Construcție și deconstrucție în guvernul tehnocrat

     Guvernul tehnocrat a fost instituit în funcție la data de  17 noiembrie 2015, în urma incendiului din Clubul Colectiv și a demisiei fostului prim-ministru, Victor Ponta.  La aceea vreme,  președintele Klaus Iohannis îl propunea ca șef al guvernului pe fostul comisar european, Dacian Cioloș.  Independent politic, Dacian Cioloș a fost ministru al agriculturii în perioada guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu. Mai apoi, în 2010 a fost numit comisar european pe probleme legate de agricultură.

     În primă instanță, după preluarea șefiei guvernului, Dacian Cioloș a evitat partizanatul politic, promovînd o poziție „domoală” în ceea ce privește relațiile cu partidele politice. Acesta este și motivul pentru care unele dintre ziarele din România considerau la aceea vreme instituirea unui guvern tehnocrat drept o ,,oportunitate” (Evenimentul Zilei, evz.ro). Un editorial al jurnalistului Ștefan Cociodar, apărut pe  18 noiembrie 2015 în Republica.ro  caracteriza dimpotrivă perioada de guvernare a cabinetului Cioloș ca fiind una limitată și incertă : „ Punând lucrurile cap la cap, un guvern care are o perioadă foarte limitată de existență, cu o susținere cât se poate de fragilă în Parlament, cu un sprijin incert din afară și din partea populației și care își manifestă încă de la început disponibilitatea la compromisuri, arată foarte puțin ca un guvern tehnocratic al marilor reforme și mult mai mult ca un guvern interimar a cărui misiune se va rezuma la a menține actuala stare de fapt până la alegerile parlamentare.”

         cotroceni-klaus-iohannis-465x390

   Politica de imagine a cabinetului lui Dacian Cioloș s-a bazat pe crearea unei legături de încredere între cetățeni și guvernanți, în contextul în care niciun membru nu făcea parte dintr-un partid politic. După tragedia de la Colectiv de anul trecut au apărut proteste și răbufniri, urmate o scădere dramatică a încrederii poporului în politicieni și clasă politică. În condițiile date,  s-a născut dorința de reformare și de schimbare  a modului de guvernare, dorință concretizată în Guvernul Cioloș. Guvernul de tehnocrați a cîștigat simpatia poporului prin cultivarea și promovarea acelorași obiective cu ale oamenilor de rînd, după cum afirma la acea vreme și prim-ministrul Dacian Cioloș : „Ne vom concentra pe recîștigarea încrederii cetățenilor. Nu cred într-o democrație în care cetățenii nu cred și nu se regăsesc. Ei își exprimă opinia odată la cinci ani  la alegeri, dar cred că putem face mai mult. Să deschidem actul guvernamental.” De asemenea, ei au pus accentul pe comunicarea cu publicul, creînd o pagină de Facebook prin intermediul căreia interacționau cu cetățenii, actualizînd și postînd zilnic informații publice în legătură cu instituțiile pe care le aveau în subordine.

   În același timp tehnocrații au cultivat imaginea de „funcționari care lucrează peste program”. În iulie 2016, Dacian Cioloș a făcut public faptul că nu își va lua concediu, recomandîndu-le și miniștrilor cabinetului său să facă același lucru. La scurt timp, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu a declarat pentru Agerpres.ro că „nu a dormit niciodată mai puțin decît acum și că nu a fost nicodată mai încîntat să își dăruiască întregul timp, întreaga energie și pricepere pentru a ajuta oamenii.”

  ciolos-ahmq94fnse

    Odată cu trecerea timpului imaginea pozitivă a noului guvern, a avut de suferit, devenind chiar „lipsită de farmec”, potrivit unui sondaj realizat de Indicele Național al Serviciilor și Consumului Populației, una dintre cele mai active instituții de cercetare a opiniei publice din România.  În sondajul menționat, realizat în aprilie 2016 se arată faptul că tot mai puțini dintre români sunt atrași de ideea unei guvernări tehnocrate din cauză că „populația percepe activitatea cabinetului Cioloș și prestația miniștrilor săi ca fiind scăzută în raport cu nivelul ridicat al așteptărilor de la momentul investirii actualului executiv”. Raportul poate fi consultat  aici.

