Vrem o țară ca afară

Theodor Stolojan- primul tehnocrat român, apărut în septembrie 1991 cu înfățișarea de premier. „Palatul Victoria” a adăpostit mai apoi pe  Mugur Isărescu, premier susținut de CDR, Convenția Democrată, în 1999. Ambele guvernări tehnocratice au apărut în perioade de criză și ambele au administrat țara în anul alegerilor.

După tragedia de la Colectiv, în premieră, societatea civilă este chemată de Klaus Iohannis pentru a se transmite țării întregi că românii au nevoie de un Guvern apolitic. Oare România a avut parte de o manipulare politică care a folosit drama anului 2015, pentru a o aduce pe o anumită traiectorie?

15571151_1208025779281126_500881117_n

sursă foto:jurnalul.ro

Dacian Cioloș- al cincilea premier tehnocrat ales pe fondul unor neînțelegeri între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, pe fondul manifestărilor din stradă,, dar mai ales în urma demisionării lui Victor Ponta din funcția de premier.A picat guvernul, a fost numit mai apoi, guvern tehnocrat, condus de un premier tehnocrat, Dacian Cioloș. Aici,lucrurile stau mai puțin sau mai mult diferite. Cu toții au dorit a fi unul care să rezolve toate problemele ce au existat și există în sistem. Când s-a pronunțat susținerea acestui guvern, primul lucru, a fost făcut de PSD, acela de a-l propune premier pe Liviu Voinea, fost ministru politic, dar care avea o oarecare imagine de tehnocrat. PNL a precizat, la rândul său, că vor un premier tehnocrat, renunţând totodată la ideea organizării de alegeri anticipate, în condiţiile în care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.  Dacă vreunul din cele două partide și-ar fi asumat guvernarea într-un asemenea context emoțional, ar fi avut foarte mult de pierdut electoral.

Cum ei întotdeauna găsesc soluții peste soluții, de data aceasta s-au ascuns bine, în urma tragediei din Colectiv. Ceea ce strada a vorbit în perioada propriu-zisă, a făcut  ca ambele partide să aibă un „moment de reculegere”. Așadar, guvernul tehnocrat îi eliberează din nou de presiunea electorală.  N-ar trebui să uităm că, după Revoluție, misiunea guvernelor de tehnocrați a fost să scoată din impas clasa politică. În 1991, Guvernul Stolojan a rezolvat o ecuație politică, complicată de conflictul dintre Ion Iliescu și Petre Roman, și a pregătit terenul pentru câștigarea alegerilor de către partidul lui Iliescu, FDSN. În 2000, Mugur Isărescu a făcut același lucru pentru Adrian Năstase, după o perioadă în care măsurile impopulare adoptate de PNȚCD au prăbușit încrederea în partide. Desigur, contextul actual este foarte diferit. Presiunea pentru modernizarea statului este foarte mare, dar asta nu înseamnă că Vechiul Regim se va preda fără luptă. Teama că străzile României se vor umple din nou de protestatari poate constrânge partidele tradiționale să accepte o reformă reală a Statului, care să le diminueze privilegiile, accesul la resurse.

c

sursă foto: cotidianul.ro

“Obiectivul principal al acestui guvern a fost asigurarea stabilității politice și economice a țării”, a declarat Dacian Cioloș.

Undeva prin luna Noiembrie, guvernul Cioloș a prezentat raportul după un an de guvernare, unde a subliniat cele mai importante măsuri luate în diverse domenii de la preluarea mandatului și cele mai  bune rezultate obținute până acum.

Temele prioritare:

  • O guvernare responsabilă
  • Măsuri active de angajare și creare de locuri de muncă
  • O societate prosperă este educată și sănătoasă
  • Măsuri concrete după tragedia de la Colectiv
  • Dezvoltarea economică și creșterea încrederii investitorilor în România
  • Mai simplu și mai multe fonduri pentru agricultori
  • Sprijin european pentru economia națională
  • Protejarea pădurilor, a mediului și încurajarea economiei verzi
  • România – partener pro-activ în UE și NATO

În urma acestor cerințe, unele au deschideri mari și o parte din ele s-au rezolvat, mai mult sau mai puțin, iar altele sunt în proces de desfășurare.

https://www.youtube.com/watch?v=_rSp23X6eQU

„Nu poți pretinde unui guvern tehnocrat să ia măsuri politice, fiind că, în situații de democrație normală, vor cădea toate în parlament. Singura problemă e că în România normalitatea nu există, fiind o țară condusă și administrată totalitar, la bunul plac și se poate ajunge la tot soiul de situații bizare, al căror efect este simțit direct în toate buzunarele, chiar dacă creșterea economică chiar există! ” – oamenii vorbesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s