Aprecierea după propriul sistem de valori

Demarată de aproape o săptămână, campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a început deja să inunde, ca un torent noroios de şabloane și lozinci, existenţa şi aşa mocirloasă a românului de rînd care nu a avut şansa de a fi eligibil ori suficient de apatic.

Nu voi numi calea prin care ajung la populaţie informaţiile, cum ar fi firesc în logica frazei anteriore, pentru că, în definitiv, presa şi mass-media în general, sunt doar mijloacele prin care unii sau alţii dintre candidaţi îşi diseminează ideile, credinţele sau minciunile. De cele mai multe ori jurnalistul care preia şi transmite informaţia este obiectiv sau cel puţin echilibrat.

Excepţia, cu tendinţă de amplificare în perioada electorală, o constituie o serie de editorialişti care, trecînd peste evidenţe, logică sau propria argumentare anterioară, emit judecăţi de valoare convenabile unora sau altora dintre combatanţi.brindusa-armanca

Brîndușa Armanda – sursă foto: http://www.pressalert.ro

Referindu-se în mod particular la presă, Brînduşa Armanca a definit recent în Revista 22 una din tehnicile folosite de aceştia: „În argoul ziariștilor, „ventilatorul“ este instru­mentul de împroșcat mizerii și de compromis definitiv imaginea cuiva. Se ia o informație negativă, de preferință neverificată sau ne­con­firmată, și se rotește in­sis­tent și repetitiv până se im­pune dincolo de orice adevăr. Spre deosebire de actul critic, care intră în misiunea co­ti­di­a­nă a presei, colportarea este soră cu manipularea …”

Iar cel mai facil şi percutant procedeu este folosirea clișeelor verbale, a formulelor stereotipe pentru exprimarea „ideilor călăuzitoare”. Procedeul este vechi, precedînd apariţia ziarelor, dar a atins proporţii colosale în regimurile sociale totalitare.

Răsfoind presa românească din ultimele zile identificăm numeroase cuvinte magice a căror utilizare declanşează reacţii dintre cele mai vehemente: populism, tehnocrat, soroşism.

„La pri­ma vedere, toată manipularea cu Soroș e ri­dicolă și te întrebi la ce spălați pe creier poa­te să mai țină după 25 de ani…” ,

spunea, tot în Revista 22, Andreea Pora. M-am oprit la această frază pentru a sublinia expresia spălați pe creier, (foarte sugestivă în orice context nu numai aici) care face probabil referire la „Mind control” ca modalitate de manipulare a individului. Dar cînd titlul articolului din care am citat este Noul patrulater roșu PSD-ALDE-PMP-PRU” te întrebi: cine condamnă manipularea şi cine manipulează?

pora

Andreea Pora – sursă foto: http://www.rfi.ro

În acelaşi articol identificăm o altă idee des uzitată în argumentare de cei care nu au argumente: noi suntem cei buni iar ei sînt cei răi. Astfel, în viziunea Andreei Pora, ziarul Evenimentul zilei „s-a me­ta­mor­fo­zat […] din ziar qua­li­ty în trompeta grupării Udrea-Băsescu-Ponta…”. Consecventă aceleiaşi idei, în alt articol, aceasta face referire direct la colegi de breaslă vorbind de „jurnaliști-giruetă pre­cum Cristoiu și Ciutacu” sau la „site-uri mercenare ca Luju.ro, Flux 24 etc.

 

Întrebarea este dacă aceste personaje nu încep să creadă reflexia propriilor afirmaţii ca fiind afirmaţii corecte ale altora. Dacă ideile fixe, obsedante, pe care ei le colportează nu se materializează în mici sceptre împodobite cu clopoței. Dacă da sau nu, desigur, fiecare poate aprecia după propriul sistem de valori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s