Dodon amenință, protestele continuă

Conform rezultatelor finale ale Comisiei electorale, turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost cîștigat de către candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, cu 52,18% din voturi, el devansînd-o pe contracandidata sa europeană, Maia Sandu, care a acumulat 47,82%, din sufragii. În al doilea tur de scrutin, Maia Sandu a fost votată cu preponderență în diasporă, unde s-au format cozi uriașe la secțiile de votare, iar mulți dintre moldovenii din străinătate nu au putut să voteze din cauză că nu au fost trimise suficiente buletine de vot. Acesta este și motivul pentru care mai multe sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în data de 13 noiembrie, cerând repetarea acestuia.

Manifestanții au început să se adune în fața sediului guvernului moldovean, agitând drapele ale Republicii Moldova, României și Uniunii Europene, precum și pancarte pe care se putea citi “Alegeri fraudate!’, ‘Nu Dodon!’, ‘CEC — demisia!’, ‘Dodon nu e președintele meu!’.

11141505458428860

Candidata proeuropeană la funcția de președinte Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a lansat un apel către moldovenii care vor ieși  în stradă pentru a-și manifesta nemulțimirea față de fraudarea alegerilor prin care îi roagă  să protesteze într-un mod cît mai pașnic și să nu uite că “protestul este împotriva autorităților și a instituțiilor controlate de acestea” și nu împotriva celor care l-au votat pe Igor Dodon.

maia

sursă print: https://www.facebook.com/maia.sandu

Toate acestea se întîmplă în contextul în care în urmă cu cîteva zile Liderul socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a amenințat cu proteste în cazul în care nu vor înceta manifestațiile de nemulțumire provocate de modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale. “Nu va jucați cu focul. Cetățenii noștri, susținătorii, sute de mii, sunt gata să vină și să apere victoria, dar noi nu ne dorim destabilizarea situației. Facem un apel la calm. Nimeni nu participă la proteste, pînă eu nu voi spune”, a declarat Igor Dodon, potrivit Uniemdia.

Surse: agerpres.ro , stiri.tvr.ro, unimedia.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s