Game of Thrones, final de sezon, Trump câștigă.

Anul acesta a fost un an interesant din toate punctele de vedere, Jimmy Butler a bătut recordul lui Michael Jordan pentru cele mai multe puncte înscrise în două reprize, Korea de Nord a testat cu succes prima arma termonucleară, l-au prins pe El Chapo, DiCaprio a câștigat în sfârșit un oscar și…..wait for it, americanii și-au ales un nou președinte, preamăritul Donald Trump.

Cine s-ar fi gândit cu un an în urmă că miliardarul narcisist, rasist și misogin îi va lua locul lui Obama? Dar iată că Trump a înșelat așteptările și, încet, încet, și-a croit drumul spre scaunul prezidențial în acest Game of Thrones.

Miliardarul devine al 45-lea președinte al Statelor Unite câștigând alegerile cu 276 de electori în timp ce Hilary Clinton o obținut doar 218.

Cum s-a întamplat asta? Cum a reușit Trump, un individ cu o mentalitate chestionabilă, să ajungă la conducerea celui mai puternic stat din lume? Cu siguranță că în următoarea perioadă vor ieși la iveală zeci de volume imbibate cu teorii spectaculoase, idei conspiraționiste, etc, dar faptele sunt fapte, Donald Trump este noul președinte al SUA.trump-game

Trump’s White Wave

Deși America este considerată ținutul tuturor posibilităților, bastionul democrației și a libertății, unde toate rasele și orientările sexuale sunt acceptate, realitatea este de fapt alta.

Un mare procent din populația Americii are tendințe rasiale, accentuate tot mai mult de evenimentele recente, iar Trump, prin discursul său a reușit trezească această masă de oameni, le-a dat curajul să acționeze în favoarea acestor tendințe.

“Vom construi un zid iar mexicanii vor înceta să ne mai fure slujbele, vom expulza toți musulmanii și stopa terorismul, copii noștri vor fi în siguranță” aceste cuvinte au avut un impact extraordinar de puternic și i-au adus simpatia oamenilor cu cel mai mic grad de îngrijorare față de aceste chestiuni.trr

Strainul

Alegerile din SUA s-au desfășurat întotdeauna după același scenariu, Republicani contra Democrați, oameni din elita politică se confruntă pentru scaunul prezidențial, mentalitățile sunt similare, etc.

Americanii s-au săturat de acest joc politic, iar, când apare Trump cu ideile lui radicale, discursul extrem de agresiv, atitudinea de intangibil, devine un fel de Maverick, iese din tipar stârnind curiozitatea populației.

Este evident faptul că Hilary Clinton ar fi fost mai capabilă și avea cunoștiințe politice mult mai elaborate însă facea parte din elita pe care americanii au ajuns să o urască, indivizi aia care promit dar nu fac nimic.

Până la urmă politica e la fel indiferent de stat, oameni, mentalități, toți vrem o schimbare în bine, vrem un trai mult mai bun, vrem bani mai mulți, strazi mai curate. Într-un final Trump a fost pentru americani un risc asumat și conjunctura în care s-au petrecut alegerile a fost favorabilă mentalității sale.

Dintr-o perspectivă exterioară, nu putem decât spera că miliardarul cu păr bălai se ține departe de butonul roșu și, în acești ani în care ocupă tronul de la Casa Albă nu vom avea parte de un scenariu apocaliptic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s