Rusia și războiul non-linear

   Rusia este una dintre puterile mondiale ce face constant eforturi pentru a-și consolida forța. Dincolo de arsenalul nuclear care este modernizat progresiv, Rusia deține și o bază economică impresionantă, fiind în 2014, potrivit HotNews.ro, cel mai mare producător de petrol. La nivel de administrare, Rusia dispune de o rețea strictă de organizare în ceea ce privește, atît politica internă, cît și cea externă.

   În ultimii ani, Federația Rusă a devenit un subiect des abordat în mass-media din întreaga lume. În 2014, Rusia a stîrnit reacții acide la nivel global prin anexarea Crimeei. Odată cu anexarea peninsulei s-a declanșat un ,,război rece” între Federația Rusă și celelalte puteri mondiale.  La acea vreme Organizația Națiunilor Unite (ONU) a condamnat ocuparea ilegală a spațiului peninsulei, care din punctul de vedere al comunității internaționale aparținea Ucrainei. Cu toate acestea, ea face parte din martie 2014 din Rusia.

   Anul trecut Rusia a intrat în conflict și cu Statele Unite ale Americii din cauza acuzațiilor Departamentului de Stat american care cataloghează activitățile ruse drept crime de război. De asemenea, după campania prezidențială din noiembrie 2016 și cîștigarea alegerilor de către miliardarul Donald Trump, Rusiei i s-au adus acuze conform cărora Federația se află în spatele atacului cibernetic care a dezvăluit e-mailurile fostului secretar de stat, Hillary Clinton, care se presupune care fi dus la influențarea rezultatului scrutinului.

propaganda_rusa

  Cu toate acestea, în spatele acțiunilor militare interprinse de Rusia se află o mașină de propagandă, atent organizată și distribuită care contribuie inevitabil la atingerea țintelor propuse. Principalul organ de propagandă deținut de Rusia este rețeaua de televiziune finanțată de guvernul rus, Russia Today.

  Russia Today este potrivit Gândul.info, „propaganda guvernului rus și a politicii sale externe de către reporteri”. Se speculează că serviciul public TV distribuit în mai multe limbi este responsabil de răspîndirea unor informații false, menite să manipuleze și să creeze confuzie în rîndul oamenilor.  În ceea ce privește criza din Ucraina, televiziunea rusă este acuzată că acoperit faptele, justificîndu-le cu ajutorul unor declarații care se asemănau comunicatelor de presă sovietice. În România, în martie 2016 la doar doi ani după anexarea Crimeei, postul de televiziune Neptun TV a difuzat documentarul „Crimeea, drumul spre casă.” Portalul info-sud-est.ro scria atunci cu referire la documentar că a a fost difuzată la o oră de maximă audiență  fără a se comunica însă  caracterul de material oficial. Se presupune astfel, conform aceluiași site că canalul de televiziune ar favoriza Rusia întrucît
postul de televiziune Neptun TV este deținut de societatea Soti Cable Neptun SRL, unde asociat și administrator al societății este omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre și inculpat în același dosar cu primarul Constanței.

   Politica de abordare a Federației Ruse în conflictele geopolitice poate fi numită după termenul lui Vladislav Surkov un „război non-linear”.  Surkov este cunoscut pentru rolul său în politica internă a Rusiei care potrivit Aktual24.ro este o creație a „geniului tehnologiei politice”. Războiul non-linear definește conflictele în care nu sînt implicate doar două părți, ci mai multe, fiecare luptîndu-se împotriva tuturor. Războiul non-linear rus este sprijinit de asemenea de mass-media și discursul politic.

   Publicația EUObserver, citată de Mediafax la finele lunii decembrie 2015 aproxima că Rusia alocase în 2015 bugete masive posturilor pro-ruse, în jur de 640 de milioane de euro pentru propagandă. Manipularea rusească se înfăptuiește astfel cu ajutorul canalelor de comunicare tradiționale cum ar fi TV, radio sau cu ajutorul Internetului.  Folosindu-se de frecvența Internetului  și a rețelelor sociale, Rusia  distribuie informații cu caracter contradictoriu care duc la confuzie și la apariția unor alianțe a căror grupuri împărtășesc  idealuri și opinii similare Rusiei. Propaganda rusească este acerbă cu precădere în zonele apropiate Federației. În aceste locuri influența este proiectată cu ajutorul unor grupuri de afaceri, televiziuni finanțate și cu ajutorul Bisericii.

russia-internet

    În ceea ce privește Internetul, Kremlinul monitorizează atent rețele sociale precum Facebook, Twitter sau motorul de căutare Google.  Se controlează fluxul de informații distribuite în cadrul granițelor și se protejează spațiul virtual de amenințările și datele „nocive” care ar putea crea valuri de reacții negative, distrugînd echilibrul. În decembrie 2016, Vladimir Putin a introdus un sistem național de administrare a segmentului rusesc de Internet. Documentul ce conține 17 pagini notează pericolele folosirii neîngrădite a mijloacelor online de informare în masă și conține referințe privitoare la nevoia securizării calculatoarelor în fața atacurilor cibernetice, precum și a înlăturării „materialelor ce conțin evaluări părtinitoare ale politicilor de stat ale Federației Ruse.”

 În prezent, Rusia deține  una dintre cele mai organizate planuri de combatere a influenței mediului Online. În ultimii ani s-au conceput măsuri menite să protejeze internetul rus de imprevizibilitatea Occidentului în cazul unui război, sporindu-se tot mai mult controlul informatic.

Sursă imagini:

http://www.pntcdbrasov.ro/category/tematica/politica-externa

http://www.paginaderusia.ro/pentru-militarii-rusi-a-fost-creat-un-internet-separat/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s