Despre tehnocrați… numai de bine

1

Cînd se vorbește despre tehnocrați ca membri ai unui sistem de guvernare controlat de tehnicieni sau experți în domeniile lor, spre deosebire de guvernarea obișnuită exercitată de politicieni (cu sau fără vreo expertiză în domeniul pe care ar trebui să îl coordoneze), se face de obicei referire la guvernele conduse de prim-miniștri considerați tehnicieni ca Vasile Văcăroiu sau Mugur Isărescu și în care miniștrii erau oameni politici.

Guvernul Dacian Cioloș a fost cu totul altceva. În bine sau în rău, nu știu, pentru că, așa cum spunea Andrei Pleșu într-un articol din Dilema veche, ”N-am informațiile și perspicacitatea necesare ca să judec „obiectiv“ performanța de ansamblu și de detaliu a unui guvern”. Dar o privire obiectivă peste comentariile subiective pot să arunc.

Și dacă o luăm cu începutul, cu modul de încropire a guvernului Cioloș sau, mă rog, de extragere din joben a tehnocraților membri ai acestuia, sunt de reținut: propunerea pentru Ministerul Sănătății a unui medic fără definitivat, dar cu poze sexy pe rețelele de socializare sau propunerea pentru Ministerul Justiției a Cristinei Guseth, absolventă a Facultății de Electronică și Telecomunicații și specializată în team management, se pune întrebarea cît de experți în domeniul lor ar fi putut fi aceștia. Probabil cam cît Cristian Ghinea, editorialist, ONG-ist, feblețe declarată a domnul Pleșu și pupător al Monicăi Macovei ca să-l vadă mămica, ajuns la Ministerul Fondurilor Europene: zero (zic unii).

Avînd ca punct cardinal articolul menționat inițial trebuie să fim de acord că numele de miniștri din guverne netehnocrate amintite, probabil în antiteză cu miniștrii tehnocrați ai guvernului integral tehnocrat, sunt apreciate corect.

În schimb, nu am cum sa nu fiu de acord cu următoarea frază a lui Pleșu: ”Nouă ne plac „băieții de băieți“, jocurile de gleznă, bășcălia, capetele-n gură, retorica dușmănoasă.”

sursă foto: www.razvanorasanu.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s