A trăi politic sau a muri tehnocrat?

Ca și în cazul guvernului tehnocrat de după Revoluție, și cel de acum a avut misiunea de a scoate din impas țara dar și clasa politică. Guvernul Stolojan din 1991 a avut rol de mediator în conflictul dintre Ion Iliescu și Petre Roman, iar după ce situația politică a fost stabilizată, acesta a favorizat cîștigarea alegerilor de către partidul lui Iliescu, FDSN. Mugur Isărescu a făcut același lucru pentru Adrian Năstase, după o perioadă în care măsurile impopulare adoptate de PNȚCD au prăbușit încrederea în partide.

În cazul actualului guvern tehnocrat, lucrurile stau puțin diferit. Înființat și împuternicit în urma tragediei Colectiv, guvernul s-a dorit a fi un reformator, un „profesor de matematică” care să rezolve toate problemele existente în sistem. Deși sună paradoxal, guvernarea tehnocrată a reprezentat un „colac de salvare” pentru partidele politice, care aveau nevoie de o „reanimare” în urma demiterii guvernului Ponta. Dacă vreunul dintre partidele tradiționale și-ar fi asumat guvernarea ar fi avut foarte mult de pierdut din punct devedere electoral. De asemnea, și Klaus Johannis ar fi pierdut din electorat dacă ar fi  susținut vreun partid politic.

Astfel, după ce partidele politice au calculat avantajele și dezavantajele susținerii unui guvern tehnocrat, acestea au ales să-l susțină. Mai mult, în primă fază, PSD l-a propus premier pe Liviu Voinea, un fost ministru politic cu imagine de tehnocrat, asta după ce, în prima rundă de consultări, Liviu Dragnea i-a transmis explicit lui Klaus Iohannis că PSD va face exact cum vrea președintele. La fel de ”curajoși”, liberalii au avansat ideea alegerilor anticipate, știind foarte bine că sunt imposibil de declanșat, după actuala Constituție.

Deși au folosit guvernul tehnocrat pe post de scut, pentru a scăpa de presiunea străzii, partidele politice voiau ca în momentul campaniei electorale să se dezică de acesta și să pretindă că nu au participat la guvernare, asta în cazul în care guvernul tehnocrat ar fi eșuat.guvern-tehnocrat

sursă foto: http://ziarmm.ro/

Guvernul tehnocrat, între datorie și incapacitate 

Pe parcursul mandatului guvernului tehnocrat, foarte puține realizări ale acestuia  au fost aduse în atenția publicului. În schimb, mass-media a ales să pună accent pe scandalurile din guvern, cauzate de acțiunile și istoricul anumitor miniștri. Abia acum, la finele anului în care a guvernat, aflăm că  au fost 12 luni cu realizări, dar şi măsuri contestate atât de partidele politice, cât şi de opinia publică. Un an în care Dacian Cioloş a schimbat zece miniştri, iar PSD a poreclit guvernul tehnocrat “cabinetul zero”.

Primele două schimbări ca importanță pot fi : transparenţa şi măsurile de debirocratizare. Există o serie de măsuri privind transparenţa folosirii banilor publici şi a deciziilor administraţiei. A fost lansată o platforma de transparenţă bugetară în care se pot găsi veniturile şi cheltuielile a 13.700 de instituţii publice şi au fost făcute publice aproximativ 16.000 de contracte de finanţare. De asemenea, a fost creat un registru unic al transparenţei intereselor care îşi propune să afişeze infirmaţii cu privire la interacţiunea dintre demnitari şi grupurile interesate în modificarea politicilor publice.

Pentru debirocratizare a fost înființată comisia de tăiat hîrtii, au fost eliminate formalități în relația Agenție fiscală și contribuabili. Asta a dus  la inițiativă legislativă a PSD-ului, de a elimina peste 100 de taxe parafiscale. A fost creat un departament numit „Coordonator pentru tehnologia informației”, menit să ordoneze felul în care sunt cheltuiți banii publici pentru domeniul IT și să îmbunătățească comunicarea digitală între instituții.

Printre măsurile luate de urgență dupa Colectiv,  se numără prelungirea perioadei pentru decontarea tratamentelor răniților din Colectiv cu încă doi ani și faptul că începînd din acest an, substanțele dezinfectante nu mai pot fi utilizate în spitale fără a fi testate în laboratoare acreditate.

În ceea ce privește Sănătatea și Educația, salariile medicilor și ale profesorilor  au crescut, în medie, cu 15% respectiv 10%, iar gărzile sunt plătite mai bine: cu aproape 90% faţă de anul trecut. De asemenea, Executivul a decis decontarea integrală a navetei pentru elevi. În plus, Guvernul a lansat un program pilot “masă caldă pentru elevii defavorizaţi” în 50 de şcoli, la care se adaugă programele “fiecare copil în grădiniţă”, “fructe în şcoli” şi “profesori pentru şcoli defavorizate”.

Deși în infrastructură nu a fost inaugurat niciun kilometru de asfalt, au fost deblocate proiecte existente. În acest an, companiile străine au investit în România în jur 3,14 miliarde de euro în primele nouă luni, în special în domeniul IT şi industria auto. Şi încă 81 de proiecte sunt în derulare, care vor aduce 14.000 de locuri de muncă.

comentariu adevarul.png

sursă comentariu: http://adevarul.ro/

Pe lîngă aceste realizări, au fost desigur și inițiative care au fost „omorîte din fașă” de către partidele politice. Neavînd simpatii politice, guvernul tehnocrat dar mai ales prim ministrul Dacian Cioloș, a avut parte de contestări și împotriviri din partea partidelor. Acestea, după ce au scăpat din ghearele străzii și s-au văzut la adăpost, au încercat subtil și tacit să pună bețe în roatele Executivului.  Orice demers al guvernului tehnocrat care le-a pus în pericol interesele politice și bunăstarea, au fost blocate în Parlament.

Instinctul de supraviețuire

Un guvern tehnocrat, format din specialiști, a fost un cîștig pentru Romînia, dar ca orice lucru bun nu poate dura prea mult. Blamat și contestat din cauză ca nu a fost ales de către popor prin vot direct, acesta a încercat să supraviețuiască și să îndeplinească promisiunile făcute la începutul mandatului. Pus într-o situație dificilă, de a trăi politic sau a muri tehnocrat, Dacian Cioloș a ales să fie reprezentat politic de către Partidul Național Liberal.

 

În momentul de față, viitorul actualului guvern tehnocrat este încețoșat. Probabil, singurul care va rămîne în sfera politică va fi Dacian Ciolos. Dacă PNL-ul va cîștiga alegerile, Executivul va fi o struțo-cămilă, formată dintr-un ministru tehnocrat și un cabinet de miniștrii politici. Deși Cioloș a declarat că ar dori ca actualii miniștrii să-l urmeze și în următorul mandat, acest lucru nu se va întîmpla deoarece PNL-ul a ales să-l susțină tocmai pentru ca membrii săi să devină miniștrii.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s