(Ne)președinte fără voie

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova din această toamnă au schimbat radical vectorul politic al ultimilor ani. Președinte a fost declarat Igor Dodon, în urma unei campanii pline de nereguli. Nimic nou. Doar că aceste încălcări cu care a fost presărată întreaga campanie au fost atât de evidente, încât au trezit conștiința miilor de oameni din țară și diaspora. Toți au făcut front comun pentru a schimba soarta acestor alegeri.
Pe Facebook a fost creat grupul „Adopta un vot!” cu aproape 100.000 de membri. Oameni simpli, moldoveni care muncesc de ani buni în străinătate, împrăștiați prin toate țările Europei, s-au reunit pentru a-și spune supărarea: #NuDodon!

Alegătorii în fața Ambasadei din Londra
Alegătorii în fața Ambasadei din Londra

Cetățenii s-au mobilizat ca niciodată și nu doar pe rețelele de socializare, prin declarații sau postări pline de vervă, aceștia s-au ajutat între ei, cu mâncare, transport sau cazare gratuită pentru cei disponibili să plece la mii de km pentru a vota. Posibilitatea de a-și alege direct președintele a fost ca o sclipire, o șansă pentru definirea parcursului european al țării. Toți cei care au mers la urne au spus că așteaptă ca măcar acum să alegem o cale spre modernizare, conștienți de faptul că ne aflam pe muchie de cuțit. Însă cineva a avut grijă ca rezultatul să ne împingă exact în direcția aia.
Rezultatul alegerilor nu a fost unul corect. Acesta a fost destul de clar și vizibil: buletine de vot terminate încă de la amiază la unele ambasade, alegători aduși în mod organizat din regiunea Transnistreană pentru a vota în favoarea candidatului prorus, diferitele moduri de a influența oamenii prin oferirea de cadouri electorale, sau chiar amenințări aduse celor care lucrează în administrațiile locale controlate de partidele interesate de câștigul socialiștilor.
În pofida faptului că au așteptat ore în șir în fața consulatelor , după distanțe mari parcurse, nu au reușit să voteze pentru că nu mai ajungeau buletine de vot. Acest impediment l-au avut cei din Londra, din Frankfurt, Paris, București, Bolgna ș. a., iar asta i-a făcut să se revolte prin scandări dure la adresa autorităților moldovenești și Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Mii de cetățeni au ieșit la proteste și în inima Moldovei, dar președintele declarat învingător i-a amenințat: Nu vă jucați cu focul!

Sursă foto: www.moldnews.md
Sursă foto: http://www.moldnews.md

Dodon a avut chiar și sprijinul lui Plahotniuc, cel care l-a retras pe Marian Lupu, chipurile în favoarea Maiei Sandu, dar care i-a creat drum liber lui Dodon. Undă verde la minciuni electorale a avut și prin intermediul trustul General Media Group, care a încercat să o pună într-o lumină negativă pe contracandidata de la PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate). Posturi de televiziune precum PublikaTV, Canal 3, Canal 2, Prime, canale cu cea mai mare acoperire națională, au rulat pe toată durata campaniei, chiar și în precampanie , titluri ce conțineau idei puerile sau verdicte nedemonstrate precum cele în care se spunea că Maia Sandu va aduce 30.000 de emigranți sirieni, sau că este pregătită de americani, că face parte din Loja Masonică – un adevărat pericol pentru moldoveni. Mai mult, ei au insistat să-i incrimineze fostei membre al partidului PLDM (fondat de Vlad Filat) că ar fi implicată în furtul miliardului, că a închis sute de școli în perioada în care a fost Ministru al Educației, este împotriva bisericii și susține homosexualii. Însuși Dodon a declarat că din cauza condițiilor de susținere a Bacalaureatului, impuse de Sandu, 400 de copii s-ar fi sinucis.

Sursă foto: Facebook.com

Odată ce s-a instalat în fotoliu de președinte se pare că „focul” ia amploare. De revelion rețelele de socializare au fost pline de postări ale moldovenilor nemulțumiți de #nepreședintele care vorbea în fața țării, mesajul Maiei Sandu fiind mai bine primit.

Totuși socialistul nu s-a intimidat. De cum a fost desemnat, a schimbat limba oficială pe site-ul președinției, a scos steagul Uniunii europene de pe clădirea care găzduiește în prezent Președinția Republicii Moldova, ambasadorul Republicii Moldova a fost chemat de la București pe motiv că a dat “dovadă de abuz și depășire a competețelor” și i-a retras cetățenia mai vechiului său „prieten”, Traian Băsescu.
Neregularitățile semnalate, dezinformarea în masă și sfidarea legii de către politicieni au dus la cererea de a se anula turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale, prin petiția online pentru anularea alegerilor prezidențiale, semnată de peste 40 de mii de cetățeni. Dovezile adunate, petiția semnată, nemulțumirea miilor de oameni din Diaspora, nu a reușit însă să convingă Curtea Constituțională a Republicii Moldova să anuleze acest scrutin, care s-a comportat ca un avocat al lui Dodon.
Alegătorii au luptat pînă la urmă cu morile de vânt, mașinăria electorală pusă la cale de Dodon împreună cu oligarhul Vladimir Plahotniuc s-a dovedit a fi mai puternică.

Dacă în ultimii ani, cel puțin la nivel declarativ, țara se îndrepta spre vest, și opta pentru apropierea de Uniunea Europeană, după alegerile prezidențiale din toamnă direcția Moldovei este clară. Primele vizite oficiale ale preaiubitului președinte au fost, surprinzător de previzibil la Moscova și în autoproclamata republică Transnistria.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s