Tehnocrație-n vremuri tulburi

Tehnocrația reprezintă acea formă de guvernare prin care puterea executivă din stat este preluată de persoane specializate într-un anumit domeniu, acești oameni fiind recunoscuți drept tehnocrați.

Guvernul tehnocrat din România, Guvernul Cioloș, a intrat la conducere după tragedia din Colectiv, de la sfârșitul lui noiembrie 2015. Un incendiu de mari proporții dintr-un club bucureștean în care au pierit 64 de persoane, iar un număr mare de persoane rănite, a fost premisa de la care a pornit noua mișcare de guvernământ. Anchetatorii și jurnaliștii care au analizat atunci problema incendiului au constatat că au existat mai multe nereguli ce țineau de buna funcționare instituțională a statului, nereguli care ar fi putut fi evitate dacă era respectată legislația. Așa se face că, mitinguri au avut loc în mai multe orașe importante din țară, cerându-se căderea Guvernului  Ponta. Ulterior, Victor Ponta a demisionat.

Pentru restabilirea ordinii instituționale și sociale s-a constituit un nou guvern, alcătuit din persoane specializate în domenii precum sănătate, educație, noua față a Guvernului Tehnocrat fiind Dacian Cioloș, comisar european pe probleme de agricultură la Bruxelles (2010-2014) și fost ministru al Agriculturii (2015), la bază,  inginer agronom.

Guvernarea tehnocrată din România a început cumva stângaci, după ce câteva dintre

andrei-baciu-facebook
sursă foto: mediafax.ro

numirile făcute de noul prim-ministru au fost blamate de opinia publică. Andrei Baciu la Ministerul Sănătății a fost cumva „bomboana de pe colivă” de care s-au legat toate televiziunile și ziarele, fiind o greșeală recunoscută ulterior de Cioloș, întrucât tânărul de 29 de ani nu avea încă studiile de rezidențiat finalizate, iar vinovat de apariția lui pe listă a fost Cristian Bușoi (Partidul Democrat Liberal). Scandalul a fost în sine generat de faptul că rezidentul apărea în poze cumva indecente, incompatibile cu poziția de ministru.

Adrian Curaj pentru Ministerul Educației a fost o altă palmă pe care guvernul și-a aplicat-o singur, deoarece o fracțiune sindicalistă, RADIATIA, a contestat apariția lui Curaj pe listă, date fiind conexiunile sale cu persoane implicate în dosarul Microsoft și faptul că se presupune că a blocat desfășurarea anumitor contracte de cercetare.

Petre Tobă, inspector general la Poliția Română a fost propus pentru Ministerul de Interne, Mihnea Moțoc a fost propus pentru Ministerul Apărării, iar Lazăr Comănescu, la Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, au avut loc schimbări de numiri în funcție, astfel că mai jos putem găsi actuala structură guvernamentală.

guvernultehnocrat1

guvernultehnocrat2.PNG

guvernultehnocrat3

Sursă foto: Guvernul României

 

De ce s-a dorit un guvern tehnocrat este simplu. În principiu, un crez al tehnocraților este asigurarea stabilității socio-economice, dar nu dorința de a obține profit, iar faptul că membrii Guvernului Tehnocrat nu sunt oameni politici, poate debarasa statul de mecanismele orientate spre jocurile de putere. Tehnocrații au o altfel de credibilitate pe plan extern, măsurile adoptate de ei reușind să atragă investitorii străini.

Se crede că tot ce s-a întâmplat în Colectiv a fost cauzat, în mare parte, de clasa politică existentă la acel moment dat. Cu toate acestea, lipsa experienței politice a tehnocraților se poate vedea în incapacitatea de a bloca atacurile frecvente ale partidelor și a zvonurilor transmise de acestea. Guvernul tehnocrat nu știe cum să comunice cu celelalte partide, nu are destulă influență, nu are destulă credibilitate intra-statală, date fiind conexiunile acestuia. Sunt site-uri pe care dorința existenței unui guvern tehnocrat era prezentă încă din 2011, din timpul guvernării lui Emil Boc. Atunci, multe voci afirmau necesitatea existenței unui guvern tehnocrat, dar și faptul că venirea acestuia era benefică înainte de criză, dată fiind pregătirea într-un domeniu specializat al tehnocraților.

Sătui de o guvernare politică, prin care se dorea creșterea economică cu un număr cât mai mare de procente față de anii precendenți, românii au cerut o schimbare. Guvernul Ponta, ultimul de dinaintea venirii tehnocraților, a fost blamat și pentru existența numeroaselor cercetări penale sau audieri ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la care erau chemați membrii claselor politice din România. Suspiciunile de spălare de bani, sau de alte fapte de corupție, uz de influență sau obținerea de foloase materiale necuvenite, au săpat sămânța îndoielii în rândul cetățenilor. Cu toate acestea, o mare parte a populației a fost dezamăgită de noua schimbare.

Când spunem Guvern Tehnocrat în România, spunem Dacian Cioloș. Cioloș este prim-ministrul, imaginea lui fiind mult mai evidentă în spațiul public decât imaginea guvernului pe care îl reprezintă. De numele lui se leagă și imaginea pe care și-au creat-o cetățenii despre guvern, precum și de numele președintelui Klaus Iohannis.

