Tehnocraţi până la alegeri

 

După alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au apărut şi nemulţumirile legate de partidul câştigător, respectiv PSD. Ceea ce i-a atras pe români ca un magnet nu a fost dorinţa de schimbare propriu-zisă ci promisiunile mascate sub faţa realităţii, promisiuni care să îi facă pe aceştia să creadă că se vor produce cu adevărat imediat ce vor pune ştampila corespunzătoare pe buletinul de vot.  Acestea pleacă de la un principiu simplu: abordează probleme reale, răni reale ale societății.

Schimbarea reală către veritabilele instituții democratice a fost atât de lentă, încât a fost depășită de mersul alert al tehnologiei globale.

Ceea ce îmi ridică un semn de întrebare este declaraţia din toamnă a preşedintelui României, potrivit căreia acesta nu a văzut încă de la început o continuitate a guvernului tehnocrat.

Potrivit www.HotNews.ro , preşedintele Klaus Iohannis a declarat în septembrie 2016 că după alegeri România trebuie să aibă un guvern politic şiSursa foto: www.tion.ro a accentuat faptul că actualul
guvern tehnocrat a fost o soluţie de criză. “O ţară trebuie să aibă un guvern politic. Faptul că în această perioadă de criză am propus o persoană neafilitată politic (şi l-am rugat pe Dacian Cioloş să propună un guvern independent politic) a fost o soluţie pentru o perioadă limitată”.                                                                                                                                                   Sursa Foto: http://www.tion.ro

Însă făcând un review al anului precedent, cu Dacian Cioloş ca premier al României, se poate spune (potrivit unor fapte concrete pe care le voi enumera mai târziu) că s-a înlăturat o parte din balastul pe care România îl ducea în spinare de ani de zile, iar ceea ce ar fi îmbucurător dacă s-ar continua pe această linie.

Tabloul Guvernului Tehnocrat – Dacian Cioloş

Primul loc îl ocupă transparenţa în instituţiilecapture-20170112-221227
publice potrivit căreia toate instituţiile şi companiile statului au fost obligate să publice cheltuielile, veniturile, contractele şi toate procedurile de achiziţii pe site-urile proprii şi pe platforma  www.transparenta-bugetara.gov.ro.

O altă schimbare este reducerea birocraţiei, ceea ce a redus drumurile cetăţenilor către administraţie prin eliminarea mai multor acte şi prin posibilitatea efectuării plăţilor de taxe şi impozite pe internet cu cardul bancar, aşadar mult mai eficient şi comod pentru cetăţeni, astfel că nu mai este necesar să stăm la cozile infinite pentru plăţile către administraţie.

De asemenea majorarea punctului de pensie, respectiv 5,25% şi rata şomajului, respectiv 4,77% având astfel mai puţini şomeri. Au fost 154.000 de locuri de muncă suplimentare, număr care a atins vârful axei de la criza economică.

Pe lângă aceste realizari, Dacian Cioloş are şi un regret şi anume faptul că nu a reuşit să achiziţioneze opera de artă a lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. „Nu am strâns suma de 6 milioane de euro pe care ne-am asumat-o”.

Tehnocraţii, persoane specializate într-un anumit domeniu, au venit, au schimbat lucruri, după care cetăţenii i-au făcut să se evapore.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s