Cine e la guvernare?

După tragedia din Colectiv, decembrie 2015, s-a conturat ideea formării unui guvern care să aibă o imagine credibilă; un guvern care să nu sufere din punctul de vedere al credibilității și care se va implica în viața societății. Protestele din urma incidentului au dus la o întorsătură neașteptată pentru unii, scena politică schimbându-se radical ducând la demisia Guvernului Ponta.
S-a format, așadar, un guvern tehnocrat, un guvern ajuns la putere într-o vreme de criză, iar așteptările celor care au ieșit în stradă nu au fost mici. Aceștia au dorit să vadă în fruntea guvernului un om onest, neimplicat în scandaluri de corupție. 

1 2 3
Sursă foto: http://gov.ro

De ce un guvern tehnocrat?

Guvernul tehnocrat se diferențiază în primul rând de un guvern politic, pentru că nu partidul va denumi în funcții, ci miniștrii care urmează să ajungă la conducere sunt solicitați să vină la guvernare, prin detașare pe durata mandatului. În cazul lui Dacian Cioloș: un an de zile.

Unul dintre avantajele guvernului tehnocrat este că acesta nu poate fi îngrădit de interesele partidelor, deoarece miniștrii ce vor ajunge la conducere nu sunt angajați politic. Un alt avantaj poate fi acela că miniștrii sunt specialiști pe domeniul în care vor fi numiți. Guvernul nu poate funcționa la un nivel maxim, atunci când oamenii politici din interiorul lui nu au o pregătire profesională corespunzătoare postului în care sunt numiți.

Un guvern tehnocrat poate întâmpina probleme, deoarece de cele mai multe ori interesele partidelor ajung să ocupe un loc primordial, iar interesul național să fie lăsat undeva în urmă. Este important de reținut faptul că un guvern nu poate funcționa fără susținerea cuiva, iar lipsa unei susțineri duce de cele mai multe ori la eșecul unui astfel de guvern.

Privire de ansamblu asupra guvernului tehnocrat

Cum unul dintre rolurile presei este acela a creării de opinii, și în cazul guvernului tehnocrat, presa a încercat să arate avantajele și dezavantajele unui guvern tehnocrat.

capture

Moise Guran a scris pe blogul Biziday: „Încerc o oarecare dezamăgire, dar una care crește câte puțin cu fiecare zi, vis-a-vis de activitatea guvernului de tehnocrați. Pe ansamblu, acesta încă nu a făcut nimic semnificativ“.
Nici președintele Klaus Iohannis nu crede că un astfel de guvern ar trebui să rămână la conducerea țării: „O țară trebuie să aibă un guvern politic. Faptul că în această perioadă de criză am propus o persoană neafiliată politic (și l-am rugat pe Dacian Cioloș să propună un guvern independent politic) a fost o soluție pentru o perioadă limitată

Chiar dacă se consideră că un guvern tehnocrat este format din oameni apolitici, oameni care nu sunt susținuți politic, au existat și cazuri în care în guvernul tehnocrat au rămas persoane fără carnet de partid, dar care au legături politice. Este cazul și lui Petru Tobă, Ministrul Afacerilor Interne, care deși a fost acuzat de plagiat, iar plagiatul a fost dovedit, el a continuat să rămână în funcție.

Guvernul politic

Formarea imaginii unui guvern este una destul de îndelungată. Totul pornește de la așa numitele formațiuni politice, sau în unele cazuri: candidați independenți. Partidele politice au rolul de a propune candidați pe perioada procesului electoral, candidați care vor ajunge să își formeze o imagine cu ajutorul campaniilor electorale. Deseori aceste campanii electorale devin destul de agresive, unele partide încercând să apară mai mult în presă și să își construiască o imagine mai puternică. După campania electorală urmează prezentarea unei programe; programă care se diferențiază de la un partid la altul: programe care vizează economia (crearea locurilor de muncă, educație), sau programe de stânga care vizează ajutorarea săracilor, mărirea pensiilor.

Avantajele unui guvern politic ar fi că acesta este susținut în primul rând de partidele care au numit miniștrii, iar legile ce vor fi date ajung numaidecât în parlament, ceea ce va duce la o putere de decizie mai mare.  Un partid politic are legitimate dată prin vot și întotdeauna o reprezentativitate asigurată.

După un an de guvernare, Guvernul Cioloș a realizat un bilanț, bilanț care își propune să arate măsurile luate de acest guvern pe toată perioada mandatului. Măsuri precum: introducerea posibilități plătirii taxelor și impozitelor prin intermediul cardului bancar, extinderea programului Fiecare copil în grădiniță, demararea programului Prima lumină, dar și măsuri axate pe educație și sănătate, economie, dar și infrastructură.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s