Guvernarea tehnocrată a fost criticată cel mai aspru pe RomâniaTV, acolo unde pe burtieră a stat de câteva ori scrs titlul „Dezastrul pe care îl pregătesc tehnocrații”, plus alte discuții pe care le putem găsi pe site-urile de știri.

Invitat zilele trecute, înainte de alegeri, în platoul Antenei 3, Dacian Cioloș a fost întrebat obsesiv de către moderatorul emisiunii Sinteza zilei, Mihai Gâdea, dacă el consideră publicul Antenei „o mocirlă”, întrucât s-a zvonit în presă că înainte de participarea la emisiune ar fi afirmat că „Uneori trebuie să cobori în mocirlă. Sigur, îţi iei cizme de cauciuc şi faci un duş după”. Premierul a explicat, în cadrul emisiunii, că fraza a fost scoasă din context și că asemănarea  postului de televiziune cu mocirla este o replică ce-i aparține scriitorului Gabriel Liiceanu.

Imaginea Partidului Social Democrat în România devine, după un an de guvernare tehnocrată, mai bună. Măsurile promise în campania parlamentară, în special cele referitoare la creșteri de salarii și pensii, eliminarea taxelor nefiscale pentru pensionari, eliminarea contribuțiilor la sănătate pentru pensionari și creșterea burselor studențești câștigă teren în fața măsurilor de sustenabilitate ale tehnocraților.

Per total, după un an de la guvernare, tehnocrații nu au o imagine prea bună în spațiul public. Cei mai mulți sunt dezamăgiți de schimbările care, spun ei, nu se văd. Cu toate acestea, pe pagina Guvernului sunt notate cele mai importante proiecte pe care tehnocrații le-au realizat în acest an de guvernare.

Un eșec notabil al tehnocraților a fost achiziționarea Cumințeniei Pământului care nu s-a putut realiza din cauza neatingerii pragului de 6 milioane de euro impus de Guvern, banii strânși din donațiile publice depășind cu puțin un milion de euro. Dacian Cioloș a explicat că a dorit să implice societatea în acest proiect tocmai pentru a stimula interesul pentru cultură al cetățenilor și și-a asumat ulterior eșecul, urmând ca banii să fie restituiți automat sau prin cerere tuturor persoanelor care au donat.

guvernul-tehnocrat-4guvernul-tehnocrat

Sursă foto: http://www.guv.ro

Guvernul Tehnocrat a gândit, însă, câteva proiecte importante, printre care putem aminti:

 • Introducerea posibilității de plată a taxelor și impozitelor prin cardul bancar;
 • Simplificarea procedurii pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului și pentru șomaj;
 • Programul GovITHub conceput pentru a crește calitatea serviciilor publice;
 • Lansarea programului pentru monitorizarea prezenței la vot S.I.M.P.V.;
 • A încurajat antreprenorii prin acordarea primelor de activare, instalare și încadrare. precum și pentru angajarea tinerilor absolvenți;
 • Implementarea programului „Niciun copil fără identitate”, prin care toți copiii au fost înregistrați în sistem;
 • Extinderea programului „Fiecare copil în grădiniță”;
 • Adoptarea programului „Prima lumină”, 10.000 de locuințe din zonele defavorizate beneficiind de acest program;
 • Alocarea de noi fonduri în valoare de 13,5 milioane de euro pentru programul „Educație de calitate în creșe”;
 • Acordarea de creșteri salariale cuprinse între 10 și 15 procente pentru angajații din sănătate și educație;
 • A fost lansat site-ul medicamentelipsa.ro și au fost acordate fonduri suplimentare pentru hrana acordată în spitale;
 • Au fost demarate programe pentru protejarea naturii precum RABLA PLUS, CASA VERDE PLUS și Programul Infrastructură Verde.

Această guvernare nu are însă șanse foarte mari să mai reziste, mai ales în urma alegerilor parlamentare încheiate cu victoria Partidului Social Democrat. Cetățenii au fost dezamăgiți de faptul că Dacian Cioloș a afirmat că el nu va candida și nu va susține niciodată un partid politic și totuși, nu a stat foarte departe de această dată. Partidul Național Liberal l-a propus pe Dacian Cioloș pentru postul de premier. Cioloș a acceptat propunerea pentru a promova platforma #România100.

Guvernarea tehnocrată va fi dată uitării pentru a se face loc unui nou guvern politic, cu majoritate PSD și cu o mică parte de reprezentanți ai ALDE, dată fiind alianța politică ce a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2016. Măsurile economice, promite Liviu Dragnea, vocea PSD, vor fi adoptate începând cu prima lună a lui 2017, urmând ca alte măsuri, mai greu de implementat, să fie publicate în Monitorul Oficial până cel târziu în vara noului an.

Românii pot ieși oricând în stradă să ceară un nou Guvern, dar nu se mobilizează niciodată la alegeri. E un mecanism ciudat democrația, până la urmă, dacă cetățenii unui astfel de stat nu înțeleg importanța pe care o au aceste instrumente puse la dispoziția cetățenilor. Oricum, se constată o lipsă de încredere în actualul Guvern, date fiind procentele de la alegerile parlamentare din acest an. Noua conducere va arăta dacă măsurile economice fac bine unei țări cu o economie și așa șubredă, lucru care, cred destui, a fost influențat și de tehnocrați.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s