Războiul informatic cu un Kremlin paranoic şi însetat de putere

 

 

Kremlin-ul, un refugiu mistic al Rusiei, construit să poată fi folosit ca un oraş, deţine o multitudine de palate şi biserici măiestoase. Prima piatră în structura Kremlin-ului a fost pusă în numele lui Ivan Kalita la sfîrşitul anilor 1320 -1330, după ce Petru, Mitropolitul Rusiei a fost forţat să-şi mute scaunul de la Kiev la Moscova.

Numele Kremlin a devenit o metonimie folosită pentru a denumi conducerea de partid și stat a Uniunii Sovietice, regimul sovietic (1922 – 1991), fiind subînțeleși membrii săi de frunte: secretarul general al PCUS, prim-ministru, președintele, miniștrii și comisarii poporului. Mai este folosit, dar nu tot atît de intens ca în epoca regimului sovietic, pentru a desemna guvernul Federației Ruse. Complexul servește ca reședință oficială și ca principal loc de muncă al președintelui Vladimir Putin.

19947147

Recent, în fruntea temelor războiului informaţional este Kremlin-ul. Informația este considerată pe post de armă, ce deserveşte intersele anumitor persoane sau ale unei ţări, în cazul de faţă vorbim despre interesele Rusiei. Kremlin-ul investeşte anual aproximativ 100 de milioane de euro în finanţarea organizaţiilor de presă rusă din afara ţării pentru a influenţa opinia publică din Occident. Scopul Rusiei nu mai este doar să-şi cosmetizeze imaginea de stat nedemocratic şi agresiv, ci şi să încerce să convingă opinia publică din statele occidentale că realitatea din ţară este alta decît cea prezentată de media din Vest. După ce Moscova a eşuat în proiectele sale grandioase de soft power, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Jocurile Olimpice de la Soci, acum încearcă să-şi justifice modelul de hardpower, de stat expansionist agresiv, prin propagandă.

În era războiului informatic, regulile jocului încă nu au fost bine stabilite ca în timpul Războiului Rece.  Din acest motiv, relaţiile ruso-americane sînt atît de tensionate: cadrul strategic care ar putea oferi stabilitate încă nu a fost fixat. Hackerii ruşi îşi forţează limitele pînă la extrem, printre ţintele lor s-au numărat documentele electronice ale conducerii Partidului Democrat, email-urile private ale fostului secretar de stat Colin Powell, dar şi informaţiile privind testele anti-drog efectuate atleţilor de top americani, se arată într-un articol de opinie publicat de Washington Post sub semnătura lui David Ignatius.

61841951

Este tot mai evident cum Kremlinul încearcă să exploateze anti-americanismul răsîndit în rîndul multor populaţii din Europa de Vest pentru a le întoarce împotriva deciziilor luate de guvernanţii lor, de comun acord cu SUA, pentru a sancţiona Rusia. Un bun exemplu în acest sens este Germania, unde potrivit unui sondaj Win-Gallup, 17% dintre germani percep SUA ca pe „cea mai mare ameninţare la adresa păcii în lume”.

Pe lîngă analiştii aşa-zişi independenţi, unelte media precum agenţia de ştiri Ruptly, finanţată direct de guvernul rus, sînt folosite pentru a disemina viziunea Kremlinului despre lume în ţări precum Germania. Potrivit jurnaliştilor de la Spiegel, în centrul Berlinului o armată de 110 oameni din Spania, Marea Britanie, Rusia şi Polonia lucrează zi şi noapte la biroul Ruptly pentru a trimite materiale video de propagandă către media internaţională: filmuleţe favorabile separatiştilor din Donbass şi susţinătorilor aşa-zisei Republici Populare Doneţk şi altele care incită la ură împotriva UE.

Obama-Putin.jpg

O altă cale de propagandă sînt postacii Kremlin-ului care umplu articolele despre Rusia şi Ucraina de pe paginile de Internet ale ziarelor din Occident cu comentarii favorabile Kremlin-ului. Mai mult, ei trimit aproape zilnic jurnaliştilor din diferite ţări ale UE scrisori şi e-mail-uri în care le oferă informaţii explozive despre criza ucraineană, pe surse, care nu pot fi verificate.

Şi serviciile de informaţii sînt folosite pentru a intercepta conversaţii ale unor oficiali americani şi europeni, care pot fi instrumentate apoi în scopuri de propagandă. Amintind de celebrul episod cu Victoria Nuland, în dialog cu ambasadorul american la Kiev.

„Scopul Rusiei este de a găsi metode de a subordona elitele şi societăţile din alte ţări folosind o varietate de canale secrete şi deschise (servicii secrete, diplomaţie şi media), sabotaj ideologic şi politic. După ocuparea Crimeei, mecanismele de dezinformare au avut ca obiect să ofere credibilitate intenţiilor Moscovei şi să justifice acţiunile ei prin argumente absurde precum posibilitatea ca baza navală de la Sevastopol să fie preluată de către NATO”, se arată într-un studiu amplu al doctrinei ruseşti de război informaţional, realizat de prestigiosul think-tank polonez OSW.

„Rusia foloseşte toate capacităţile de care dispun organismele statului şi puterea sa în scopul de a promova politica sa externă în modalităţi din ce în ce mai agresive, implicînd propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice. Rusia face asta în întreaga Europă şi în Marea Britanie”, spunea recent pentru The Guardian Andrew Parker, Directorul General al MI5.

 

 

Surse foto:

 

http://q-ec.bstatic.com/images/hotel/840×460/199/19947147.jpg

 

http://i1.wp.com/codulluioreste.ro/wp-content/uploads/2014/12/1401892784_e87100ac-387b-48ca-abeb-b93dd939e913.jpg

 

http://karadeniz-press.ro/kara/wp-content/uploads/2015/01/Obama-Putin.jpg

 

http://image.stirileprotv.ro/media/images/600×375/Oct2016/61841951.jpg

 

http://www.paginaderusia.ro/wp-content/uploads/2014/11/hackeri.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s