„O perioadă de guvernare fără precenedn în istoria romîniei moderne”, încheiată și dată uitării…

Recent, Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a trimis o scrisoare publică fostului premier Dacian Cioloș felicitîndu-l pentru „o perioadă de guvernare transparentă, deschisă și responsabilă fără precedent în istoria recentă a României”. Această scrisoare vine în contextul noului an, dar mai ales fiindcă un nou guvern își începe activitatea. Acesta este un moment prielnic pentru a reflecta pentru o clipă nu numai la realizările personale din anul ce tocmai a trecut, ci și la cele săvîrșite ca țară și națiune.

scrisoare-d-ciolos

Alegerile din decembrie au demonstrat imposibilitatea unei guvernări tehnocrate prin votul poporului. Dacă este să căutăm motivele pentru care aceasta s-a întămplat și nu răspunsul acestui fapt, cele mai multe voci vor aduce argumente precum dezinformarea poporului, loialitatea oarbă a vîrstnicilor față de PSD, dublată de dezinteresul tinerilor să iasă la vot, lipsa de susținere a partidelor existente față de tehnocrați etc.

Toate afirmațiile de mai sus prezintă fărîme de adevăr, fără a-l include în întregime. Întradevăr, tinerii par să fi uitat cînd a venit vremea să mergă la vot tragedia de la colectiv care i-a făcut să iasă în stradă acum un an, cel mai blamat partid politic a cîștigat detașat alegerile și de această dată iar guvernul tehnocrat- format teoretic din oameni „curați” și competenți, adus la putere temporar pentru a liniști apele, a fost lăsat uitării. Piesele care compun acest puzzle sînt fiecare în parte importante. Faptul că tehnocrații, atît cît au fost la putere, au reprezentat o imagine ștearsă pe scena politică a cîntărit la fel de mult ca slaba susținere politică din partea parlamentarilor sau timpul scurt pentru a face ca mecanismul care pune o țară în mișcare să funcționeze.

Guvernul Cioloș nu este primul guvern tehnocrat din istoria post-decembristă a României. În 1991 guvernul Stolojan a preluat puterea tot într-un moment de criză, în contextul în care mineriada din septembrie 1991 a condus la căderea Guvernului Petre Roman iar toate cele trei bănci de stat de la acel moment erau aproape de faliment. În condițiile instabilității econimice, în 2010 ideea instaurării unui guvern tehnocrat care să repornească economia românească a fost vehiculată fără însă a se produce vreun demers în acest sens. Călin Georgescu, director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) şi secretar general al reprezentanţei României în Clubul de la Roma era vehiculat pentru funcția de premier la vremea respectivă. Reamintim una dintre declarațiile acestuia care, după șase ani, încă rămîne valabilă chiar dacă contextul în care guvernul Cioloș s-a instaurat a fost unul diferit.

„Calculul este simplu: oricine îşi asumă responsabilitatea guvernării în condiţiile grele de acum – şi care se vor agrava la toamnă – va avea de plătit o poliţă electorală la următoarele alegeri […]. Este mai comod pentru toată lumea să transfere această povară a riscului politic unui guvern de tehnocraţi. Prin definiţie, aceştia nu au ambiţii politice şi n-au nimic de pierdut. Singura lor ambiţie este să-şi demonstreze competenţa”.

Instaurarea ultimului guvern tehnocrat a fost măsura adoptată după ce sute de mii de români au ieșit în stradă să protesteze în urma tragediei  declanșate de incendiul din Colectiv. Furia mulțimii s-a îndreptat spre cultura corupției existentă în mediul politic. “Corupția face ca resursele statului să se scurgă înspre o pătură restrânsă de persoane privilegiate, în detrimentul majorității populației”, a precizat, într-o declarație pentru Reuters, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Protestele au dus la demisia guvernului condus de Victor Ponta și instaurarea unui guvern tehnocrat sub conducerea lui Dacian Cioloș.

Numirea lui Cioloș și a guvernului tehnocrat a fost soluția pentru a readuce ordinea tulburată de către potestele stradale din toată România. Deși protestele au fost cele mai ample din ultima vreme, acestea nu au fost și unitare ca obiective. Un guvern curat, demnitate, adevăr, luptă împotriva corupției au fost cerințele societății civile însă modul în care acestea ar fi urmat să fie implementate a fost decis tot de clasa politică. Caracterul temporar al guvernării tehnocraților, lipsa unei susțineri reale și uitarea dublată de nepăsare au fost pionii pe care vechii politicieni au mizat.

O ultimă întrebare a rămas nerostită. De ce a rămas după guvernarea tehnocrată și ce anume s-a ales cu aceștia? Printre realizările guvernului Cioloș se numără debirocratizarea, creșterea cu 10-15% a salariilor pentru angajații din domeniile sănătate și educație, cea mai mare platforma de transparenta bugetara din Europa (www.transparenta-bugetara.gov.ro),  sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal etc.

Pe lîngă realizările enumerate de Dacian Cioloș a mai rămas ceva. Un exemplu că se poate și altfel. Asta a vrut fostul prim-ministru să evidențieze prin sloganul ”zero corupţie, zero populism, zero minciună”. Imaginea tehnocraților de-a lungul anului de guvernare nu a fost însă una lipsită de pete. Alegerile neinspirate făcute la început de mandat au fost blamate de media (amintim aici de Adrian Curaj la Ministerul Educației care a fost acuzat de conexiuni cu persoane implicate în dosarul Microsoft și Andrei Baci la Ministerul Sănătații, tînărul care a fost propus fără a avea studiile rezidențiale terminate și care fotografiase în ipostaze incompatibile cu funcția de ministru). După un an, imaginea guvernului tehnocrat se rezumă, în mare, doar la imaginea prim-ministrului Dacian Cioloș a cărui voce s-a făcut cel mai des auzită către popor. Pe acest aspect s-a bazat și PNL în campania sa însă, încă o dată, PSD-ul și-a demonstrat  superioritatea în ceea ce privește decizia de vot a majorității romînilor.

Sursă foto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s