Să sune „Trumpetele”

Nu sînt cetăţean american, nu am călătorit niciodată în S.U.A. şi nu mă interesează ce se întîmplă acolo.

Dar fără să ne dăm seama, acela este nucleul tuturor întîmplărilor, iar de acolo pornește totul. America a atras mereu atenția prin diferite fapte care au zguduit mai mult sau mai puțin întreaga lume. Dacă în anul  2008 S.U.A. a atras atenția avînd primul președinte afro-american, ei bine la alegerile de anul acesta și-a propus să iasă din tipar cu o femeie președinte. Însă nu s-a întîmplat acest lucru, deoarece America l-a ales pe Donald Trump să-i fie conducător, obținînd 288 de voturi, în timp ce contracandidata democrată Hillary Clinton a obținut 218 voturi.

Donald Trump este al 45-lea președinte al Americii, iar victoria acestuia a fost una destul de surprinzătoare. Înainte de alegri, sondajele de opinie o arătau pe Hillary Clinton cîștigătoare, numai că în realitate unele grupuri de persoane au votat altceva  decît ceea ce au susținut la prima vedere.

trumpet-300x204

Astfel, se poate spune că a apărut fenomenul de „spirala tăcerii”. Această teorie a cercetătoarei Elisabeth Noelle-Neumann se încadrează perfect în acest context deoarece se referă la presiunea opiniei publice asupra intenției de vot și la disponibilitatea oamenilor de a-și exprima opiniile în spațiul public sau de a se abține din teama de a nu fi dați la o parte sau izolați. Deci, opinia publică este limitată în timp și spațiu, iar mass-media are o influență decisivă asupra acesteia.

Nu că în America nu ar fi totul imprevizibil, dar de data aceasta, șocul a fostul destul de mare. Tind să cred că au existat trei categorii de alegători femeile, bărbații și mass-media. Populația feminină și-a dorit, evident, să cîștige alegerile Hillary Clinton, populația masculină a ținut cu Trump, iar în final, mass-media „s-a jucat” cu mințile oamenilor. Astfel spus, întotdeauna în timpul unor alegeri, nu se voteză ceea ce este bine, ci ceea ce trebuie, ceea ce este impus și fără ca oamenii să realize că se formează efectul de turmă.

Oricum ar fi, S.U.A. nu a făcut nimic altceva decît  „să cadă din lac în puț” sau mai bine spus s-a îngropat singură în noroi, căci toată campania electorală a arătat mai mult ca o piesă de teatru bine jucată, cu actori bine pregătiți și cu un public de marionete.

Sursă imagine: http://www.kaieteurnewsonline.com/2016/03/20/of-trump-and-trumpets/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s