Corupția vine odată cu puterea

Potrivit NODEX (2002), tehnocrația este o orientare social-economică, conform căreia societatea poate fi dirijată în exclusivitate pe baza principiilor raționalismului științifico-tehnic, ai căror purtători sunt inginerii și oamenii de știință. Pentru adoptarea unui astfel de guvern tehnocrat în România, a fost nevoie de moartea a 63 de oameni nevinovați într-o seară al cărei început nu anunța nici pe departe tragicul eveniment. Noaptea de 30 octombrie 2015 a rămas în trecutul național ca o mostră de sacrificiu neintenționat, dar speculat de ceilalți cu scopul de a schimba un prezent continuu îmbrăcat în hainele corupției. Drama de la Clubul Colectiv a reunit o generație de tineri mai întâi în plan virtual, pe site-urile de socializare, apoi în planul realității palpabile, în stradă, unde s-au strâns pentru a cere schimbarea.image-2015-11-5-20562384-0-protest-piata-universitatii-15

Iar după o săptămână de freamăt, atât pe străzile capitalei, cât și în celelalte orașe din țară, guvernul Ponta era deja istorie. La noul răsărit se vedea un guvern proaspăt, în frunte cu Dacian Cioloș care căuta în lung și în lat, oameni capabili și demni de a sta în fruntea ministerelor. Așadar, Românica noastră s-a ales cu niște persoane ale căror referințe nu lăsau loc de întrebări, cel puțin la prima mână. Însuși Cioloș declara că: “ Am urmărit să aleg, așa cum am spus de la început, oameni cu competență, cu experiență pe domeniile respective, oameni din sectorul privat, din administrația românească, europeană sau internațională, oameni care activează în diferite organizații din societatea civilă, oameni cu viziune, care au idei si experiență de managament. Avem și oameni cu experiență bogată, dar și oameni tineri, însă cu formare profesională solidă și practică în domeniul lor și idei. Am urmărit oameni profesioniști și integri, profesioniști și deschiși la dialog.” (întreaga declarație pe http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20593077-livetext-guvernul-anuntat-dacian-ciolos-palatul-parlamentului.htm).guvern-tehnocrat

Astfel, echipa completă era formată în prim plan din: Costin Grigore Borc (vicepremier, ministru al Economiei), Vasile Dancu (vicepremier și ministru al Dezvoltării și Administrației), Lazăr Comănescu (ministru Afaceri Externe), Mihnea Moțoc (ministrul Apărării Naționale), Petre Tobă  (ministrul Afacerilor Interne), Anca Paliu Dragu (ministerul Finanțelor),  Cristina Guseth (ministrul Justitiei),  Dan Marian Costescu (ministrul Transporturilor), Adrian Curaj (ministrul Educației și Cercetării),  Claudia Ana Moarcaș (Ministerul Muncii), Andrei Baciu (ministerul Sănătății).

Însă la scurt timp după formarea guvernului, a apărut prima remaniere care punea în pericol șederea tehnocraților la conducere. Pe lista neagră erau Anca Dragu (Finanțe), Aura Raducu (Fonduri Europene), Dan Stoenescu (ministrul Românilor de pretutindeni), Cristiana Palmer (Mediu), Adrian Curaj (Educație), Raluca Prună (Justiție), Petre Tobă (Interne). Punctul culminant s-a desfășurat în iunie 2016 când ministrul Mihai Ghinea a fost acuzat de dezinformarea Parlamentului în vederea prezentării reale a absorbției de fonduri europene.

Anul 2017 ne aduce și căderea guvernului domnului Cioloș, semn că schimbarea mult dorită cu un an în urmă a fost de fapt o reactualizare mai subtilă a corupției din anii precedenți.

Această anticipare a fost făcută încă de la început de un jurnalist de la săptămânalul Cațavencii care spunea în articolul său că: “Cioloș nu riscă nimic, dacă se va umple de noroiul politicii românești, va fi înfrânt cu legitimitate, în timp ce „experții” vor pleca înapoi la ale lor cu o funcție de înalt demnitar la CV. Cei care vor pierde vor fi românii care au avut curajul să creadă în viitorul României”. (întreg articolul pe http://www.catavencii.ro/dupa-guvernul-tehno-ciolos-pregateste-un-guvern-house/ )

Din păcate, în țara asta, încrederea rămâne în continuare doar un mit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s