Tehnocrații și destinele administrative ale României

 

283468
Sursă foto: bursa.ro

În ce măsură poate fi independent, dar şi eficient un guvern technocrat într-un sistem „putred” de politizat (a subînţelege „putred” de corupt)? E ca o plimbare pe muchie de cuţit, între aşteptările şi dezamăgirile oamenilor. Nemulţumiţi cei care nu şi-au dorit deloc reforme, dar şi cei care au aşteptat schimbări mai radicale. Să parcurgi distanţa e deja o performanţă, chiar dacă ajungi la finiş cu tălpile sângerânde. Dar a fost un început. Să sperăm – de bun augur.

Investit în urma unei tragedii ce a zguduit o întreagă țară, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a intrat pe arena politică din România avînd în față niște obiective clare: combaterea corupției și continuarea reformelor. „România are un nou Guvern de tehnocraţi proeuropeni”, scria  Agenţia France-Presse. Imaginea cabinetului este strîns legată de cea a prim-ministrului Dacian Cioloș.  Fostul comisar european avea un an la dispoziţie pentru a-şi demonstra abilităţile în faţa celor şocaţi încă de tragedia produsă la Colectiv. Totul, pe fondul corupţiei. Expectativele erau mari. Subiectul a fost discutat și în presa internațională. Agenţia Associated Press scria că „numirea lui Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru constituie o critică directă la adresa politicienilor români, percepuţi ca fiind corupţi, aroganţi şi departe de oamenii obişnuiţi”.

Meritocrația a fost criteriul de bază în desemnarea miniștrilor. Una peste alta însă, investirea unui guvern tehnocrat a avut şi menirea de a oferi un răgaz partidelor politice. Părerea unor analişti este că efectul de paratrăsnet le-a priit, într-un fel, politicienilor, care au fost absolviţi de nişte răspunsuri în faţa societăţii. Jurnalistul Ionuț Iamandi a scris despre premieri cum că ar fi fost „chemaţi să încheie un ciclu electoral în locul politicienilor de profesie, uzaţi şi obosiţi”.

Editorialistul Silviu Sergiu scria pentru Evenimentul Zilei: „Nu știu, deocamdată, dacă desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este un lucru bun sau rău. CV-ul său impresionant, funcțiile înalte ocupate la Bruxelles sunt pentru mulți certitudinea că președintele Klaus Iohannis a făcut alegerea corectă. […]Oricât de cinic ar suna însă, instalarea unui guvern tehnocrat este o oportunitate pentru partidele politice”.

Guvernul Cioloș a generat, de la bun început, simpatie din partea cetățenilor. Era promovată ideea conform căreia tehnocrații reprezintă o șansă pentru România, imaginea pozitivă a guvernului fiind, totodată, hrănită și de neapartenența politică a miniștrilor. Însuși Dacian Cioloș, prototipul tehnocratului, inspira credibilitate.

Imaginea guvernului a fost atacată în repetate rînduri atît de politicieni, cît și de canale media. „Astăzi vedem ce se întâmplă când #guvernulZERO nu ia măsurile necesare. Fac un apel la reprezentanții acestui guvern cu #ZERO rezultate să își vină în fire și să se apuce de treabă. Se joacă cu viețile oamenilor. În guvernarea tehnocrată #AutostradaSoarelui a devenit #Autostrada morții!” – scria în noiembrie Liviu Dragnea pe pagina sa de facebook, cu referire la accidentele de pe autostrada București-Constanța.

Sursă foto: digi24.ro
Sursă foto: digi24.ro
Sursă foto: facebook.com/liviudragnea.ro
Sursă foto: facebook.com/liviudragnea.ro

Și postul de televiziune RomaniaTV a lansat atacuri dure la adresa lui Dacian Cioloș. Campania de donații pentru sculptura lui Brâncuşi Cumințenia Pămîntului  nu a avut un sfîrșit tocmai fericit, fiind un eșec de imagine pentru guvern și contribuind astfel la creșterea valului de dezamăgiri.

Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Dincolo de nereușite, ar fi injust să nu privim și către realizările tehnocraților. Implementarea programului „Niciun copil fără identitate”, Lansarea programului pentru monitorizarea prezenței la vot S.I.M.P.V., acordarea de creșteri salariale cuprinse între 10 și 15 procente pentru angajații din sănătate și educație, introducerea posibilității de plată a taxelor și impozitelor prin cardul bancar, includerea site-ului de la Roșia Montană pe lista indicativă a UNESCO  – sunt doar cîteva dintre proiectele de succes ale guvernului Cioloș.

Totuși, în toamna anului trecut, Alina Gorghiu, preşedinta PNL, declara că guvernului tehnocrat îi lipsește majoritatea parlamentară, dar că nici activitatea lor nu este una foarte prolifică, pentru că nu generează rezultate.

Într-un final, alegerile din 11 decembrie au adus la cîrma statului un guvern politic, în frunte cu Sorin Grindeanu.

Rezultatele unui an de activitate a cabinetului Cioloş au mulțumit pe puțină lume. Cert e, potrivit lui Ionuț Iamandi, că „prin tehnocrați, politicienii din establishment-ul momentului si-au procurat de fapt încă un mijloc de supraviețuire si de evitare a răspunsurilor la urne sau în cazul impunerii unor măsuri de reformă.”

Aşteptările cetăţenilor au fost mari, iar rezultate impresionante sau cel puţin vizibile, care să răspundă speranţelor oamenilor, puteau fi obţinute doar printr-o reformare şi colaborare a tuturor elementelor mecanismului puterii de stat, a factorului politic şi administrativ. Schimbări au fost aşteptate în toate domeniile: legislativ, economic, militar, judecătoresc, public. Guvernul Cioloş, ca oricare alt guvern în situaţia unei crize de încredere a cetăţenilor faţă de întreaga clasă politică, a avut prea multe de făcut, inclusiv la capitolul “imagine publică”. Iar reformele mari, care sunt de obicei şi destul de dureroase pentru societate, pot fi implementate, fără riscul ca situaţia să degradeze în conflicte de amploare, doar în cazul unei transparenţe şi încrederi profunde dintre cetăţeni şi organele statului.

A fost posibilă o revoluţie paşnică în „interpretarea” tehnocraţilor, sau politica unor paşi mici, dar siguri, este cea corectă? Timpul ne va da răspunsul. Şi rezultatele activităţii noului guvern.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s