De la extaz la agonie

Presa reprezintă a patra putere în stat, de-aici putem înțelege influența pe care aceasta o are asupra formării de opinie. Totodată, ea ar trebui să acționeze ca un cîine de pază și să fie imparțială. Astăzi din ce în ce mai multe campanii politice sunt susținute de diferite posturi de televiziune din cauza că acestea au nevoie de susținere financiară. Cum banii sunt la putere și business-ul contează mai mult ca educația, mass media se mulează pe cerințele „|sponsorilor.” În felul acesta, realitatea ne este înfățișată deformat, publicul fiind îndreptat subtil în direcția pe care ei plătesc să fie urmată. Un exemplu de manipulare prin presă pot fi alegerile din SUA. Toate publicațiile o susțineau energic pe candidata democrată Hilarry Clinton în timp ce Donald Trump era considerat un “misogin și un rasist“. Mai jos voi enumera  cîteva din reacțiile pe care presa internațională le-a avut după terminarea alegerilor și declararea căștigătorului.

“<<Președintele Donald Trump … Cuvintele pe care speram să nu le scriem niciodată>>, notează The Washington Post, care vede în rezultatul scrutinului o victorie a alegătorilor rurali și a zonelor industriale neglijate, care se consideră abandonate de elita politică.”

„De neimaginat pentru zeci de mii de americani și pentru o mare parte a lumii, iată că totuși s-a întâmplat”, scrie la rîndul său The New York Times.

După cum ne putem da seama chiar din titluri,  mass media nu se aștepta ca Donald Trump să ajungă învingător, majoritatea sondajelor dinaintea alegerilor, declarînd-o pe Hillary Clinton viitor președinte al Americii. Observînd agitația și campania politică pro Hilarry Clinton, votanții lui Trump s-au retras de teamă să nu fie catalogați drept oile negre ale societății de unde și rezultatele timpurii greșite. Din cîte se poate observa, reacția presei nu este una obiectivă, observîndu-se că scopul ei nu este unul de informare ci de revoltă. Din această cauză, mulți își pot pierde încrederea în presă.

La sfărșitul acestui „tam-tam” vocile învigătoare ale Mass Mediei s-au transformat în strigăte de ajutor, cerîndu-se renumărarea voturilor. Bineînțeles, vrem sau nu, Trump este cel de-al 45-lea președinte al Americii. Surprizele nu sunt pentru cei care se pregătesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s