Tăcerea – cel mai puternic buletin de vot.

Alegerile prezidenţiale din America desfăşurate în noiembrie anul acesta sunt dovada clară a faptului că se consolidează pe zi ce trece un grup al unor oameni ce au ca ţintă schimbarea, oameni care tac şi fac, iar la final zîmbesc ironic în faţa mass mediei care se “autodeclara” atotştiutoare.

Pe ei nu-i ştim, nu le ştim feţele şi nu reuşim să le citim aşteptările în nici o statistică. Pe ei însă îi vom vedea la final, atunci cînd vom şti că au fost mai puternici şi…au cîştigat.

Cine l-a făcut pe Trump preşedinte? Statisticile de mai jos oferă cîteva răspunsuri:

Chart showing breakdown of voting by gender

Chart showing breakdown of voters by age

Sursa: http://www.bbc.com/news/election-us-2016-37922587

Potrivit unui sondaj naţional, realizat de Reuters/Ipsos, 15% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru prima dată la un scrutin prezidenţial. Cu 9% mai mult decât la alegerile din 2012. De asemenea, 13% dintre cei care au votat au recunoscut că s-au decis în ultima săptămână. Şi aceste cifre sunt tot cu 9% mai mari decât la scrutinul precedent.

Surprinzător în victoria lui Trup e numărul de femei care l-au votat şi anume 42% dintre alegătoare. Este cunoscut scandalul în care Trump se lăuda că poate pipăi orice femeie vrea şi felul în care acest scandal i-a pus eticheta de misogin, etichetă pe care Hilary Clinton a amintit-o mereu în discursurile ei şi în dezbaterile televizate.

Sursa: http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/alegeri-sua-2016/cine-sunt-americanii-care-l-au-votat-pe-donald-trump-608925

 

Să fie tăcerea buletinul de vot care l-a făcut pe Trump preşedinte în ciuda faptului că sondajele nu îl arătau favorit la cîştigarea alegerilor?

Acea spirală a tăcerii de care mass media a vorbit în ultima perioadă reprezintă teoria cercetătoarei germane Elisabeth Noelle-Neumann şi se referă la presiunea opiniei publice asupra intenţiei de vot declarate a indivizilor şi cît de disponibili sunt aceştia să-şi exprime proprile păreri în spaţiul public de teama de a nu fi izolaţi.

Într-un text pe http://www.e-antropolog.ro, autoarea Ana Maria Sima concluzionează acest fenomen astfel:

,,Frica de a nu rămâne izolat este un sentiment natural, având în vedere că, în fond omul este o ființă socială, care preferă de multe ori tăcerea pentru a fi acceptat de către grupul din care provine. Spirala tăcerii după cum am putut observa, nu se aplică doar în comunități restrânse ci îți găsește rezonanța și în societățile civilizate cu populație numeroasă. Efectul creat de spirala tăcerii este acela de abținere a individului când se simte în minoritate sau de raliere la opinia majorității. După cum sublinia Tocquille, „oamenii se tem mai mult de izolare decât de eroare”.

Donald-Trump-protests.jpg

Prin urmare, indiferent de cîţi oameni sunt de acord sau nu cu rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, acesta nu poate fi schimbat. Tăcerea a decis, ei au ales, iar restul rămîn doar numere pe o statistică ce azi nu mai înseamnă nimic.

8020026-3x2-940x627

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s