Spirala tăcerii din jurul lui Trump

Associated Press anunţa marţi seară, pe data de 8 noiembrie, că Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii de oameni din toate categoriile sociale. Deşi totul arăta că îl vor vota doar alibi anti-sistem şi muncitorii care îşi vor industria înapoi acasă, mai bine de jumătate din populaţia ignorată a ieşit la vot susţinîndu-l pe unul dintre cei mai contestaţi candidaţi al unui partid din istoria Americii.

„I know my people” (Îmi cunosc oamenii), spunea acesta cu cîteva ore înainte de anunţarea votului final, dar nimeni nu a băgat de seamă că în cele 18 luni în care a fost acuzat că a minţit şi a dezbinat, ăsta a fost poate cel mai mare adevăr pe care l-a rostit cel care urma să conducă SUA timp de patru ani. Albi, negrii, bătrîni, tineri, oameni din toate categoriile sociale, care în secret îl susţineau pe Trump, dar declarau public că o vor pe Clinton, au ieşit marţi seară şi au votat în secret exact ce şi-au dorit cu adevărat. Eticheta pusă pe votanții lui Trump, acuzați că ar fi și ei la rîndul lor ca cel pe care îl susțin: rasiști şi xenofobi, a dus la un fenomen cunoscut sub numele de spirala tăcerii, teorie ce explică de ce a cîștigat Trump alegerile, în ciuda sondajelor nefavorabile.

PRESA ÎN MÎNA LUI HILLARY CLINTON

Deşi scandalurile din jurul ei pe probleme externe, care i-au atras reputația de politician care nu inspiră destulă încredere, în cursa prezidențială, participantul democrat Hillary Clinton a avut de partea ei cei mai puternici aliaţi pe care îi poate avea un candidat, media şi susţinerea fostului preşedinte Barac Obama.
Statistica media făcută de către publicaţia New York Times, arată că Hillary Clinton a avut susţinerea a 80% dintre instituţiile media din SUA.

screen-shot-2016-10-31-at-12-11-04-pm-1024x919Niciodată în istoria Americii nu a existat un dezechilibru atît de mare. Înghesuindu-se să o voteze pe democrata Hillary Clinton, republicanul Donald Trump nu a fost susţinut de nicio publicaţie, în timp ce candidatul la prezidenţiale aflat pe locul al treilea în sondaje, Gary Johnson, a atras simpatia a şase ziare. Candidatul de pe locul patru, Jill Stein din partea Verzilor, nu are nici el vreo publicatie de partea sa, dar niciuna nu s-a declarat împotriva sa.
La alegerile interne ale partidelor pentru nominalizarea unui candidat în cursa pentru Casa Alba, patru ziare au spus ca îl vor susţine pe Donald Trump, însa nu şi-au mai reconfirmat sprijinul.
În acelasi timp, la alegerile interne democrate, peste 80 de publicatii s-au aratat de partea lui Hillary Clinton, iar de atunci zeci de echipe editoriale, printre care şi New York Times, au confirmat ca vor rămîne lîngă ea pînă la final.

kgfksdj

Unele publicatii care i-au susţinut pe republicani de decenii acum încalcă tradiţia şi se alătură democratei Hillary Clinton sau, cel putin, şi-au rugat cititorii să nu voteze cu Trump.Unele publicaţii, cum ar fi The Desert Sun sau The Houston Chronicle, rareori sprijină candidaţi democraţi însă cea mai mare surpriză a venit din partea Consiliul Editorial al USA Today, una dintre cele mai influente posturi din America, care a anunţat că în 34 de ani ei nu au făcut nicio recomandare politică, dar pentru aceste alegeri au făcut o excepţie.
„Din ziua în care a declarat că va candida, acum 15 luni, pînă la prima dezbatere prezidenţială care a avut loc săptămâna aceasta, Trump a demonstrat în mod repetat că nu deţine temperamentul, cunoştinţele, stabilitatea şi onestitatea de care are nevoie America de la preşedinţii săi. Fie prin indiferenţă, fie prin ignoranţă, Trump a trădat angajamente fundamentale făcute de toţi preşedinţii de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace. Aceste angajamente includ sprijinul ferm pentru aliaţii NATO, opoziţia statornică faţă de agresiunea rusă şi certitudinea absolută că Statele Unite se vor achita de îndatoriri. Şi-a exprimat o admiraţie îngrijorătoare faţă de liderii autoritari şi un interes limitat faţă de protecţia constituţională”, au afirmat editorii USA Today.

usa-today_38682100

DEZBATERILE, UN ECHILIBRU ÎN SITUAŢIA POLITICĂ

Deşi publicaţiile nu s-au arătat că l-ar susţine pe Trump, acesta a cîştigat foarte mult din cauza anchetei FBI asupra atacului terorist din anul 2012, împotriva consulatului american din Benghazi, Libia şi scandalulprovocat folosirea democratei a unui server de e-mail privat, instalat în beciul reşedinţei personale, pentru întreaga ei corespondenţă, inclusiv mesajele şi documentele oficiale ale Departamentului de Stat. Un moment extrem de important l-a reprezentat şi dezbaterile care au avut loc între cei doi.
În SUA, în contextul alegerilor prezidenţiale, au loc, în total, trei dezbateri televizate. Fiecare candidat trebuie să îşi expună punctul de vedere fără să aibă nicio foaie ajutătoare în faţă. Le este permis să noteze ce a spus contra-candidatul pentru a putea să îi răspundă cînd va lua cuvîntul.
Prima dezbatere televizată a candidaţilor a avut loc în Las Vegas, pe data de 13 Octombrie 2015 şi a fost organizată de CNN (Cable News Network), avîndu-l ca moderator principal pe Anderson Cooper. Cea mai urmărită dezbatere din istoria SUA,a avut un număr estimat de 84 de milioane de oameni urmărind într-un anumit moment emisiunea de 90 de minute. În jur de 45% dintre americanii adulţi au declarat că Clinton a cîstigat dezbaterea, potrivit unui sondaj al Reuters/Ipsos facut public în ziua de miercuri.

