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), scrutinul s-a desfăşurat fără incidente majore. Astfel, aproximativ jumătate din alegătorii Republicii Moldova şi-au exprimat dreptul la vot.

„Cele mai dese evenimente care au fost reflectate vizează tentative de agitaţie electorală, inclusiv în ziua tăcerii”, a declarat Maxim Lebedinschi, membru CEC.

Cei mai multi dintre alegători au fost persoanele cu vîrsta peste 57 de ani, conform posturilor de televiziune Moldova 1 și Publika.

Cele mai active au fost femeile, din numărul total al votanților 53,01% au fost femei și 46.99% bărbați, potrivit graficelor postate de deschide.md.

voturirepublicamoldova

sursă foto: http://www.agora.md

Pentru Maia Sandu au votat 48,58 % din alegătorii din sectoarele Buiucani, Ciocana, Centru iar pentru Igor Dodon aproape 42 % de la Botanica și Rășcani. Și în suburbii s-a votat pentru liderul PAS, inclusiv la Colonița de unde este liberalul Mihai Ghimpu, unde Maia Sandu a obținut 60 % din voturi, iar Igor Dodon aprope 23 de procente.

Peste 35 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au votat la cele 100 de secții de votare deschise în străinătate, a anunțat Comisia Electorală Centrală, citată de presa din Republica Moldova.

Pe categorii de vârstă, cele mai active au fost persoanele cu vîrsta cuprinsă între 56 și 70 de ani — 29,06%, iar cei mai pasivi au fost tinerii cu vîrste cuprinse între 18 și 25 de ani — aproximativ 10% și cei de peste 71 de ani — 8,5%.

Sute de cetățeni cu drept de vot din republica autoproclamată Transnistria au stat la rînd pentru a vota președintele Republicii Moldova, în alegerile prezidențiale care au avut loc duminică.

transnistria

sursă foto: http://www.crimemoldova.com

Alegătorii transnistreni au trecut frontiera pentru a vota la secțiile de votare 41 și 42 din localitatea Varnița, special constituite pentru electoratul din stînga Nistrului.

“Am venit să votăm aici pentru că autoritățile din Transnistria nu au fost de acord cu amenajarea de secții de votare la Tiraspol. Fiecare a venit pe cont propriu, cu mașina personală, cum a putut”, declară unul dintre alegători.

Alegerile prezidențiale au fost monitorizate de 3 764 de observatori dintre care 562 observatori internaționali.

Conform CEC, pînă la ora 19:00, 19 049 de alegători au votat la 25 de secții deschise în Italia. În România s-au prezentat la urne 8412 de alegători, în Franța 4477, iar în Federația Rusă au votat 4400 de persoane.

Așadar, diferența dintre finaliști este de aproape zece procente, adică aproximativ 138 de mii de voturi. În ultimii 20 de ani doar o singură dată candidatul clasat pe locul doi în primul tur a întors rezultatul. S-a întîmplat la prezidențialele din 1996, când Petru Lucinschi l-a devansat în turul doi cu 8 procente pe Mircea Snegur, care stăpînise primul tur cu un avans de 10 %.

Candidatul de stînga prorus în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon, preşedintele PSRM, ar acumula 49,8% din sufragii în cel de-al doilea tur de scrutin, conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, în timp ce contracandidata sa proeuropeană de dreapta, Maia Sandu, lidera PAS, ar obţine 39,7% din totalul de voturi, aduce la cunoștință Unimedia.

19189444_303

sursă foto: http://www.dw.com

Totodată, potrivit rezultatelor sondajului, din totalul celor decişi, 55,6% au afirmat că vor vota pentru Igor Dodon, iar 44,4%, pentru candidata PAS, Maia Sandu, informează Radio Chişinău.

Circa 5,3% dintre persoanele intervievate au declarat că nu vor merge la vot, iar proporţia celor care nu au dorit să răspundă ajunge la un procent de 5,2%.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eşantion de 1.075 de persoane din 78 de localităţi, exclusiv regiunea transnistreană, cu o marjă de eroare de 3%.

