Cum au cules tehnocraţii crîmpeiele puterii

Tehnocraţia este o orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii, aşa sună definiţia tehnocraţiei. Destul de simplu: specialişti din diverse domenii, neafiliaţi politic, conduc domeniile în care sînt pregătiţi. Ai crede că este o guvernare ideală însă pentru România, anul în care s-a instaurat Guvernul Cioloş a fost, după părerea multora, un an în care România a avut mai mult de pierdut decît de cîştigat.

UN PREMIER TĂCUT

Acum un an, după tragedia din Colectiv, în care 64 de persoane au murit arse de vii, oamenii, săturaţi de politicienii, de guvernarea PSD-istă de atunci şi de un sistem putred înrădăcinat de ani de zile, plin de spăgi şi corupţie, au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva clasei politice. Ceea ce s-a întîmplat în clubul din Bucureşti a fost doar picătura care a umplut paharul, un pahar suprasaturat, plin de frustrări, iar o consecinţă a acestor proteste a fost demisia premierului Victor Ponta şi instaurarea unui Guvern Tehnocrat. Guvernul Ponta, a fost blamat și pentru existența numeroaselor cercetări penale sau audieri ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la care erau chemați membrii claselor politice din România. Suspiciunile de spălare de bani, sau de alte fapte de corupție, uz de influență sau obținerea de foloase materiale necuvenite, au ambiţionat oamenii să iasă în stradă.

Această măsură a fost vehiculată şi în 2010 ca soluţie pentru înlocuirea guvernului Boc de atunci. „În ultima vreme capătă tot mai mult contur ideea unui guvern de tehnocraţi, care să preia frîiele economiei. Iar una din persoanele vehiculate pentru funcția de premier este Călin Georgescu. Într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară acesta susține că schimbare guvernului Boc cu unul de tehnocrați ar fi benefică atît pentru clasa politică cît și pentru economie”, scria atunci Ziarul Cotidianul.

Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, la Bruxelles, trece împreună cu echipa sa la cîrma statului român, alegîndu-ne astfel cu un premier de bun gust, fără dosare, cu un trecut curat şi decent, care nu se aruncă cu capul înainte în declaraţii sumptuoase promiţînd că va face lucruri măreţe. De altfel un om destul de neobişnuit pentru bîlciul cu care eram obişnuiţi. Acest lucru i-a adus mai multe dezavantaje, deoarece noului guvern i s-a pus beţe în roate după nici măcar cîteva ore de la instaurare. A fost, în primă instanţă, acuzat că este prea tăcut, apoi s-au legat de felul în care arată, de unde vine, ca mai apoi după ce şi-a prezentat oficial echipa a fost acuzat pentru oamenii pe care i-a pus la conducere. Trei nume au fost vehiculate încă din prima zi în presă. Aceştia fiind înlocuiţi ulterior.

Captură de pe site-ul Guvernului României
Captură de pe site-ul Guvernului României

Captură de pe site-ul gGuvernului României


Un personaj controversat a fost Andrei Baciu propus la Ministerul Sănătății. După ce pe Facebook au circulat cîteva poze cu el în lenjerie intimă, depe vremea cînd era model, ziarele şi posturile de televiziune au explodat cu declaraţii şi alte fotografii considerate indecente pentru un om într-o astfel de funcţie. întrucât tînărul de 29 de ani nu avea încă studiile de rezidențiat finalizate, iar vinovat de apariția lui pe listă a fost Cristian Bușoi (Partidul Democrat Liberal), Cioloş a recunoscut greşealea, iar Andrei Baciu a fost retras din postul de ministru locul său fiind preluat ulterior de către Vlad Voiculescu.

