Guvernul tehnocrat, între responsabilitate şi neputinţă

În România, guvernul tehnocrat a fost alcătuit la data de 17 noiembrie 2015, pînă la data de 4 ianuarie 2017. Acest guvern a fost instaurat în urma demisiei fostului prim-ministru, Victor Ponta şi ca urmare a prostestelor în urma incendiului de la Colectiv. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Cioloş, fost ministru român al agriculturii şi comisar european, să formeze un nou guvern.

guvernul_ciolos_lista

N-ar trebui să uităm că, după Revoluție, misiunea guvernelor de tehnocrați a fost să scoată din impas clasa politică. În 1991, Guvernul Stolojan a rezolvat o ecuație politică, complicată de conflictul dintre Ion Iliescu și Petre Roman, și a pregătit terenul pentru cîștigarea alegerilor de către partidul lui Iliescu, FDSN.

În 2000, Mugur Isărescu a făcut același lucru pentru Adrian Năstase, după o perioadă în care măsurile impopulare adoptate de PNȚCD au prăbușit încrederea în partide. Desigur, contextul actual este foarte diferit. Presiunea pentru modernizarea statului este foarte mare, dar asta nu înseamnă că Vechiul Regim se va preda fără luptă. Teama că străzile României se vor umple din nou de protestatari poate constrînge partidele tradiționale să accepte o reformă reală a Statului, care să le diminueze privilegiile, accesul la resurse.

După ce guvernul a fost ales, populaţia României spera la schimbări vizibile şi rapide, la o Românie mai transparentă şi mai bună, schimbări în sistemul medical şi educaţional etc, dar fericirea acestui guvern a ţinut foarte puţin, însă au schimbat destul de multe într-un timp relativ scurt. Aşadar, Guvernul lui Dacian Cioloş a fost alcătuit din nume sub forma anonimatului, faţă de celelalte guverne ce aveau nume sonore. De asemenea, a fost o guvernare cu multe demisii din partea miniştrilor, cu multe presiuni şi schimbări în arii diverse.

Guvernul-Dacian-Ciolos.jpg

Premierul Dacian Cioloș le-a spus studenților Universității de Științe Politice din Paris că un guvern tehnocrat reprezintă o soluție tranzitorie și că un asemenea Executiv trebuie să fie o excepție, și nu o regulă.

,, După părerea mea, nu cred că o democrație se poate construi pe guverne tehnocrate. Cred că un guvern tehnocrat este o excepție și nu o regulă și cu atît mai puțin o soluție. Dacă împingem la extrem, modelul unui guvern tehnocrat este un mod de a nega democrația. Pentru că ce este democrația reprezentativă? Este un Parlament ales direct de popor și care emană apoi un guvern. Desigur, Guvernul meu a fost votat de Parlament, de partidele politice reprezentate în Parlament, dar fără să aibă reprezentanți în Guvern. (…) Este o soluție, să spunem, tranzitorie și pentru mine este clar că un guvern tehnocrat nu este o soluție pe termen lung”, a afirmat Cioloș.

Soluţia instaurării unui guvern tehnocract era exact ceea ce îşi doreau partidele PSD şi PNL. Este un veritabil ,,zar de fugă” de responsabilitatea politică, într-un moment defavorabil lor. În acest fel, cele două partide s-au pus la adăpost de presiunea străzii. Beneficiază de un respiro pînă la alegerile locale și generale de anul viitor. Practic, guvernul tehnocrat le trimite în opoziție, degrevîndu-le de responsabilitatea guvernării. Liberalii și social-democrații vor putea spune în campania electorală că nu au participat la guvernare. Un guvern tehnocrat le eliberează de presiunea electorală.

Bilanţul Guvernului Cioloş stă cam aşa:

Transparenţa:

– redefinirea criteriilor de selecţie în companiile de stat

– lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro

– publicarea contractelor de achiziţii pentru programele europene

– operaţionalizarea Registrului Unic al Transparenţelor Intereselor

Reducerea birocraţiei:

– plata taxelor cu cardul

– transmiterea prin poşta electronică către ANAF a adeverinţelor de venit

– primirea, prin aceeaşi modalitate, a certificatelor de atestare fiscală

– renunţarea la copiile legalizate

– eliminarea disparităţilor dintre salarii

– creştere medie salarii în Sănătate 15%

– creştere medie salarii în Educaţie 10%

– creştere remuneraţie gărzi medici 90%

– majorarea punctului de pensie

– rata somajului 4,77% – cu 100.000 mai puţini şomeri

– numărul de salariaţi din economie +3,4% – cu 154.000 de locuri de muncă suplimentare

– TVA la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole

– a fost eliminat impozitul pe venit în sectorul de cercetare

Întrebat ce notă şi-ar oferi, acesta a precizat:

,,Nu mi-aş da notă. Dar nu sînt mulţumit în sensul că am fi putut face probabil mai multe lucruri. Am învăţat multe lucruri pe parcurs însă cred că am mişcat, pe de altă parte, multe lucruri. Dar, nu ştiu, cred că mulţumiţi sînt doar leneşii şi ipocriţii, dacă e să fiu cinstit (…) Trebuie să recunoaştem lucrul acesta. A fost un an special pentru că a fost un guvern aparte. (…) Nu am avut o rezervă de cadre sau o rezervă de resurse umane. Am luat oameni care am crezut eu că pot să fie adaptaţi la o astfel de responsabilitate. Unii s-au adaptat mai bine, alţii mai puţin bine”, a declarat premierul.

Tind să cred că guvernul tehnocrat condus de Cioloş a fost cea mai bună alegere. Statistic vorbind acest guvern a asigurat cea mai bună creştere economică din Europa. A avut iniţiative foarte bune, dar nu a fost susţinut suficient. Dacă partidele politice principale de pe scena politică a ţării ar şti să facă o opoziţie constructivă şi benefică ţării (nu nocivă cum este în ultima perioadă, opoziţia în politica românească), România ar evolua din statul de ţară cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană.

Per total am o părere bună despre guvernul Cioloş care a fost la guvernare, păcat doar ca nu a reuşit să facă mai mult, tot ce îşi propuneau. Sper ca şi actualul guvern PSD să ducă la bun sfîrşit, planul de guvernare anunţat,care verbal cel puţin sună foarte bine.  Mi-aş dori să nu fie un guvern construit din minciună şi promisiuni false ale unor oameni corupti ,ci să avem un guvern care să ne ajute ţara implicit populaţia ţării să progreseze, un nivel te trai mai bun.

Sursă foto:

http://www.timesnewroman.ro/files/attach/images/127/477814/guvernul_ciolos_lista.jpg

https://i2.wp.com/politicalinescu.ro/wp-content/uploads/2016/01/Guvernul-Dacian-Ciolos.jpg

http://infopuls.ro/wp-content/uploads/2016/05/dacian-ciolos-guvern-680×365-800×429.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s