Țara nu-i pe buletinul de vot

„Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta” – asta scandau și pe 24 ianuarie protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și asta scandează și-acum. Deși pe-atunci spuneau că în ei ardea un soi de dorință de-a scoate Moldova din mîinile oligarhilor, pînă astăzi n-au izbutit s-o ducă pînă la capăt și s-o îndeplinească. De cînd s-a aflat de dispariția miliardului de dolari din conturile a trei bănci de stat, pe moldoveni a început să-i doară mai tare pumnul în stomac pe care conducerea-l tot dădea țării și-au început să pună de-un partid, de-o organizație și, cînd au ajuns pe culmile disperării, chiar și de-un protest.

Cînd și-au dat seama că n-or să ducă la nimic, au început să se mobilizeze și să-și susțină încetișor, dar parcă trainic, omul care părea că le reprezintă cel mai bine interesele și care se distanța din ce în ce mai mult de smoala în care se afunda conducerea actuală a țării și de Vladimir Plahotniuc, cel mai mare oligarh din Republica Moldova, denumit și „Păpușarul” sau „Cadinalul din Umbră”. Omul pe care l-au ales, pînă la urmă, a fost Maia Sandu, ministru al educației în Moldova, între 2012 și 2015. Prima dată cînd am văzut în media un portret al Maiei Sandu a fost pe Casa Jurnalistului, într-un articol în care vorbea despre cum, la momentul acela, se zbătea să-și facă propriul  partid – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), partid care, alături de Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, au și ales-o drept candidat comun la prezidențiale.

– Maia Sandu într-un interviu acordat reporterilor de la Casa Jurnalistului în luna februarie – 

Deși atunci spunea că-n grupul de inițiativă „În Pas cu Maia Sandu” sînt doar vreo 15 oameni, cei care-au susținut-o la prezidențiale au rușit să-l facă pe Igor Dodon, contracandidatul său, să recurgă la tot soiul de fraude, pe care acum susținătorii Maiei și le înșiră, ca-ntr-o condică bolnavă, necitită de nimeni avizat s-o vindece, pe un grup de Facebook pe care și l-au creat. Pro-rușii au învis și, în final, au făcut diferența cu aproape 70.000 de voturi din cele 1.6 milioane. N-au uimit pe nimeni cu victoria lor și Igor Dodon n-a făcut, prin mesajele lui oarecum abuzive de însușire a puterii, decît să scîrbească cealaltă jumătate a poporului care nu l-a votat și să-i răzvrătească – scoțîndu-i în stradă din nou.

Șocul alegerilor din Moldova n-a fost, cum s-ar crede în mod normal, la finalul numărării voturilor și calculării procentelor. A venit înainte. Șocul a fost unul social și a implicat oameni din întreaga lume care-au vrut să fie martori și, mînați de curiozitate, au vrut să vadă ce-nseamnă implicarea și dorința de schimbare. Moldovenii pro-europeni s-au mobilizat ca niciodată. Dac-ai fi încercat să te miri un minut, n-ai fi avut timp din cauza anunțurilor care curgeau pe paginile pe care și le-au făcut special pentru a ține legătura unii cu alții și pentru a se încuraja – cei din afara țării și-au pus mașinile la dispoziție și s-au cărat unii pe alții la secțiile de votare, au oferit cazări celor veniți de departe și și-au făcut plăcinte și sarmale cu care s-au așteptat la cozi, doar-doar s-or simți mai însuflețiți și mai plini de speranță și încredere în schimbare.

Deși n-au cîștigat, și-acum se susțin unii pe alții și se-ndeamnă să caute cu simț civic de răspundere toate fraudele care s-au făcut și încearcă, chiar și de la distanță, să le dea în vileag. Nu știu nici ei ce-or să se-aleagă de cei rămași acasă, de Moldova lor – dar cred c-acum sînt mai uniți ca niciodată și mai patrioți decît au crezut vreodată c-ar putea fi. Maia Sandu i-a făcut să fie un întreg care n-o să moară niciodată de mîna unei corupții și-a unei conduceri. Au cîștigat, așa, ceea ce n-ar fi reușit niciodată să cîștige doar printr-un simplu vot, fără mișcarea socială din jurul lui – o identitate comună, pe care să o poarte cu ei, oriunde s-ar afla.

foto: grupul de Facebook „Adoptă un vot!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s