Cu toate acestea, analiștii politici consideră că miza acestor alegeri este importantă: “Cred că ne privește și pe noi, pentru că iată, din România s-au prezentat doar 8.400 de votanți, dintr-un estimat de minim 100.000. Aici ține și de mobilizare internă, ținea și de regula CFR care a anunțat că dă bilete gratuite și s-a răzgîndit. Și da, ține și de o mobilizare și de o comunicare, în special cu aceste categorii tinere pe care Maia Sandu trebuie să o facă și de o prestație foarte bună în dezbaterile directe cu Igor Dodon. Să vedem cum facem să arătăm că miza este extrem de importantă și toți cetățenii Republicii Moldova să știe faptul că dacă îl votează pe Igor Dodon, înseamnă să care Republica Moldova în fundul Siberiei, să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, cum a anunțat deja și să federalizeze Republica Moldova”, a declarat Iulian Chifu.

chifu

sursă foto: http://www.moldova24.info

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă totuși Igor Dodon ar ajunge să dețină fotoliul prezidențial, Chifu a opinat că situația ar fi extrem de complicată.

“Evident, ar însemna o situație extrem de complicată să ai la Chișinău un președinte care rupe relațiile cu UE, a spus că rupe acordul de asociere, să aibă reacții promoldoveniste, în sensul teoriei moldovenismului, împotriva României, să aibă reacții pro-ruse, să se certe de jur împrejur. În acest moment, cred că Transnistria este foarte liniștită pentru că acolo este un “scrutin prezidențial”. Dar contează foarte mult și faptul că avem în continuare o majoritate pro-europeană și un guvern pro-european la Chișinău. Dar cel mai bine și cel mai corect este ca la Chișinău să nu ajungă un președinte pro-rus”, a concluzionat Iulian Chifu.

cat-ar-costa-unirea-republicii-moldova-cu-romania-1397630846

sursă foto: http://www.fumn.eu

Se pare că autoritățile române au fost mai aproape de adevăr și, evident, chiar mai bune cunoscătoare ale perspectivelor cu care Occidentul privește Republica Moldova. Și președintele României, și Ministerul român de Externe au decis să nu se implice în vreun fel, s-au manifestat pe deplin neutru, după ce Klaus Johannis anunțase deja că România nu se va implica în niciun fel în alegerile de la Chișinău. Cred că s-a marcat astfel punctul de cotitură și în politica românească, și în modul de tratare a Republicii Moldova, devenită un simplu stat vecin.

Cum nicio luptă politică nu poate rămîne nepătată, și în cazul acesteia, bătaia cu noroi nu a lipsit. În cadrul dezbaterii electorale de la ProTV Chişinău, ambii candidaţi s-au acuzat reciproc pe diferite chestiuni. Subiectul Plahotniuc nu a putut fi evitat nici de această dată. Maia Sandu l-a întrebat la un moment dat pe socialist de câte ori a zburat cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc.

dodon-sandu

sursă foto: www. romaniacurata.ro

Maia Sandu l-a confruntat pe Dodon cu cele mai grave minciuni despre ea, publicate chiar în ziarul de partid al socialiştilor. „cum că aceasta și-ar fi  dat acordul ca migranţi din Siria să vină în RM, că ar  sprijini căsătoriile între persoane de acelaşi sex și că ar închide biserici. Imaginaţi-vă cum se va comporta din postura de preşedinte, dacă el în campanie spune doar minciuni”, a declarat Maia Sandu. În replică, Dodon nu a știut ce să răspundă  şi a schimbat subiectul, lansînd o întrebare: „Ce credeţi despre statalitate?”

Așadar, compromisul, flexibilitatea, interesul superior al comunităţii ar trebui să prevaleze peste ahtierea pentru buzunarele proprii sau pentru intereselece au la bază binele propriu. Dacă nu, modelul sovietic așteaptă după colţ, iar spectrul său ar afecta nu numai modelul social al Republicii Moldova, ci chiar suveranitatea, independenţa din punct de vedere politic şi integritatea teritorială a statului.

Amalgamul mediatic reprezentativ Republicii Moldova este divizat, aproape în totalitate, între Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat și Igor Dodon, jucăria lui Plahotniuc. În acest sens putem aminti de trustul General Media Group Corp, care administrează posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3. Proprietarul acestuia e cel mai influent om din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc.

De la o propagandă subiectivă și parțială,  la prezentări tendențioase, până la înregistrări trucate – toate aceste mijloace sunt utilizate de jurnaliştii care sunt de partea unei categorii politice.

E  de subliniat faptul că e vorba despre o alegere fundamentală și definitivă, iar de votul de duminică,13 noiembrie, depinde continuarea drumului spre Occident, spre reforme, spre modernizare, dorința de prosperitate și independență sau, în caz contrar, către o peudo-libertate limitată de interesele Rusiei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s