rezultate-sondaje-alegeri-sua

În cea de-a doua dezbatere, Trump se vede nevoit să îşi ceară scuze deoarece presa din Statele Unite a scos la iveală vineri o înregistrare în care candidatul face comentarii obscene la adresa femeilor.
După ce şi soţia omului de afaceri, Melania Trump a catalogat comentariile lui drept „inacceptabile şi jignitoare” mulţi lideri republicani şi-au retras sprijinul, iar unii i-au sugerat chiar să renunte la cursă, idee respinsă în totalitate de Trump.

Cea de-a treia dezbatere fost una dură, în cursul căreia candidaţii au reactionat uneori furios. Clinton a spus ca va creste taxele pentru cei bogaţi, pentru a finanţa programul guvernamental de securitate socială la pensie, dar a sugerat că Trump ar putea încerca să caute o cale pentru a evita să platească taxe mai mari.„O femeie atît de rea”, a replicat omul de afaceri din New York.
Una dintre teme a fost influenta liderului rus Vladimir Putin. Clinton l-a numit pe Trump marioneta liderului de la Kremlin, în timp ce Trump a spus că Putin a păcălit-o de multe ori pe fosta şefă a diplomaţiei. Republicanul Donald Trump nu este de acord cu concluziile la care au ajuns oficiali din serviciile de informaţii americane, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat şi al e-mailurilor publicate ulterior.În legătură cu acordurile comerciale pe care Statele Unite le au în prezent, omul de afaceri a insistat că le va renegocia sau va retrage SUA din ele. O altă temă de discuţie a fost imigratia. Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe „hombres rai” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, va expulza nişte „oameni răi, răi din aceasta ţară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.

„UN DISCURS DE CIRC” CÎŞTIGĂTOR

Marţi, 8 noiembrie, Hillary Clinton era considerată ca şi cîştigătoare. Cu numai cîteva ore înainte de deschiderea urnelor în Statele Unite, democrata avea 90% şanse să îl înfrîngă pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Alba, arăta ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat înainte de alegeri, îns lucrurile au fost înșelătoare, iar rezultatul a fost năucitor pentru întreaga lume.
„Să votaţi cu Trump ar fi ca şi cum m-aţi lăsa pe mine să conduc maşina!”, a scris cîntăreţul Stievie Wonder pe contul său de Facebook.

New York Times, cotidian care şi-a anunţat sprijinul pentru Hillary Clinton în campanie, a creditat-o pe candidata democrată cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump – 42%. După cîteva ore, acelaşi ziar considera în prezent că Trump are peste 80% şanse să devină cel de-al 45-lea preşedinte al SUA.

Dolarul s-a depreciat uşor în ajunul alegerilor, semn al nervozităţii investitorilor în cazul unei victorii a lui Donald Trump. Şi indicii bursieri au înregistrat scăderi, un semn rau pentru partidul din care face parte preşedintele în exercitiu. Încet, încet, americanii au privit cum se înroşeşte harta statului, iar Hillary pierde alegătorii în state cheie precum Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, New Hampshire şi Florida.

download

Rezultateleau indicat 289 de electori pentru Trump şi 218 pentru Hillary Clinton. Pîna la ora 15.30, un număr de 59.178.962 de alegători americani au votat pentru Hillary Clinton, în vreme ce alte 59.041.945 de sufragii s-au îndreptat spre tabara lui Donald Trump. Asta înseamna că Hillary a obţinut cu 136.053 de voturi mai mult decît rivalul ei republican, care a fost declarat cîştigator al alegerilor prezidenţiale. Votat intens de către un popor care una a spus în sondaje şi alta a votat, magnatul imobiliarelor devine al 45-lea presedinte american şi cel mai în vîrstă.

O consecinţă majoră a fost scăderea bruscă a dolarului şi a burselor imediat după alegeri, dar care şi-a revenit a doua zi şi a avut o creştere fulminantă.

Donald Trump a promis miercuri dimineaţă, în prima sa postare pe Twitter în calitate de preşedinte ales al SUA, că nimeni nu va fi uitat şi că americanii „vor fi mai solidari ca niciodată”. „O noapte atît de frumoasă şi de importantă! Femeile şi barbaţii uitaţi nu vor mai fi uitaţi niciodată. Vom fi solidari cu toţii ca niciodată înainte.”vhk

Cu un popor care 18 luni a fost incitat spre dezbinare, preşedintele ales se vede nevoit să explice promisiunile pe care le-a făcut. Oamenii își vor zidul și vor o comisie specială care să o ancheteze pe Hillary. Pe fonsul discursului mai paşnic al lui Donald Trump oraşele din Ameria se umplu de proteste și protestatari revoltaţi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s