O altă greşeală pentru care noul guvern a tras din nou ponoase a fost Adrian Curaj pentru Ministerul Educației, deoarece o fracțiune sindicalistă a contestat apariția lui Curaj pe listă, date fiind conexiunile sale cu persoane implicate în dosarul Microsoft și faptul că se presupune că a blocat desfășurarea anumitor contracte de cercetare.Sursa foto: Facebook-ul lui Andrei Baciu

Inspector General al Poliţiei Române, Petre Tobă, propus pentru funcţia de ministru de Interne, de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost implicat într-un scandal, în anul 2014, privind faptul că șeful poliției române a fost convocat la Guvern, la chemarea lui Victor Ponta, pentru a discută cu baronul de Mehedinți Adrian Duicu. De asemenea, Tobă, în vîrstă de 51 de ani, a fost demis din funcţia de şef al Poliţiei Române, de către premierul Emil Boc în urma scandalului izbucnit după asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene.

Era destul deevident pentru toată lumea că acest nou Guvern, unul provizoriu, nu poate schimba prea multe. Sistemul românesc, administrația, educația, sănătatea, infrastructura aveau rădăcini prea înfipte ca să poată fi reformate peste noapte. Un singur an era prea puţin, prea scurt timpul pentru a readuce economia la normal. Într-un interviu din aprilie 2014, Dacian Cioloș explica pentru Revista „Sinteza” cum Uniunii Europene i-au trebuit patru ani pentru a duce la capăt și a implementa reforma Politicii Agricole Comune. Fostul comisar european pentru agricultură a avut atunci ideea de a aduce agricultori de peste tot la discuții, pentru a le asculta problemele și a gîndi soluții în funcție de necesitățile acestora.

Era destul deevident pentru toată lumea că acest nou Guvern, unul provizoriu, nu poate schimba prea multe. Sistemul românesc, administrația, educația, sănătatea, infrastructura aveau rădăcini prea înfipte ca să poată fi reformate peste noapte.

 

Bomboana de pe colivă a reprezentat însă faptul că nu au putut recupera „Cuminţenia Pămîntului” din cauza neatingerii pragului de 6 milioane de euro impus de Guvern, banii strînși din donațiile publice depășind cu puțin un milion de euro. Dacian Cioloș a explicat că a dorit să implice societatea în acest proiect tocmai pentru a stimula interesul pentru cultură al cetățenilor și și-a asumat ulterior eșecul, urmînd ca banii să fie restituiți automat sau prin cerere tuturor persoanelor care au donat.

BILANŢUL GUVERNULUI CIOLOŞ

Pe site-ul oficial al guvernului a fost afişată o listă, preluată apoi de către Digi 24, care prezintă toate îmbunătăţirile aduse de către tehnocraţi în anul în care au guvernat.

– redefinirea criteriilor de selecţie în companiile de stat
– lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro
– publicatea contractelor de achiziţii pentru programele europene
– operaţionalizarea Registrului Unic al Transparenţelor Intereselor
– plata taxelor cu cardul
– transmiterea prin poşta electronică către ANAF a adeverinţelor de venit
– primirea, prin aceeaşi modalitate, a certificatelor de atestare fiscală
– renunţarea la copiile legalizate
– eliminarea disparităţilor dintre salarii
– creştere medie salarii în Sănătate 15%
– creştere medie salarii în Educaţie 10%
– creştere remuneraţie gărzi medici 90%
– majorarea punctului de pensie
– rata somajului 4,77% – cu 100.000 mai puţini şomeri
– numărul de salariaţi din economie +3,4% – cu 154.000 de locuri de muncă suplimentare
– TVA la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole
– a fost eliminat impozitul pe venit în sectorul de cercetare

Acum după ce PSD-ul a cîştigat alegerile cu un procent detaşat, imaginea lui Dacian Cioloş nu mai rămîne la fel de curată. Premierul, care a spus că nu se va alătura niciodată unui partid politic, a fost pe lista PNL+lui. Deşi şi-a asumat acest lucru, acesta nu mai are credibilitate în faţa alegătorilor, iar faptul că PSD-ul încearcă prin manipulare să dea toată vina pe guvernarea precedentă, oamenii au rămas cu un gust amar faţă de Guvernul Cioloş, iar dezinformarea mass-mediei acoperă toate lucrurile bune pe care le-au făcut aceştia timp de un an.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s