Războiul informațional își face simțită prezența la Kremlin

Când spunem Kremlin nu ne referim la întreaga Rusie sau exclusiv la Moscova, ci la acea zonă centrală a Moscovei înconjurată de fortărețe construite în perioada medievală, loc unde se află conducerea Rusiei din toate timpurile. Sediul marilor conducători ai Rusiei în perioada comunistă, în vremea țarismului și în prezent, Kremlinul reprezintă un fel de punct de concentrare al puterii în Rusia, locul unde Vladimir Putin își petrece cea mai mare parte a timpului.

Kremlinul comunică, în primul rând, prin intermediul site-ului oficial al Administrației Prezidențiale, www.kremlin.ru, loc unde apar noutățile ce-l privesc pe liderul Rusiei, noutăți ce sunt disponibile în limba engleză și în rusă.

imagesKremlinul este invocat în problemele legate de războiul informațional ce se desfășoară acum. Informația este considerată pe post de armă, care, utilizată cu măiestie, servește intereselor unor persoane sau ale unui stat.

Războiul informațional este o tactică mai mult decât actuală prin care superioritatea este a aceluia care reușește să ducă la îndeplinire anumite proiecte ce țin de obținerea informațiilor referitoare la adversari. Cine știe mai multe despre un lucru poate face jocuri de putere prin care poate deforma, după bunul plac, realitatea. Manipularea și persuasiunea, apelarea la diferite tehnici mediatice pentru a influența masele, sunt acum tehnici prin care se evită sau se pot declanșa războaie. Înainte, războaiele începeau din cauza răspunsurilor primite prea greu, din cauza intrigilor sau a vicleșugurilor, din cauza unor asasinate strategice, iar acum, din cauza a ceea ce se transmite prin mass-media și prin intermediul pionilor din războiul informațional. Astfel, se pot controla multe aspecte, inclusiv cele legate de atacurile armate.

Parlamentul European vorbește despre implicarea Rusiei în acest război informațional  prin propaganda dusă de Russia Today (RT), agenția de știri Sputnik și de anumiți troli de pe internet, instrumente care se pare că se află în posesia Kremlinului și sunt susținute financiar de acesta. Kremlinul se implică în „slăbirea și divizarea UE”, afirmă reprezentanți ai Parlamentului European.

Se vede implicarea preponderent politică a trustului de presă finanțat de Guvernul Rusiei, Sputnik, deoarece a fost unul dintre canalele media ce l-au susținut pe Igor Dodon în câștigarea alegerilor din Republica Moldova și a anticipat victoria Partidului Social Democrat la alegerile din Parlamentul României. Se poate constata, așadar, o oarecare apropiere politică și studiere a adversarului, tehnici ce țin de războiul informațional dus față de țări din proximitatea geografică a Rusiei, dar independente teritorial, despărțite de granițe.

Un exemplu al dezinformării propagate de Kremlin este faptul că Vladimir Plahotniuc are în proprietatea sa patru din cele cinci posturi de televiziune cu acoperire națională din Moldova și trei dintre posturile de radio disponibile, modificarea adusă Codului Audiovizualului din 2010, giphycare permite deținerea de către o singură persoană a unui număr de cinci frecvențe în același teritoriu reușind să facă legală această manipulare mediatică. Manipularea a fost evidentă la alegerile din 2014 din Republica Moldova, când posturile de televiziune au sugerat alegerea unui anumit candidat, lucru care a fost sesizat ulterior de Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova. Cu toate acestea, opinia publică era deja manipulată de informațiile date de cele patru posturi de televiziune, iar rezultatele au fost în consecință.

În afara canalelor aflate sub conducerea lui Plahotniuc mai sunt și alte canale de televiziune controlate de Kremlin, amintind pe lângă grupul mediatic RIA Novosti (cu o istorie zbuciumată în urma deciziei lui Putin de lichidare a acestei agenții prezente în media încă din perioada sovietică din Rusia) și Perviy Kanal, Sputnik News, Russia Today, Prime TV, Moldova1, TV7 HTB, CTC, RTR MOLDOVA, 2PLUS, THT, N4, Canal 3, RenTV.  Există totuși și canale europene  – EuroNews, BBC, TV5 și Ajara TV- a căror transmisiune este preponderent în limba rusă.

În Republica Moldova, spre exemplu, există 17 posturi de televiziune a căror activitate este monitorizată, iar 12 dintre acestea sunt transmise din Rusia, două din România și trei independente, autohtone. Este practic o avalanșă de informații sub monopolul Kremlinului.

kremlin
sursă foto: PROTV Chișinău

Republica Moldova este una dintre cele mai controlate zone de Rusia și războiul informațional, lucru evident în urma modului de  titrare a unor evenimente. Spre exemplu, o decizie luată de comun acord între Republica Moldova și Ucraina, în urma căreia au fost desfășurate controale, în 2015, la granița cu Transnistria, a fost redată de Novosti ca o acțiune în care „sunt utilizate metode de presiune economică, informațională, politică, militară cu un singur scop – pentru a forța Transnistria să-și abandoneze propriul stat, pentru a crea condiții de trai insuportabile pentru oameni, pentru a destabiliza situația regională, semăna incertitudine în alegerea locuitorii Transnistriei”. În esență, erau doar controale vamale de rutină, necesare tocmai pentru a exista o bună securitate.

