Cine l-a ales pe Trump, media sau alegătorii?

Americanii nu se aşteptau la un asemenea deznodământ. Donald Trump, preşedinte.

Potrivit BBC aproximativ 200 de ziare din SUA au susţinut-o pe Hillary Clinton şi doar 20 de ziare l-au susţinut pe Donald Trump în timpul campaniei electorale, iar potrivit unor statitici realizate de Google Trends se prevedea că Hillary va prelua locul la Casa Alba, însă cum  s-a ajuns la această  răsturnare de situaţie?
Lupta pentru preşedinţia Americii a devenit subiect de discuţie şi peste ocean, alegătorii s-au separat: o parte, destul de considerabilă,  o susţineau pe Clinton, iar o parte îl susţineau pe Trump.

bbc

Ceea ce nu  au ştiut  sau nu au vrut să înţeleagă cetăţenii Americii este faptul că a existat şi  a treia parte de cetăţeni cu drept de vot,  şi anume alegătorii indecişi şi care nu şi-au expus votul în mod public, prin noile media. Motivul este destul de simplu: s-a aplicat teoria „spirala tăcerii”, teorie care aduce unele explicaţii cu privire la fenomenul participării cetăţenilor la viaţa politică.  Astfel că alegătorii lui Trump şi-au expus votul abia în ziua alegerii. De teamă sau de ruşine, pentru a nu fi criticaţi sau huiduiţi.

Presa a contribuit în mare măsura la alegerea noului preşedinte. De unde se credea că televiziunea este cu un picior în groapă, datorită acestui eveniment semnificativ s-a dovedit că aceasta este încă în floare. Inainte de ziua marilor alegeri prezidenţiale au fost organizate dezbateri televizate, unde cetăţenii Americii au putut să urmărească stategiile fiecarui candidat, dar şi modul în care îşi exercită dreptul la replică. Toate acestea au oferit telespectatorilor un entertainment de toată frumuseţea.

În timp ce ziariştii se ocupau de relatări cu privire la e-mail-urile lui Hillary Clinton, televiziunea oferea ore de emisie cu dezbaterile dintre Clinton şi Trump.

Pe langă acestea, discursul lui Trump se pare ca i-a convins pe alegători să-l voteze, iar jurnaliştii l-au ajutat enorm, expunându-l din timp, fără filtru, cu declaraţiile sale extremiste în lunile dinaintea primului sezon republican şi au pus accent, cum am spus şi mai sus, pe fiecare relatare cu privire la e-mail-urile lui Hillary Clinton, astfel nu au comunicat adevarata faţă a lui Trump.

 

Sursa foto: http://www.matei.org, http://www.bbc.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s