Reset România

După dezastrul de la Colectiv, s-a simțit o nevoie acută de schimbare în societatea românească. Oamenii au protestat, au ieșit în stradă și și-au spus oful, fiecare cum a știut mai bine. Unii au apelat la elemente ce duc directcu gîndul la identitatea statală (drapel), alții au folosit bucăți de material negru ca fundal pentru afișarea mesajului #Colectiv, iar alții s-au întrecut care mai de care în sloganuri mobilizatoare: Sunteți toți la fel, niște clone: Ponta, Oprea, Băse, Blaga, Piedone;  N-am ieșit în stradă să schimbăm guvernul, am ieșit în stradă să schimbăm sistemul; Noi la datorie, voi în pușcărie; Mai facem o revoluție din lipsă de evoluție; Nu știți voi manipula cît știm noi persevera; Nu ne furați VIITORUL etc.

De departe însă, versul: The day we give in is the day we die a fost motto-ul care a reunit personalități diferite, cu gusturi muzicale radical opuse într-o singură convingere, aceea că ceva va fi schimbat și asta cît de curînd.

stire-4-nov-protest-foto-de-la-vlad-mixich

Atunci s-a știut cu siguranță că schimbarea nu va întârzia să apară, dar nimeni nu își va imagina cum se va întîmpla acest lucru. Pe 17 noiembrie 2015, la o jumătate de lună distanță de dezastrul din Colectiv, pe scena politicii românești și-a făcut apariția un nou tip de actor, misterios, răsărit de nicăieri și care a indus în confuzie multe persoane. Cam pe atunci s-a auzit pentru prima dată și a răsunat ca un ecou termenul de tehnocrat. Oamenii au început să se întrebe ce este, de fapt, tehnocrația.

tehnocratie

Și cînd au aflat ce înseamnă, majoritatea s-au declarat încîntați de componenta apolitică (ironic!) a guvernului. Dar asta a fost pentru puțin timp, pentru că atacurile nu au întîrziat să apară, majoritatea provenind din partea PSD-ului.“Tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept, dar care, mai presus de toate, va tranforma Parlamentul într-o formă fără fond”, nu a întîrziat să adauge Călin Popescu Tăriceanu. 

psd„Acest guvern, care este un guvern politic, susţinut de PNL, susţinut de preşedintele României, acest guvern a blocat România, a blocat fondurile europene, a blocat toate măsurile pe care noi le-am propus pentru ca românii să o ducă mai bine. Şi aţi văzut ce s-a întâmplat cu cele trei proiecte de lege care au fost adoptate, atât cu Legea dării în plată, cât şi cu Legea reconversiei creditelor în franci şi ieri (marţi, n.r.), în urma adoptării de către Parlament a iniţiativei preşedintelui Liviu Dragnea pentru eliminarea a 102 taxe, au anunţat, la fel, că o vor contesta la Curtea Constituţională”, a spus Rovana Plumb, vicepreședinte PSD.Cel mai mare contestatar al guvernului Cioloș rămîne Liviu Dragnea, care, în prezent, acuză fostul guvern că a lăsat o gaură de 10 miliarde în buget, fapt care ar împiedica actuala guvernare să își ducă la bun sfîrșit planurile de guvernare. Dacian Cioloș a răspuns acuzațiilor lui Dragnea, precizînd că tot ceea ce face respectivul este „o scamatorie” prin care „să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală”.

S-ar părea că prezenta guvernare mizează, ca și în timpul campaniei electorale pe discreditarea adversarilor, pe populism și dezinformare. Cu toate realizările fostului guvern (vezi: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/bilantul-guvernului-tehnocrat-ce-a-facut-dacian-ciolos-639167), în urmă pare să se amintească ostentativ despre eșecul cumpărării Cumințeniei Pământului și gaura de 10 miliarde. Avantajul de a fi tehocrați s-a transformat într-un punct slab, care a ajuns să fie exploatat de PSD. S-a pornit de la o revoluție și s-a ajuns fix în același punct de la care s-a pornit, doar că nu  pare să mai aibă cineva energia necesară pentru încă o revoluție.

Surse: http://radu-tudor.ro/tariceanu-tehnocratia-ucide-democratia/

http://totb.ro/protestul-anti-coruptie-de-la-bucuresti-reflectat-in-presa-straina/

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cristian-pirvulescu-in-ultimele-7-8-luni-cuvantul-tehnocrat-a-fost-depreciat-537518

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21521015-dacian-ciolos-aceasta-gaura-zece-miliarde-buget-nu-exista-liviu-dragnea-este-constient-nu-stie-unde-scoata-camasa-acopere-financiar-promisiunile-facute-campania-electorala.htm

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/bilantul-guvernului-tehnocrat-ce-a-facut-dacian-ciolos-639167

http://www.activenews.ro/stiri-politic/INTALNIREA-MARILOR-SPIRITE.-Sotia-premierului-Dacian-Ciolos-este-textiera-a-cuplului-Edward-Maya-Vika-Jigulina-126783

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s