Lupta pentru putere- adevăratul Halloween

Rezultatele primului tur de scrutin l-au poziționat pe candidatul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon în fruntea clasamentului cu 47,8% din voturile exprimate, pe locul doi fiind Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 38,71%. Acestea fiind rezultate preliminare după numărarea a 99,5% dintre voturi, conform agenției Reuters. Prezența la vot a fost de 48,9% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Republica Moldova se confruntă cu mari probleme economice de anul trecut, cauzate de furtul a un miliard de dolari din bănci, echivalentul a 15% din PIB. Oamenii au ieșit atunci în stradă, iar F.M.I a blocat ajutoarele pentru Chișinău, inflația a explodat și moneda națională s-a prăbușit. Un fost premier, Vlad Filat a fost pus sub acuzare, încătușat în direct la televizor și arestat, însă mulți moldoveni consideră că au mai existat lideri pro europeni implicați în această excrocherie. Ambii candidați au promis atunci că vor fi pedepsiți vinovații. Cei doi au, însă, planuri diferite în privința relațiilor externe.

Candidatul pro rus Igor Dodon a spus că dacă va fi ales președinte va organiza un referendum în privința raportului de asociere la Uniunea Europeană și va propune să facă parte din uniunea euro-asiatică dominate de Moscova.

Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială și fost ministru al educației promite o mai mare apropiere Europa și a avertizat că Republica Moldova se va apropia de sfera de influență a Moscovei.

Și cum în politică nu există reguli, iar deviza după care actorii de pe scena politică  își desfășoară activitatea este definită prin„Scopul scuză mijloacele”, Dodon a decis să-și joace ultimele cărți, susținând, de această data că o persoană care merge într-o funcție supremă în stat nu trebuie să dețină cetățenia altui stat deoarece nu se va putea dedica în totalitate statului respectiv. Câteva elemente comune în ceea ce privește campania electorală pentru alegerile prezidențiale se regăsesc în cvartetrul  Dodon-Trump, Sandu-Clinton. Ceea ce îi aseamănă este simpatia față de Moscova, deschiderea către Uniunea Europeană și ordinea în clasament.

Următorul tur de scrutin va avea loc pe data de 13 noiembrie atunci când diaspora își va lăsa amprenta în privința „alesului”.

 

 

 

sursă foto: Agerpressmaia_sandu_98350600

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s