Un popor educat care a putut fi manipulat

clinton-vs-trump

Sursă foto: revista22.ro

Pe data de 8 noiembrie 2016, America l-a ales pe Donald Trump să-i fie conducător, obținînd 288 de voturi, în timp ce contracandidata democrată, Hillary Clinton, a obținut 218 voturi.

Cine este noul preşedinte?

Donald Trump este cel de-al 45-lea președinte din istoria Statelor Unite și îl va înlocui în ianuarie pe Barrack Obama, care părăsește Casa Albă după două mandate consecutive. Trump este primul președinte american din istorie care nu a deținut nicio funcție guvernamentală și nu a făcut parte din armată.  Afacerile sale sunt grupate în cadrul holdingului Trump Organization şi este celebru prin emisiunea sa TV, The Apprentice.

Cu o avere estimată de Forbes la 4 miliarde de dolari, Trump declară ca şi-a finanţat în mare parte singur campania.

Nu are vreo ideologie politică evidentă: democrat până în 1987, apoi republican (1987-1999), membru al partidului Reformei (1999-2001), democrat (2001-2009), şi republican din nou.

donald-trump

sursă foto: businessinsider.com

Cum se comportă presa în timpul campaniei

În timpul campaniei electorale, majoritatea ziarelor au susţinut-o într-un mod direct sau indirect pe Hillary. Publicaţiile care o susţineau în mod direct pe Clinton îndemnau oamenii să meargă la vot, să o voteze, iar titlurile pe care le alegeau în ştiri erau contra lui Donald Trump. Presa nu alege ca să educe, ea nu are un rol educativ, ci se orientează după forma politică şi cea care o finanţează.

Deşi presa a susţinut-o în mare parte pe Hillary Clinton, victoria acesteia a eşuat. Prin titlurile anti Trump se pare că au înfuriat majoritatea din “spirala tăcerii”, luându-şi revanşa cu triumfa lui Donald Trump.

trump-presa-bbc

Los Angeles Times, Daily News, Orlando Sentinel sunt câteva dintre publicaţiile care au susţinut mai vizibil sau mai puţin vizibil campania candidatei Hillary Clinton.

2

După victoria lui Donald Trump, publicaţiile nu şi-au schimbat abordarea, încă erau contra lui Trump, prin ironie sau afirmaţii mai puţin subtile.

screen-shot-2016-03-02-at-10-33-33-am-517x620

Dailly News cred că a fost publicaţia care nu şi-a ascuns deloc simpatia pentru Hillary. Publicaţia are ma multe texte anti Trump şi pro Clinton.

Presa din România a avut un preferat în cursa pentru preşedinţie, pe Hillary Clinton. Influenţată sau nu de ce se scria din mijlocul alegerilor, presa din România a abordat multe subiecte despre cei doi candidaţi, încercând să facă o delimitare clară de valori.

De asemenea, am întânlit mai multă îngrijorare din partea presei din România când vine vorba de cel care a câştigat alegerile.

Per total, presa şi-a mobilizat forţa după preferinţe însă nu cred că destul de mult.

Alegerile

Hillary se prezinta electoratului american ca un continuator al politicilor celui de-al 44-lea președinte din istoria SUA: pro-imigrație, pro-drepturi LGBT, pro-Obamacare, pro-intervenționism în politica externă. Afectată de un scandal de spionaj, Hillary speră să devină prima femeie-președinte din istoria SUA, ceea ce din păcate nu a fost posibil. Finalul cursei electorale a fost ca o veche vorbă, au dat „din râs în plâns”.

Donald Trump este candidatul atipic pe care l-a produs alegerile primare din Partidul Republican.

Deși sunt, de obicei, catalogați drept “alegători principiali”, republicanii au susținut declarațiile confuze, sexiste și xenofobe ale lui Trump în dauna candidaților tradiționali, precum Jeb Bush, Marco Rubio, John Kasich sau Ted Cruz. Cu retorica sa anti-NATO și susținut de Moscova, Trump este unul dintre cei mai controversați candidați din istoria recentă de peste Ocean.

Până în momentul alegerilor, sondajele o arătau preferată pe Hillary Clinton. Rezultatul nu a fost deloc acelaşi, lăsând multe întrebări şi nedumeriri. Tot fenomenul acesta eronat s-a numit „spirala tăcerii”, dând o oarecare definiţie a tuturor celor care îl aveau preferat pe Trump, însă din motive bine ştiute de toată lumea, nu şi-au exprimat părerea public.

Ei bine, întreg fenomenul acesta a adus pe scaunul de la casa albă pe Donald Trump, un preşedinte care nu este preşedinte.

Pe timpul campaniei electorale, discursurile celor doi au fost foarte diferite. Hillary se prezenta ca fiind open-mind, discursurile sale nu aveau deloc urme rasiste sau răzbunătoare, în timp ce Trump avea un discurs rasist şi zgomotos. Rolurile pe care le-au jucat pe timpul campaniei au convins cetăţenii pe cine să aleagă în a conduce.

„Clinton reprezintă politicianul tipic, cel cu care este obişnuit americanul de rând, este cel care are experienţă foarte mare în politică, are în jur de 30 de ani de experienţă în spaţiul public, ştie cum să vorbească publicului, ştie ce să spună, când să spună, unde să spună anumite lucruri. Trump are gura, să zicem, mai slobodă, cum spune românul, spune exact ce are în minte în momentul respectiv, nu neapărat se gândeşte la consecinţele a ceea ce spune şi nu recunoaşte, câteodată poate ar trebui să îşi pună frână la gură. În politica externă cred că fiecare ar urma exact platforma partidfului care îl susţine. În cazul lui Hillary Clinton ea militează pentru o administraţie centrală numeroasă, cu mari investiţii ale guvernului, o creştere a impozitului pentru persoane fizice care au un anumit venit, un venit multiplicat, dar şi la cele juridice şi banii proveniţi din această impozitare i-ar folosi pentru investiţii publice. Trump mergând pe campania, pe platforma republicană militază pentru opusul a ceea ce spun democraţii, adică pentru o administraţie redusă, un guvern care să ofere sprijin sectorului privat în a face investiţii şi a nu se băga el direct în managementul proiectelor mari şi o scădere a impozitului pe salariu şi la persoanele juridice.”( Florin Neidoni)

Victoria

Donald Trump a câstigat alegerile prezidenţiale din SUA, având susţinerea a 290 de electori. Pentru a obţine victoria, el avea nevoie de cel putin 270 de electori din cele 50 de state americane plus Washington, D.C.. Hillary Clinton a câstigat doar 228 electori.

O analiză a electoratului arată că Clinton a fost preferata minorităţilor, dar nu de ajuns cât să ajungă preşedinte. Ea a obtinut 65% dintre voturile hispanicilor, în timp ce Donald Trump a câştigat 29%. De asemenea, 88% dintre alegatorii de culoare au susţinut-o pe democrată şi 8% care au votat pentru republican.

fara-titlu

America are preşedintele pe care şi l-a ales. Dacă va fi bine sau nu, daca va regreta sau nu, rămâne de văzut. Cred că în 4 ani poţi schimba multe, însă nu destul de mult.

https://www.youtube.com/watch?v=Hg7ELSX5QcA

Surse: republica.ro

gsp.ro

descopera.ro

mediafax.ro

digi24.ro

zf.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s