O filială a Sputnik News a fost lansată și în Polonia, unde postul de radio controlat de Kremlin a fost lansat, din 2015 existând discuții despre deschiderea stațiilor Sputnik și în Minsk, Belgrad, Chișinău, Kiev și București și în peste 34 de țări din întreaga lume. Se constată monopolul mondial pe care Kremlinul încearcă să îl exercite, Marek Biernacki, șeful Comisiei Parlamentare Poloneze afirmând, la momentul lansării postului de radio Sputnik în Polonia, că Rusia își clădește o „coloana a cincea” în Europa.

10146128531
sursă foto: StopFake.org

Kremlinul și-a făcut jocurile și la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Astfel, surse citate de CNN relatează că victoria lui Donald Trump a fost o strategie pusă la punct de liderul rus, deoarece președintele ales poate acorda susținere Rusiei în diferite probleme diplomatice.

James Clapper, directorul National Intelligence din SUA,  a afirmat că a existat un atac cibernetic al rușilor în perioada alegerilor prezidențiale, fiind trimise e-mail-uri către WikiLeaks, iar, așa cum citează Time și Fox News, declarațiile oficialilor din Statele Unite care au analizat proveniența link-urilor transmise în timpul atacului cibernetic au confirmat acest lucru. Ca urmare a acestei constatări, președintele care se afla încă în funcție, Barack Obama, a expulzat 35 de diplomați ruși din SUA, pe 29 decembrie 2015.

putin-obama-610x300
sursă foto: aktual.md

Russia Today are, din anul 2014, un domeniu pe internet în România (RussiaToday.ro), iar reprezentații acestuia din România spun că urmează să apară și varianta print și TV, pentru a exista o mai bună percepție asupra Rusiei. Reprezentanții Russia Today din Rusia spun totuși și faptul că RussiaToday.ro nu este un domeniu afliliat canalului rusesc și nu există planuri referitoare la deschiderea acestui post de televiziune în România.

Există și țări care au luat atitudine față de Rusia încă din momentul în care erau evidente presiunile prea mari față de Ucraina. Astfel, s-a deschis un nou Centru de comunicații strategice al NATO și în Letonia (la Riga), centru din care fac parte și Marea Britanie, Estonia, Polonia, Lituania, Italia și Suedia pentru a anihila presiunile Moscovei.

Într-o campanie pentru stoparea dezinformării din presa rusească, STOP FALS!, creată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI), au fost analizate câteva aspecte punctuale ale unor situații false descrise de Kremlin. Astfel, campania a scos la lumină faptul că în perioada intervenției militare rusești din Siria, din noiembrie 2015, presa rusească (ren.tv) a prezentat câteva știri ce arătau victoria armatei rusești în Siria, dar aceste informații nu puteau fi verificate. De asemenea, modul în care titlurile acestor articole au fost concepute prezentau problema într-o manieră slab obiectivă, generând o percepție eronată a cititorului asupra problemei armate aflată în discuție.

russsia

rusia

Potrivit membrilor Parlamentului European, propaganada rusă este periculoasă tocmai pentru că în partea estică a Uniunii Europene „presa națională este adeseori slabă și incapabilă să reziste forței și puterii mass mediei rusești”, citează Hotnews din rezoluția Parlamentului. Acest lucru este evident, iar așa cum se arată într-un articol de pe stiripesurse.ro, într-una din emisiunile de știri de la Perviy Kanal și în anumite materiale din presa de la Tiraspol au existat informații referitoare la un acord existent între Republica Moldova și România, acord potrivit căruia, în cazul unor probleme grave ale Republicii, România poate trece  la anexarea acestui teritoriu pierdut.

Un proiect al unei agenții de presă independente din Chișinău (IPN), sic.md,  susținut de Fundația Soroș, arată care este topul minciunilor apărute în presa anului 2016, vorbind despre post-adevărul invocat pe tot parcursul anului ce tocmai a trecut. „Contorul întoarcerii miliardului”, „400 de copii s-au sinucis din cauza Bacalaureatului”, „Plahotniuc se lasă de politică” sau „30.000 de refugiați musulmani urmează să vină în Moldova” sunt doar câteva dintre minciunile propagandiste ale Kremlinului.

Este greu de aruncat acuzații despre intervenția Rusiei în războiul informatic, dar cu toate acestea, nu pare să fie greu de găsit dovezi referitoare la acest lucru. Scopul Kremlinului este, în orice caz, slăbirea relațiilor dintre țările Occindentale, unite prin acorduri politicie și militare într-un conglomerat al Uniunii Europene sau al NATO. Presa este a patra putere în stat, iar influența rusă în presa națională, indiferent de țară, este o slăbiciune a unei națiuni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s