Igor Dodon- preşedintele ales şi în buletinele de vot lipsă?

 

Ziua de duminică, 13 noiembrie a.c., a fost ziua în care cetăţenii Republicii Moldova şi-au ales viitorul.. preşedinte. Se pare că, în urma voturilor, candidatul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a ieşit învingător cu un număr de 69.750 de voturi în plus faţă de candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Rata participării la vot a fost de 53,27% şi cel mai interesant e modul în care s-au desfăşurat alegerile peste hotare. Cetăţenii moldoveni plecaţi din ţară nu au mai putut vota din cauza faptului că buletinele de vot s-au epuizat în zece secţii de votare de peste hotare.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a informat că pentru turul II al alegerilor prezidenţiale au fost transmise 288 850 de buletine către cele 100 de secţii de votare din afară, cu 6,4 % mai multe decât în turul I.

În urma celor întâmplate, Maia Sandu, candidata proeuropeană, cea care a cumulat 47,82% din voturi, cu cinci procente mai puţin decît contracandidatul său, şi-a îndemnat marţi alegătorii, într-un mesaj postat pe Facebook, să semneze o petiţie prin care alegerile prezidenţiale să fie declarate nule, informează Unimedia.

15134285_1276880619030587_2068109731_n

Lucrurile însă par să nu se oprească aici, Maia Sandu continuă să caute dovezi care să confirme faptul că alegerile au fost fraudate, iar Curtea Constituţională a Republicii Moldova a precizat că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii Constituţionale. La rîndul său, Curtea se va putea pronunţa asupra confirmării rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun.

Într-o conferinţă de presă, Dodon a criticat poziţia  celor ce i se opun, spunînd că,”nu au destulă maturitate politică să accepte realitatea şi, cel mai rău, incită lumea la proteste”.

 

Cine e totuşi Igor Dodon, cel care, se pare, a cîştigat simpatia majorităţii votanţilor moldoveni ?

Economist care a îndeplinit funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Guvernului condus de Zinaida Greceanîi din anul 2006 până în 2 septembrie 2009, Igor Dodon se declară un promotor al valorilor tradiţionale. In septembrie 2016, Partidul Socialiştilor l-a desemnat pe acesta candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.

Pe Youtube apar numeroase filmuleţe despre faptele măreţe înfăptuite de actualul, dar încă nedeclartul preşedinte al Moldovei. Acesta e doar unul dintre ele:

 

 

 

Igor Dodon şi-a exprimat în repetate rânduri orientarea sa politică pro-rusă, aflată în opoziţie cu orientarea pro-europeană.

Conform site-ului http://www.mediafax.ro, Igor Dodon a argumentat că “este singurul politician care vrea şi poate restabili relaţiile bune cu Rusia”, subliniind că “va proteja valorile creştine şi familia tradiţională” şi totodată că nu este împotriva Europei.

igor

Sursa foto: gandul.info

A fost pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani când moldovenii şi-au ales preşedintele prin vot direct. Chiar dacă se pare că zarurile au fost aruncate şi că Igor Dodon e noul şef de stat al Republicii Moldova, totul pare să plutească pe o mare agitată încă, pregătită parcă să se liniştească şi să accepte imaginea unui viitor ales…direct.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s