    Campania „Brâncuși e al meu” lansată în martie 2016 de ministrul culturii, Vlad Alexandrescu și asumată mai apoi de prim-ministrul Dacian Cioloș a adus  guvernului un eșec de imagine, potrivit HotNews.ro. Portalul de știri mai arată că cumpărarea unei opere de artă nu e un proiect national, mai ales în condițiile în care așteptările de la guvern erau enorme în perioada încărcată de emoție post-Colectiv. Totodată, se afirmă că campania a reprezentat doar o ,,falsă solidarizare” și că poporul are nevoie de un guvern care să urnească reforma administrației publice.

   Odată cu începerea campaniei electorale și intrarea în cursa electorală a alui Dacian Cioloș alături de PNL, guvernul actual a fost tința unor atacuri din partea opozanților menite să-i prejudicieze imaginea. La sfîrșitul lunii trecute, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara despre guvernul tehnocrat că ,,avem imaginea unui guvern cu zero rezultate și zero integritate.” Liviu Dragnea considera că oamenii nu au fost informați corect în legătură cu achiziția Cumințeniei Pământului, adresînd prim-ministrului o scrisoare ce conținea 10 întrebări la care șeful guvernului era dator să răspundă.

                                               images

    Prezența prim-ministrului Dacian Cioloș la mitingul organizat de PNL cu ocazia alegerilor parlamentare a fost aspru criticată de către adversarii politici din PMP, respectiv PSD. Traian Băsescu a declarat în cadrul emisiunii 24/7 de la postul de televiziune Digi 24 că ,,neutralitatea s-a spulberat și că aici a fost o lipsă de inspirație sau, poate, de tărie de a rezista” (n. red. -implicarea lui Dacian Cioloș în politică). Totodată,  șeful PMP a concluzionat că poziția de tehnocrat a lui Dacian Cioloș a fost abandonată odată cu prezența  la evenimentul organizat de PNL, participarea datorîndu-se în mare parte presiunilor președintelui Iohannis. De cealaltă parte, Liviu Dragnea a catalogat declarațiile lui Cioloș drept un „plagiat”, afirmînd că „am văzut în seara asta și la domnul Cioloș un mic plagiat, dar nu mă supăr”. Tot în seara mitingului PNL, Dacian Cioloș a răspuns indirect acuzațiilor lansate de șeful PSD cum că platforma „România 100” reprezintă doar ,,o listă de iluzii plagiate dintr-un document și concept al Guvernului Ponta din anul 2014. Candidatul PNL susținea atunci că ,,onestitatea, bunul simț, a munci cinstit, a aștepta o remunerație după muncă, nu sunt iluzii”.

    Cu doar o săptămînă înainte de campania electorală din decembrie 2016, același Liviu Dragnea a criticat în timpul unei emisiuni de la postul de televiziune B1 TV lipsa de investiții a guvernului tehnocrat, condamnîndu-l pe Dacian Cioloș pentru faptul că stagnează dezvoltarea economică și justifică lipsa de performanță prin economisirea fondurilor.

   După cîștigarea alegerilor parlamentare de coaliția PSD-ALDE, guvernul tehnocrat aflat la finele mandatului și-a menținut aceeași imagine, demonstrînd aceeași transparență cultivată pe parcursul mandatului. Radioul Deutsche Welle din Germania a felicitat munca depusă de guvernul tehnocrat, remarcînd că față de vechiul cabinet, noul guvern va încetini lupta anticorupție. De asemenea, Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, i-a transmis felicitări lui Dacian Cioloș afirmînd că guvernul condus de el a asigurat o perioadă fără precedent în istoria postdecembristă a României și că viitorul guvern are datoria de a continua reformele și măsurile inițiate.

Sursă imagini:

http://www.evz.ro/consultari-la-cotroceni-anticipate-sau-guvern-tehnocrat.html

http://www.cotidianul.ro/ce-reprezinta-indemnizatia-primita-de-dacian-ciolos-de-la-banca-mondiala-290867/

http://www.libertatea.ro/stiri/cine-va-fi-premier-dupa-alegerile-parlamentare-1675489

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s