„Spirala Tăcerii” a decis. Donald Trump președinte

Donald Trump este noul președinte al Statelor Unite ale Americii, fie că ne place , fie că nu. În pofida tuturor sondajelor electorale care susțineau că Hillary Clinton va deține funcția de președinte, Donald a întrecut orice așteptare ajungînd conducătorul uneia dintre cele mai puternice țări din lume.

Cine este cel care va conduce America?

Magnat american, cu o avere estimată la peste 4 milioane de dolari, în principiu agent imobiliar, om de afaceri dar și om politic, Donald Trump a ajuns celebru prin propria emisiune TV, The Apprentie. De altfel, Donald este și scriitor. „The art of the deal”, „The art of survival” și „How to get rich” sunt doar cîteva dintre titlurile care îl consacrează pe acest plan.

După ce a jonglat între ideologii politice, cînd democrat, cînd republican, cînd membru al Partidului Reformei, milionarul s-a decis să candideze anul acesta la alegerile prezidențiale din postura de republican.

Conform declarațiilor din The Times, el spune că are un singur viciu, se declară un mare consumator de Coke Diet, dar să fie acesta singular? Vom vedea.

vtnatlm

Sursa foto: jaymans.wordpress. com

Presa, presa cu cine a „votat”?

Presa americană a jucat un rol foarte important, atît pe perioada campaniei electorale cît și în perioada de dinaintea acesteia. Și după cum suntem obișnuiți, presa a manipulat. A manipulat nu doar oameni, ci și voturile lor. La rândul ei, presa a fost și este controlată. Finanțatorul decide orientarea politică a unui trust media.

Majoritatea mass-mediei a fost de partea democratei Hillary Clinton. Donald Trump a fost învins la acest capitol. Doar cîteva publicații îi susțineau ideile. Astfel, publicații precum USA Today și Wierd care mereu au fost considerate ca fiind imparțiale în privința curselor electorale, s-au decis ca mai pe față, mai cu subînțeles să o susțină pe candidata Hillary Clinton. http://www.usatoday.com/story/opinion/2016/11/15/can-female-president-clinton-though-say/93924036/

Nu doar presa din America a avut lucruri de spus în privința acestei campanii, ci și presa din România. În urma informațiilor oferite, acesta susținea că pentru binele României, cea mai bună alegere pentru funcția de președinte a SUA este Hillary Clinton.

Ce rol au jucat sondajele de opinie?

rezultate-sondaje-alegeri-sua

Rezultatele unui sondaj efectuat de BBC

Pe toată durata campaniei electorale au fost efectuate foarte multe sondaje de opinie. Aproape toate acestea o dădeau cîștigătoare pe Hillary Clinton, oferindu-i lui Donald Trump șanse foarte mici de cîștig.

Ceea nu au luat în calcul sondajele de opinie sau poate au luat în calcul dar nu au dorit să publice informațiile, a fost numărul mare de persoane care nu au dorit să răspundă la aceste sondaje și, de asemenea, numărul mare de persoane nehotărîte.

Teoria cercetătoarei din Germania, Elisabeth Noelle-Neumann care se referă la disponibilitatea oamenilor de a-și exprima propriile păreri în spațiul public sau de a se abține din teama de a nu fi izolați, reprezintă din  punctul de vedere al sociologilor un răspuns pentru victoria lui Donald Trump. Astfel, cetățenii americani care erau pro Trump au dorit să arate acest lucru în ziua votului, la urne și să nu se laude în sondajele de opinie deoarece riscau să fie blamați de opinia publică. Faptul că tu urmai să-l alegi pe Trump și nu pe Clinton reprezenta o rușine, nicidecum o mîndrie.

Putem spune că vă fi bine, că va fi rău cu Trump la conducerea Americii însă nu putem avea certitudinea vreunui fapt dintre cele două. Ce ne rămîne de făcut și ce le rămîne de făcut cetățenilor americani e să spere, să spere la mai bine pentru viitorul Statelor Unite. Pînă și Barack Obama a făcut acest lucru: „Soarele va răsări dimineață și America va fi cea mai mare națiune a lumii!” (indiferent de cine se află la cârma ei).

Sursa foto cover: ktla.com

dd7aa473a40d1121a7875cc5e2c0971518b4d247

Sursa foto: republica.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s