Moldova voturilor sucite

În ultimii ani, cel puțin o jumătate a Republicii Moldova s-a strîns grămadă și s-a prins într-o horă a europenizării, „vinovați” pentru aceasta fiind considerați, în general, tinerii, care au îndrăznit să pășească cu totul în afara umbrelei rusești și să privească printr-un ochi al libertății. Anul acesta, după mai bine de 16 ani, alegerile s-au făcut prin vot liber, astfel că s-a mizat pe conștiința socială pentru a „tăia răul de la rădăcină” și de a-l arunca înapoi în Kremlin, de unde a crescut și s-a extins.

- Imagine dintr-o secție de votare din Londra (RISE Moldova) -
– Imagine dintr-o secție de votare din Londra (RISE Moldova) –

Primul tur de votare s-a făcut muțește pentru că glasu-i era păstrat pentru ceea ce avea să vină în cel de-al doilea, cînd sorta a pus-o pe Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), susținută și de Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Liberal Democrat din Moldova, față-n față cu socialistul Igor Dodon, considerat un pion principal pe tabla de șah a „Păpușarului”, Vladimir Plahotniuc. În ziua alegerilor a plouat și frigul s-a întețit mai tare decît o făcuse pînă atunci. Iarna părea să-și intre în drepturi prea devreme și să aducă cu ea propriile schimbări. Asta n-a fost de ajuns ca să țină în casă oamenii, care nu s-au abătut nici de la vot și nici de la proste, atunci cînd rezultatul îl indica drept cîștigător pe Dodon, cu aprope 70.000 de voturi diferență. Cîteva sute de oameni iși „cereau dreptatea” la Chișinău, sub păvaza unui tricolor lung de cîțiva metri, pe care-l strîngeau cu furie aproape, în timp ce contestau alegerea unui președinte prin voturi furate.

- Imagini de la protestul din Paris -
– Imagini de la protestul din Paris –

RISE Moldova a fost una dintre platformele care urmărit și prezentat reacțiile oamenilor în timp real. Aici au apărut pe parcursul zilei, înșirate exact ca la Zidul Plîngerii, nemulțumirile moldovenilor din diaspora, care au fost împiedicați să voteze. Tot în acest an, RISE Moldova a obținut o „Mențiune Specială pentru merite în jurnalismul de investigație”, la Forumul Media al Europei de Sud-Est de la Belgrad, apreciată fiind ancheta „#PlahotniucLeaks”, care viza personajul cel mai controversat din zona politică a Moldovei și, implicit, din campania electorală. Imediat după alegeri, la unison, spiritul de libertate tot mai viu al moldovenilor a cuprins Torino, Montreal, Dublin, Barcelona și oricare alt loc care găzduia un suflete moldovenești și le-a scos în stradă. La Londra, odată cu căderea întunericului, se strica deja „Încă doi oameni și gata. 100%. S-au terminat biletele de vot”.

Candidata proeuropeană, Maia Sandu, a rezonat imediat cu problemele cetățenilor, deși părea că se aștepta la astfel de evenimente, și a îndemnat oamenii, prin intermediul rețelelor de socializare, să anunțe orice încercare de împiedicare a exercitării dreptului de vot, mizînd pe ideea că „nu vor putea ei fura, cît putem noi vota”. După aflarea rezultatului aceasta a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, pe care îi consideră direct vinovați pentru „acest dezastru”.

Peste Prut s-a făcut acum liniște. Despre campanie nu se mai vorbește la fel de mult, dar rana rămîne deschisă și pare să se mai mărească puțin, în tăcere, de fiecare dată cînd Dodon, prin simpla lui prezență în spațiul public, le amintește că el este cel din fruntea țării. Deși Maia nu le-a asigurat victoria, moldovenii nu se pot considera neapărat înfrînți. Pentru prima dată după mult timp, și-au găsit curajul să vorbească și-au simțit că au găsit și omul de care să se sprijine cînd o fac. Rezultatele alegerilor le-a însemnat soarta pentru cîțiva ani, dar cugetul li s-a deschis mai puternic și nu dă semne că o să se mai întunece vreodată.

Fotografii: pagina de facebook „ADOPTĂ UN VOT!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s