Trumpocalipsa Americii

O cursă electorală ca niciuna, așa este descris scrutinul prezidențial din Statele Unite. În această perioadă, politicienii din cadrul celor două partide democrat şi republican au străbătut țara în lung și lat, de multe ori fiind nevoiți să revină într-un stat pentru a-i convinge pe alegătorii încă indeciși să le ofere votul. În total, în acest an, Hillary Clinton a participat la peste 280 de mitinguri electorale, în timp ce Donald Trump a susținut peste 300 de astfel de evenimente, relatează ABC News.

150423113932-donald-trump-1024x576

Americanii şi-au ales preşedintele pe data 8 noiembrie a.c., după o campanie presată cu scandaluri sonore, care au marcat ambele tabere. Astfel, lupta pentru Biroul Oval a fost cîştigată de Donald Trump, care este al 45-lea președinte al Americii, iar victoria acestuia a fost una destul de uimitoare. Candidatul republican a cîștigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida și Carolina de Nord. ,,VOI FI PREȘEDINTELE tuturor americanilor”, a spus magnatul în primul discurs de după aflarea rezultatelor care l-au propulsat la Casa Albă. Contracandidata sa, Hillay Clinton, și-a acceptat înfrîngerea și l-a felicitat pentru victorie deşi era favorită în toate sondajele de opinie, însă în realitate unele grupuri de persoane au votat altceva  decît ceea ce au susținut la prima vedere.

 

trump-clinton-washington-post.jpg

Rezultatele acestor alegeri provoacă însă îngrijorare la nivel mondial, dat fiind caracterul imprevizibil, irascibil, egocentric și agresiv al celebrului magnat american. Imediat după numărarea voturilor, dolarul american a scăzut cu 2% iar bursele asiatice au înregistrat pierderi. Președintele Barack Obama l-a felicitat telefonic pe Donald Trump și l-a invitat la Casa Albă. Supărați de rezultatul alegerilor, mii de americani tineri au ieșit în stradă și au scandat ,,Nu e președintele meu!”.

20161112_usp531

Interesant este faptul că Donald Trump este primul președinte american din istorie care nu a deținut nicio funcție guvernamentală și nu a făcut parte din armată. Şi totuşi,  politica externă a lui Donald Trump de izolare a SUA, de retragere a ei din zone, precum Europa de Est, tratate de candidatul republican din perspectiva pierderilor financiare pe care le suportă americanii. Ideea lui Trump este să pună toți aliații Americii să-și plătească propriile costuri de securitate integral, ca America să nu mai fie nevoită să investească atîtea miliarde de dolari în securitatea altor țări.

Dincolo de aceste idei ale lui Trump, care, la prima vedere derivă dintr-un curent de opinie și acțiune care s-a mai manifestat în SUA în prima jumătate a secolului trecut, izolaționismul, au existat multe detalii în discursul său care i-au pus în gardă atît pe observatorii americani, cît și, mai ales, pe cei est-europeni. Aceste detalii se referă, printre altele, la atitudinea lui Trump față de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Trump nu a făcut un secret din faptul că admiră modul în care Putin conduce Rusia, autoritatea, puterea și respectul de care se bucură, numindu-l „un adevărat lider”, „spre deosebire” de actualul președinte al SUA, Barack Obama.

Aşadar, campionul insultelor, care s-a laudat în public, cu dimensiunea organelor sale genitale este cel care va comanda forţele armate americane, va controla codurile nucleare, va iniţia legi, va administra afacerile globale ale Statelor Unite, va prezida serviciile secrete şi va lua deciziile morale şi politice, aşteptate din partea celui mai puternic om al planetei.

În capitalele europene, rezultatul alegerilor, este privit, în cel mai bun caz, cu precauţie. Candidatul Trump, a predicat naţionalismul, a favorizat protecţionismul economic şi izolarea în relaţiile internaţionale, cu riscul de a abandona aliaţi şi de a submina NATO, organizaţie din care face parte şi România. Uşor apăsat de triumf şi pus în situaţia de a fi şi preşedintele celor pe care i-a înjurat, Trump a avut un ritm discurs unificator şi împăciuitor, contrar stilului din campanie.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla cu Statele Unite ale Americii, după schimbul de putere care va avea loc la data de 20 ianuarie 2017.

Surse foto:

http://i0.1616.ro/media/441/2681/33713/16043801/14/trump-clinton-washington-post.jpg?width=818

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s