Presa și Trump

              Nu degeaba se spune că presa este „a patra putere în stat”. Trăim într-o lume în curs de dezvoltare, o lume în care infomația circulă ușor, dar haotic. Noile tehnologii în masă oferă informații despre orice, la orice oră. În timp ce radioul, televiziunea și presa scrisă pierd teritoriu în fața extinderii constante a internetului, noul tip media (web-ul) devine un mecanism de control, un mijloc de îndoctrinare și de creare a unor credințe, percepții, idei. Cu alte cuvinte, locul informării obiective și calitative este luat de informația manipulatoare ce are în spate intenții și interese. Acest lucru este reflectat cu precădere în timpul și după terminarea campaniilor electorale.

         Să luăm exemplul Statelor Unite ale Americii. Ziua de 8 noiembrie a adus americanilor o surpriză de proporții. Deși, majoritatea ziarelor și posturilor de televiziune au considerat-o pe Hillary Clinton ca fiind persoana potrivită pentru a ocupa funcția de președinte, blamîndu-l, totodată pe Donald Trump, realitatea a contrazis așteptările, lovind din plin. și provocînd  controverse.

trump-1-1024x576

    Comportamentul media din SUA este demn de observat. În timpul campaniei, aproape toate ziarele au susținut-o pe Hillary fie în mod direct, fie în mod indirect prin intermediul unor subtile comparații. Marile cotidiene cum ar fi The Daily News au publicat articole în care îi îndemnau pe alegători să iasă la vot și să o voteze pe Clinton în detrimentul candidatului republican care este considerat a fi „ ateu”.

56c68a3b1e0000220070e5df

    Au existat, totuși și portaluri de știri care l-au susținut de Trump. Spre exemplu, Ending the Fed este site-ul care a avut un mare impact pe rețele de socializare precum Facebook cu puțin timp înaintea alegerilor din 8 noiembrie.  Pe platformă erau încărcate și distribuite știri cu un puternic impact asupra utilizatorilor care aveau la bază subiecte false menite să atragă atenția.

După campania electorală ziarele care erau pro-Clinton aveau pe prima pagină titluri prin care își arătau uimirea, precum și nemulțumirea. The Daily News considera victoria lui Trump ca fiind „un sfîrșit al zilelor în care americanii mai pot fugi din țară”.

                         screen-shot-2016-03-02-at-10-33-33-am-517x620

La aproape o lună după încheierea campaniei electorale reacțiile din partea presei rămîn la fel de acide la adresa lui Trump. De asemenea, multe dintre ziarele din SUA și cele internaționale publică constant editoriale și știri în care se pune problema viitorului și a consecințelor pe care americanii și întreaga lume le vor suferi în urma alegerii republicanului Donald Trump.

Sursă imagini:

http://www.theblaze.com/stories/2016/03/02/see-what-the-new-york-daily-news-front-cover-looks-like-the-day-after-donald-trump-claims-super-tuesday-victories/

Donald Trump Victory Causes Canada Immigration Site To Crash, Americans Want Out

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s